Tak nám chutná Maďarsko

3. 6. 2013

      Díky Kristianu Uljakimu jsem se před několika lety stal velkým milovníkem maďarských vín. A tento stav nejenže stále trvá, ale umocňuje se s každou další degustací vín z nabídky jeho dovozní společnosti VINORUM.cz ve Viničním altánu.
      Tentokrát pro nás připravil čtyři tematické dvojice, a k tomu na závěr sladkou tečku z Tokaje. Celkem jsme tedy ochutnali devět vín z osmi prvotřídních vinařství a šesti vinařských oblastí Maďarska. Jména hostům ve Viničním altánu většinou již známá a osvědčená.
      První dvojici zastupovala bílá cuvée. Nejprve Konyári Loliense 2011 z oblasti Balatón z odrůd Sauvignon blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský. Vůně měkce ovocná (až máslová) se špetkou minerálů. V chuti nazrálé světlé ovoce, tělo zakulacené, jemně minerální v pikantní dochuti.
      Srovnávali jsme ho s vínem Boldogsagos 2011 z vinařství St. Andrea (oblast Eger). Biodynamické víno z odrůd Pinot Gris, Ryzlink vlašský, Sauvignon blanc a Viognier s ovocně-minerální vůní s nádechem medových tónů. Stejně tak v chuti, v níž se objevil i jemný vanilkový závoj a stopa medu. Víno se středně pikantní dochutí zrálo ve starších barikových sudech.
      Pak jsme mohli porovnávat vína z odrůdy Vlašský ryzlink. V tomto případě byl prvním Soskut Olaszrizling 2011 z vinařství Figula (oblast Balatón). Ve vůni výrazně nazrálé ovoce, jemná stopa květin a ořechů. Suché, velmi pikantní víno bohaté na světlé ovoce. Svěží a elegantní s jemným náznakem minerálů. Víno zrálo 8 měsíců v použitém velkém sudu.
      Trošku vyšší zbytkový cukr (kolem 10 g/l) měl Somlói Apatsagi Pince Olaszrizling 2011 (oblast Somló). Bohatá vůně (vlašský ořech, květiny, ovoce, stopa minerálů. V chuti nazrálé světlé ovoce, pikantní se závanem mandlí a minerálů. Delší závěr na patře.
      Následující dvojice představovala nebariková červená vína. Z vinařství Ráspi v oblasti Sopron pocházelo Kopar Cuvée 2011, což byla Frankovka z různých tratí. Ve vůni výrazné tmavé peckoviny, kompotované a jemně kořenité. Chuť ovocná, opět kořenitá, lehčí, ale uhlazená. V dochuti měkce ovocná, příjemně pikantní.
      Pinot Noir 2007 pocházel ze známého vinařství Tibora Gála (oblast Eger). Velmi příjemná vůně višní v čokoládě s trochou hrozinek. V chuti rovněž tmavé peckoviny a jemná čokoláda. Tělo lehčí a uhlazené. Dobře pitelné víno.
      Poslední dvojici tvořila sofistikovanější vína z odrůdy Cabernet Sauvignon. Figula Dorgicse Cabernet Sauvignon 2011 (oblast Balatón) nabídl ve vůni lehce kořenité tmavé peckoviny. V chuti třešně, višně, tělo nazrálé a plnější, ale přitom jemné v dochuti. Víno zrálo v použitých sudech.
       Vrcholem večera byl pro mne Cabernet Sauvignon 2011 z vinařství Sauska ve známé vinařské oblasti na jihu Maďarska – Villány. Moje oblíbené víno mělo ve vůni nazrálé, lehce džemovité tmavé ovoce – peckoviny i lesní směs. V chuti vyzrálá tmavá lesní směs, tělo plné, bohaté se zřetelnými, ale již poměrně uhlazenými tříslovinami. V dochuti stopa čokolády. Víno zrálo v nereze a sudech.
      A na závěr sladká tečka, jak jinak než tokajská. I když Kesoi Hárslevelü 2009 z vinařství Béres nepůsobil nikterak přesládle. Zbytkový cukr (40 g/l) byl hezky doplněn kyselinou, takže víno bylo jen lehce nasládlé, ale zato příjemně pikantní. Ve vůni med, citrusy, jemné minerály. Stejně tak v bohaté, měkce pikantní chuti. Opravdu příjemná tečka za hezkým večerem s výbornými víny. Díky, Kristiane!
      A ještě hodnocení početně dost oslabeného „vrcholového týmu”:
      Sauska Cabernet Sauvignon – 9,2 bodu (z 10 možných), Figula Dorgiese Cabernet Sauvignon a Béres Kesoi Hársevelü – 8,9 b., Figula Soskut Olaszurisling a Ráýspi Kopa Cuvée – 8,8 b., Konyári Loliense a Somlói Apatsagi Pince Olaszrisling – 8,7 b., St. Andrea Boldogsagos a Gál Tibor Pinot Noir – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist