Suchý start, sladký (a skvělý) závěr)

30. 4. 2010

Již potřetí, z toho podruhé pod názvem Lahofer, a.s., jsme měli možnost ve Viničním altánu ochutnat vína z toho předního vinařství na Znojemsku. A vždy nás víny provázel pan Jaroslav Chaloupecký. Tentokrát přivezl z Dobšic do Prahy tucet vín z ročníků 2007 a 2008, samozřejmě všechna bílá.

Na úvod nabídl kabinetní Ryzlink vlašský 2007 z viniční trati U Hájku, poměrně jednoduché, lehčí víno, které ve vůni i chuti kombinovalo nazrálé ovoce a jemnou mineralitu. Suché a pikantní víno, které bych volil především k jídlu. Ideální pro zavínění.

Stejně starý kabinetní Ryzlink rýnský z Babičáku byl ve vůni charakteristický – ovoce (citrusy), minerály (petrolejové tóny). Opět suché, ovocně minerální víno, velmi svěží, ale na můj vkus málo šťavnaté s tenčím tělem.

Zato Neuburské 2007 v pozdním sběru (U Hájku) se předvedlo ve výborné kondici. Suché, ale hezky vyvážené víno s bohatou vůní žluté ovoce (včetně zralého jablka), v chuti zralé ovoce, pěkně naleželé a lehce zakulacené. Kombinace hrušky a jemného grepu se špetkou minerálů. Pochutnal jsem si!

Stejně tak mne potěšilo Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru z Babičáku. Ve vůni měkce ovocné s minerálními tóny, v suchém těle bylo plnější, příjemně ovocné a opravdu harmonické. Lehce zakulacené víno s pikantní dochutí.

Zemské Cuvée 1809 (hrozny z trati U Hájku) působilo malinko rozporuplným dojmem. Hodnocení se často neshodovalo. Víno kombinovalo tři odrůdy – Rulandské šedé 2007 ve výběru z hroznů, Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru a Neuburské 2007 v pozdním sběru. Všechna přibližně ve stejném poměru. A výsledek? Suché, ale uhlazené víno s poněkud zastřenou vůní, která se pomalu otevírala. Chuť ovocná, překvapivě málo štavnatá s trošku nevýrazným tělem. Na druhé straně je to víno příjemně pitelné i delší dobu, navíc je třeba si na jeho přednosti chvilku počkat. Po hodince ukáže svoji lepší tvář. Velmi dobrý poměr ceny a kvality!

První ze tří sauvignonů byl z ročníku 2007 v pozdním sběrem (trať U Hájku). Víno s velmi vyrovnanou kyselinou a zbytkovým cukrem (6,9 g/l a 7,5 g/l). Ve vůni ovocně-květinový se stopou lipoviny. Jemně nasládlý v chuti, příjemně nazrálý v ovocné chuti (angrešt) s pikantní dochuti, v niž jsou zřetelné i květinové tóny.

Pěkné bylo i následující Veltlínské zelené 2008 v pozdním sběru z trati Vinohrady ke Křídlůvkám). Polosladké víno (22,8 g/l zbytkového cukru) s ovocnou a lehce pepřovou vůní. V chuti nasládlé, řekl bych, že přiměřeně, zakulacené s decentní pikantností v dochuti.

Poněkud překvapivý byl Müller Thurgau 2008 v pozdním sběru z Babičáku. Polosladké víno (18 g/l zbytkového cukru) s ovocně-květinovou a výrazně minerální vůní. V chuti byly navíc zřetelné muškátové tóny. Víno je to zakulacené, šťavnaté a přes vyšší cukr bohatě pikantní ( 6,9 g/l kyselin). Trošku netradiční, nicméně zajímavá „milerka“.

Druhý sauvignon byl VOC – víno originální certifikace z ročníku 2008 (trať U Hájku). Nesmírně zdařilé polosladké víno s vůní nazrálých meruněk a broskví. V identické chuti byl díky vysoké kyselině (8 g/l) velmi pikantní, navíc s lehkou mineralitou v dochuti. Přes vysoký zbytkový cukr potěšilo víno svěžestí a mile šťavnatým tělem.

A v cukrem jsme šli ještě výš. Rulandské šedé 2008 ve výběru z hroznů (trať U Hájku). Bohaté víno ve vůni i chuti. Všude tropické ovoce a zřetelné minerály. Zřetelně nasládlé, šťavnaté a dostatečně pikantní víno s opravdu „macatou“ dochutí.

Tramín červený 2008 v pozdním sběru (U Hájku) opět překvapil vysokým zbytkovým cukrem, ale také jeho příjemným skloubením s kyselinou. Polosladké víno (42,3 g/l zbytkového cukru) s jemně tramínovou a čistou vůní (exotické liči, růže, náznak minerálů). V chuti se ještě přidává bohatší ovocná stopa. Víno je sice nasládlé, ale svěží, chuťově čisté i jemně pikantní.

Závěrečný sladký Sauvignon 2008 ve výběru z hroznů (U Hájku) měl 60 g /l zbytkového cukru a 8 g/l kyselin. Pro mne nejlepší víno večera, třebaže nejsem velký příznivec velmi sladkých vín. Především cukr v žádném případě nezakryl vůni i chuť vína, jak tomu často bývá. Naopak, zdálo se mi, že hezky zvýraznil klasický sauvignonový styl. Tedy ve vůni i chuti meruňky, broskve, a k tomu bohatě černého rybízu a černého bezu. Sladké, ale překvapivě pikantní víno. Opravdu krásně pitelné a přímo mazlivé.

Samozřejmě, že oslovilo i „vrcholový tým“. Tady je jeho hodnocení:

Sauvignon 2008, výběr z hroznů a Rulandské šedé – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2008 VOC a Tramín červený – 9 b., Sauvignon 2007 – 8,8 b., Veltlínské zelené 2008 – 8,7 b., Müller Thurgau – 8,5 b., Neuburské a Veltlínské zelené 2007 – 8,4 b., Ryzlink rýnský 2007 – 8 b., Cuvée 1809 – 7,9 b. a Ryzlink vlašský – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist