Tak chutnají vína maďarské špičky

28. 11. 2012

      Další příjemné přechutnávání skvělých maďarských vín s Kristianem Ujlaki, tentokrát z pěti vinařských oblastí země. Prvotřídní vinařství, atraktivní vína – prostě vinná pohoda.
      Osm vín z Egeru, Tokaje, Sópronu, Balatónu a z Villány představovalo jen velmi stručný průřez bohaté nabídky dovozní společnosti Vinorum, s.r.o.  Nicméně potěšilo a zároveň znovu přesvědčilo o vynikající kvalitě prémiových maďarských vín.
      Vstupním vínem bylo „velké” bílé cuvée Napbor 2011 (sedm odrůd – Ryzlink vlašský, Lipovina, Pinot Blanc, Chardonnay, Ryzlink rýnský a Leányka) z vinařství St. Andrea v Egeru. Ve vůni nazrálé světlé ovoce a jemné minerální tóny. V chuti téměř identické, snad jen zřetelnější květinové tóny v závěru.  Pikantní a šťavnaté víno, klidně i na delší pití.
      Opět mne potěšil Béres Omlás Furmint z Tokaje, tentokrát v ročníku 2008. Příjemně suché víno s ovocně-minerální vůní a s delikátní stopou petroleje. V chuti kombinace ovoce, medu a květin, tělo plné, zakulacené s pikantní dochutí. Suchá vína z Tokaje jsou rozhodně inspirující a nesmírně příjemná.
      Absolutní novinkou ve Viničním altánu byl Siller 2011 z rodinného vinařství Ráspi v Sopronu, kterému vládne originální vinař József Horváth. Ani růžové, ani červené (nemýlím-li se z Frankovky) víno, velmi lehké a svěží s ovocnou vůní a tenčím pikantním tělem,. Víno pro teplé letní dny bez výraznějších ambicí. Ale osvěžující!
      Konyári Kékfrankos 2009 jen znovu potvrdilo vysokou kvalitu vín z této středoevropské odrůdy v předních maďarských vinařstvích. Je to radost přechutnávat tuto „základní” frankovku z vinařství na jižním břehu Balatónu. Bohatá vůně (tmavé ovoce, minerální i lehké živočišné tóny, především kůže).  Těle možná až překvapivě plné s chutí po hodně nazrálém tmavém ovoci. Chuť jemně pikantní, ale zároveň elegantní, které nechybí jemné živočišné tóny v závěru. Pěkný poměr cena/výkon.
      Nicméně ještě více mne oslovil St. Andrea Áldás Bikavér 2009 (oblast Eger). Pět odrůd (Frankovka, Merlot, Cabernet Franc a Syrah), bohatá vůně (višně, třešně, lesní plody, vanilka), stejně tak chuť. Plné tělo kombinující tmavého ovoce, vanilkové a lehounké živočišné tóny. Plná dochuť s jemnými, příjemně sládnoucími tříslovinami. Nezbývá než pomalu popíjet a vychutnávat tuto „krev Egeru”.
      Vinařství Sauska ve Villány patří ke špičce. Jeho Cabernet Sauvignon je nejen vyhlášený, ale zároveň velmi pitelný, v tomto případě již po dvou letech.  Krásně harmonické víno – co v bohaté chuti, to v neméně plném a elegantním těle. Vůně po tmavým peckovinách, čokoládě a vanilce. V chuti navíc osloví jemné třísloviny, sladké taniny a pěkný, delikátně pikantní závěr. Je málo vín v této cenové relaci, která mne tak potěší od prvního doušku.
      Jenže to nesmím ochutnávat známé cuvée Gábora Kisse Merum z Villány (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot), pravda o něco dražší. Tentokrát to byl ročník 2009 s bohatou vůní tmavé lesní směsi (ostružiny a borůvky). Chuť výrazně ovocná, uhlazená a elegantní s jemně pikantním závěrem. Vřele doporučuji pro sváteční potěšení s pěkným steakem nebo kachnou.
      Závěr patřil sladké tečce z Tokaje: Béres Margita Cuvée 2008 (Furmint, Lipovina a Kövérszőlő). Sladké, ale nikoliv přeslazené botrytické víno s vůní citrusů, medu a tónů ušlechtilé plísně. Chuť sladká (kolem 80 g/l zbytkového cukru), ale pikantní, a hlavně bohatá. Opravdu důstojná tečka za dalším inspirujícím večerem s maďarskými víny a jejich charismatickým průvodcem.
      Početně poněkud oslabený „vrcholový tým” nejen přechutnával, ale také hodnotil. A rozhodl takto:
Kiss Gábor Merum – 9,3 bodu (z 10 možných), Sauska Cabernet Sauvignon – 9,1 b., Béres Magita Cuvée – 9 b., St. Andrea Áldás Bikavér a Konyári Kékfrankos – 8,9 b., Béres Omlás Furmint – 8,8 b., St. Andrea Napbor – 8,5 b. a Ráspi Sillert – 8,1 bodu.
     Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist