Také sušší potěšení z Lechovic
16. 7. 2018
Vždycky jsem moc rád, když se ve Viničním altánu objeví dlouholetý technolog Vinných sklepů Lechovice Jan Hrachovský, se kterým se znám minimálně čtrnáct let. Letos jsem se těšil dvojnásob, protože jsem tušil o poznání sušší vína, ale i nějakou atraktivní novinku v sortimentu vinařství.
Tentokrát nám lechovický sklepmistr připravil jedenáct vín, v drtivé většině bílých, ale také jedno klasické růžové a „růžovou” slámovku, obě vína z Frankovky.
Skvělé byly vstupní bublinky – Sekt Lechovice Brut 2015 z odrůdy Sauvignon. Vůně bohatě ovocná s příjemným nádechem „chlebovinky”. V chuti plnější, bohatě nazrálé světlé ovoce, šťavnaté a pikantní tělo s delším závěrem. Perlení zcela v pořádku!
Potěšilo mne suché Veltlínské zelené 2017 VOC Znojmo. Vůně ovocně-květinová se stopou pylu. V chuti navíc plnější a uhlazené, v závěru měkce pikantní.
Na stejnou úroveň bych zařadil polosuché Chardonnay 2016 v pozdním sběru. Přitažlivá vůně nazrálého světlého ovoce s máslovou a medovou stopou. V chuti bohaté na nazrálé světlé ovoce bylo víno rovněž máslově-medové, zakulacené a nasládlé. V koncovce bylo jemně pikantní.
Následovalo Chardonnay ze stejné suroviny, ročníku i přívlastku, jen vyrobené náročnější metodou. Především zrálo na kvasnicích a bylo nefiltrované, přičemž jsme ochutnali víno stočené týž den přímo z tanku. Suché víno s vyšším alkoholem (14 %) bylo ve vůni máslově-medové. V trošku potlačené ovocné chuti bylo plné, jemné, zakulacené až mazlivé. Jeho skvělá budoucnost teprve přijde.
Ryzlink rýnský 2017 VOC Znojmo byl polosuchý s krásnou medově-lipovou vůní vyzrálého ovoce. V chuti identický, lehounce smetanový, šťavnatý a pikantní. Pro mne společně se sektem nejlepší víno večera.
Rulandské šedé 2017 bylo již lehce poslosladké (15,3 g/l zbytkového cukru), ale díky nižší kyselině (pouze 5,6 g/l) nebylo pikantní, ale spíše naopak. Ve vůni ovocně-květinové, jemně minerální se stopou bylin(?).
Mnohem více mi chutnal Sauvignon 2017 VOC Znojmo. Zřetelně suché víno s meruňkově-broskvovou vůní v lehounkém smetanovém závoji. Chuť bohatě ovocná s lehounkou stopou po bylinách. V těle šťavnaté a pikantní. V ovocné chuti plnější, lehce nasládlé s jemnou minerální stopou.
Lehce polosladký Irsai Oliver 2017 měl nižší alkohol (10,5 %) a byl nasládlý, ale také poměrně svěží. Výraznější ovocně-květinová vůně s tóny meruňky, a možná i mandarinky. V chuti ovocný (stopa citrusů) s nádechem květin. V závěru měkce pikantní chuti se opět objevila mandarinka. Osvěžení pro milovníky aromatičtějších vín.
Frankovka rosé 2017 byla jen „na ukázku”. Víno natočené přímo z tanku bylo polosuché s nižším alkoholem (10,5 %). Vonělo po jemně smetanových peckovinách. V chuti téměř identické, lehounce nasládlé, ale pikantní a šťavnaté. Bude to výborná růžovka více než jen na pouhý rok.
O závěr se postaraly dvě krásné „slámovky”. Nejprve to byl Ryzlink rýnský 2015, opravdu nejsladší víno večera (218 g/l zbytkového cukru), ale také s nejvyšší kyselinou (9,6 g/l). A tento poměr zajistil, že víno bylo sice sladké, ale nikoliv ploché, a také šťavnaté s pikantním ocáskem. V chuti až kandované jižní ovoce včetně ananasu.
Slámová Frankovka 2015 měla sice o poznání méně zbytkového cukru (180 g/l), ale i zřetelně nižší kyselinu (6,7 g/l), díky čemuž působilo o něco sladčeji. Postaral se o to i vyšší alkohol (11 %). Ve vůni džemovité tmavé ovoce. Ve sladké chuti převaha jahodového džemu, v koncovce bylo toto mazlivé víno jen lehce pikantní.
To byla sladká, ale pěkná dvojtečka za večerem s převážně suššími víny. Jan Hrachovský nás opět potěšil, a nejen lechovickými víny.
Tentokrát kompletní „vrcholový tým” ocenil lechovická vína takto:
Frankovka 2015, slámové víno – 9,1 bodu (z 10 možných), Sekt Lechovice Brut 2015, Ryzlink rýnský 2017 VOC a Ryzlink rýnský 2015, slámové víno – 9 b., Chardonnay 2017 (nefiltrované) – 8,9 b., Chardonnay 2016 a Sauvignon 2017 VOC – 8,8 b., Veltlínské zelené 2017 VOC, Rulandské šedé 2017, Irsai Oliver 2017 a Frankovka rosé 2017 – 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý