Suché, sladké, výborné!

15. 2. 2017

     Opět, a to přesně po roce jsme ochutnali u nás stále ještě trochu nedoceňovaná vína z rumunské vinařské legendy Murfatlar. Již tradiční host Bohumír Krampera z dovozní společnosti Kinston nám tentokrát představil jedenáct vín a navíc jednu prémii. A to včetně několika novinek.
      Tentokrát jsme zahájili vínem Sauvignon Blanc 2015 z řady Sec de Murfatlar. Vůně ovocná, jemně minerální s výraznějšími grepovými tóny. V jemné a pikantní chuti jsem kromě grepu cítil i broskev a meruňku. Mineralita byla velmi delikátní. Pěkný poměr cena/výkon.
      A to platí i o sofistikovaném Chardonnay 2014 z vyšší řady Trei Hectare. Krásná vůně vyzrálého světlého ovoce s máslově-medovém závoji. Téměř identická byla i chuť tohoto suchého, delikátně barikovaného vína (6 měsíců v dubu) se zřetelně pikantním závěrem.
      V ještě vyšší řadě Sable Noble bylo cuvée z odrůd Pinot Gris, Chardonnay a Sauvignon Blanc 2014 Suché víno s vůní vyzrálého světlého ovoce a vanilky, zpočátku i s jemně živočišnými tóny. Obdobně to bylo v pikaní chuti s delším závěrem a jemným minerálním ocáskem.
      Opravdovou novinkou byl Pinot Gris 2015 z řady Zestrea, výrazně polosladké víno se zřetelná zlatou barvou a pěknou vůní po vyzrálém světlém ovoci, sladkých citrusech a medu. Chuť zřetelně nasládlá, krásně pikantní, bohatě ovocná s medovými tóny. Přímo mazlivé víno s krásným poměrem cena/výkon.
      Prvním červeným byl Cabernet Sauvignon 2014 z řady Sec de Murfatlar. Ve vůni tmavé ovoce s náznakem džemovitých, jemně kořenitých tónů. V ovocné chuti bylo víno trošku lehčí, jemně kořenité a poměrně pikantní. Víno zrálo rok v bariku a možná mu ještě další ležení v láhvi pomůže k vyšší uhlazenosti.
      Feteasca Neagra 2013 z řady Trei Hectare byla ještě krůčkem výš. Ve vůni směs tmavého ovoce s jemnými tóny čokolády. V chuti bylo tmavé ovoce v lehce džemovitém stylu. Nechyběla čokoláda, a v závěru bylo víno měkce pikantní.
      Pro mne nejlepším klasickým vínem večera bylo cuvée Cabernet Sauvignon, Merlot a Feteasca Neagra 2012 z vyšší řady Sable Noble. Moje oblíbené s atraktivní „krabí” etiketou. Příjemná vůně tmavých peckovin v čokoládovém závoji. Také v chuti tmavé ovoce, tělo uhlazené s jemnou stopou čokolády a lehce pikaní koncovkou. Víno zrálo 12 měsíců v bariku.
      Vínem, které mi chutnalo nejméně byl Pinot Noir 2014 z řady Zestrea. A nejen proto, že bylo polosladké, což u klasických červených vín téměř nesnáším. Nebylo ničím zajímavé – dominovala sladkost, ve vůni i chuti doprovázená kořenitým tmavým ovocem, lehce kořenitým, s ještě ne zcela vyzrálými tříslovinami.
      Následovala tři fortifikovaná vína a po nich ještě jedna „klasická” lahůdka. Nejdříve Lacrima lui Ovidiu, pětileté růžové fortifikované víno (kolem 140 g/l zbytkového cukru) nabídlo ve vůni jemné sušené datle a fíky. Také ve sladké a hutné chuti převládalo sušené ovoce včetně švestek. Na tento typ vína trošku lehčí s jemným pikantním ocáskem.
      Lacrima lui Ovidiu bylo pětileté červené ve vůni se podobalo přechozímu růžovému, jen jsem cítil výraznější hrozinky. V chuti byla navíc cítil hodně sladká povidla.
      A do třetice všeho fortifikovaného – Lacrima lui Ovidiu, dvanáctileté bílé. Zde všechno, hladší, elegantnější, kromě datlí a fíků navíc s oříšky a medem. Taková lahůdka srovnatelná s prvotřídním sherry či portským, ale blízká spíše sicilskému vínu Marsala.
      Po tomto vínu se již nedalo čekat nic velkého. A přesto se prémiové dvanácté víno rozhodně neztratilo. A navíc jsme ochutnali tak trochu „experiment” – barikovaný Muscat Ottonel 2012 ve výběru z cibéb (řada Zestrea). Krásná vůně po hrozinkách a datlích. Chuť měkce ovocná (sušené ovoce), překvapivě nepříliš sladká (přitom mělo přes 40 g/l zbytkového cukru) a dostatečně pikantní. Velké překvapení na závěr.
      Kompletní „vrcholový tým” ohodnotil vína z Murfatlaru takto:
Lacrima lui Ovidiu, dvanáctileté – 9,3 bodu (z 10 možných), Sable Noble 2012 červené cuvée a Lacrima lui Ovidiu červené, pětileté – 9,1 Lacrima lui Ovidiu růžové, pětileté a Trei Hectare Feteasca Neagra – 9 b., Sable noble 2014, bílé cuvée – 8,9 b., Zestrea Muscat Ottonel 2012, Zestrea Pinot Gris a Sec de Murfatlar Cabernet Sauvignon 8,8 b., Trei Hectare Chardonnay – 8,7 b., Sec de Murfatlar Sauvignon Blanc – 8,4 b. a Zestrea Pinot Noir – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist