Takový uvolněný vinný večer

10. 6. 2015

     Repríza možná ještě lepší než skvělá premiéra. Jindřich Kadrnka z Březí ukázal, že i v komplikovaném ročníku 2014 se dala vyrobit skvělá vína. Až se tomu nechce věřit! I když stačí si vinaře poslechnout, a hned mnohé pochopíte. Je radost vína ochutnávat, je radost něco si o jejich zrodu dozvědět.
      Ochutnali jsme deset vín z loňské sklizně, a všechna bílá, protože z Merlotu vinař vyrobil růžovku, a ta, na rozdíl od „matonky”, opravdu už není.
      Vstupním bylo kabinetní Veltlínské zelené z Liščího vrchu v Březí. Suché, svěží a lehčí víno kombinovalo ve vůni i chuti světlé ovoce a jemné minerály. Šťavnaté a zřetelně pikantní víno ideální na jarní a letní pití nejen s rybou či chřestem.
      Osobně mne velmi zaujal Ryzlink vlašský, opět kabinetní víno (trať Valtická v Mikulově). Pravda, loňský z Ořechové hory nepřekonal, ale i tak je to víno pro potěšení, zvláště po půlročním ležení v láhvi. Suché víno s trochu vyšším zbytkovým cukrem (5,7 g/l) vonělo po nazrálých světlých peckovinách, vlašském ořechu a jemných minerálech se vzdálenou medovou stopou. V chuti již překvapivě vyzrálé ovoce, přímo mazlivé s lehkým minerálním „štychem”. V pikantní koncovce byly cítil delikátní botrytické tóny, neboť hrozny byly ze 60 % napadeny ušlechtilou plísní.
      Z známé mikulovské viniční trati Turold pocházely hrozny pro Sauvignon v pozdním sběru. Suché víno s vyšším zbytkovým cukrem i kyselinou (6,6 g/l – 8,8 g/l) voněl po jemných citrusech a meruňce. V chuti již byla zřetelná kompotovaná meruňka, ale také lehké akátové tóny.    Pěkně aromatické tělo bylo šťavnaté a velmi pikantní. Víno zrálo půl roku v akátovém sudu.
      Skutečnou zajímavostí byl Johanniter v pozdním sběru (Liščí vrch). Zbytkový cukr i kyselina byly blízko předchozímu sauvignonu. Ve vůni nazrálé světlé ovoce a jemná mineralita. Stejně tak ve šťavnaté chuti (bělomasá broskev). V pikantní, téměř „ryzlinkové” dochuti byl zřetelný meruňkový „štych”, kterému sekundovala decentní ušlechtilá plíseň.
      Krásně bohaté ve vůni i chuti bylo Chardonnay v pozdním sběru (Liščí vrch). Suché víno s vysokou kyselinou (9 g/l) a odpovídajícím zbytkovým cukrem (6,9 g/l). Pěkná vůně bohatá na nazrálé světlé ovoce s delikátními máslovými tóny. V extraktivní chuti ovocně-medové s převahou jižních plodů. Tělo šťavnaté, plné a velmi pikantní. V delším závěru jsem cítil delikátní botrytické tóny (hrozny byly z 80 % napadeny ušlechtilou plísní).
      Rulandské šedé v pozdním sběru (U boží muky v Perné) bylo suché, ve vůni bohatě ovocné (vyčuhující zralá hruška) s lehkým minerálním závojem. Chuť ovocná, mazlivá a lehounce nasládlá. Tělo zakulacené, šťavnaté s pikantním závěrem.
      Mimořádně příjemná byla polosuchá Pálava v pozdním sběru (Ořechová hora v Březí) s překvapivě vysokou kyselinou (8 g/l). Ve vůni jemně kořenité světlé ovoce a květiny. V lehounce nasládlé chuti ovocně-muškátová, lehce kořenitá a šťavnatá s pikantním závěrem. Mimořádně osvěžující Pálava, klidně vhodná i na delší pití.
      Závěrečná trojka byla opravdu utěšená. Nejprve to bylo Cuvée Marcela v pozdním sběru z Ořechové hory. Suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (6,9 g/l) a kyselinou (8,8 g/l). Směs Chardonnay a Rulandského bílého (55 %), Ryzlinku vlašského (20 % – 25 %) a Pálavy ve výběru z bobulí (15 % – 20 %). Krásná vůně (nazrálé světlé ovoce, vlašské ořechy a medové tóny), v chuti identické, šťavnaté a lehce medové v delší dochuti. Velmi extraktivní víno (33,9 g/l bezcukerného extraktu) pro mimořádné příležitosti.
      A přišel jednoznačný vrchol večera – Jindřich IV. ve výběru z hroznů (Liščí vrch v Březí). Polosladké víno moselského typu s vysokou kyselinou (9,6 g/l). Ve vůni nazrálé broskve a meruňky, medové a minerální tóny. Chuť medově-ovocná a šťavnatá, nasládlá s měkce pikantním závěrem. V dochuti tohoto velmi extraktivního vína (32 g/l bezcukerného extraktu) byly krásné meruňkové tóny. Hrozny byly z 90 % napadeny ušlechtilou plísní. Opravdová delikatesa s krásnou perspektivou.
      Závěrečná tečka večera byla o poznání sladší. Barborka ve výběru z hroznů (Rulandské bílé z Ořechové hory v Březí) měla 34,5 g/l zbytkového cukru. Díky vysoké kyselině bylo víno živé a pikantní. Ve vůni nazrálé světlé peckoviny v lehkém medovém kabátku. V chuti nasládlé, medově-ovocné, šťavnaté, a v závěru měkce pikantní. Botrytické víno pro zvláštní příležitosti.
      Byl to opravdu krásný, takový uvolněný večer, téměř řečeno slovy klasika prostřednictvím pana doktora v Postřižinách.
      Velmi spokojený „vrcholový tým” bodoval vína takto:
Jindřich IV. 2014 – 9,2 bodu (z 10 možných), Cuvée Marcela 2014 a Barborka 2014 – 9,1 b., Pálava 2014 a Chardonnay 2014 – 8,9 b., Johanniter 2014 – 8,8 b., Ryzlink vlašský 2014 a Sauvignon 2014 – 8,7 b., Rulandské šedé 2014 – 8,6 b. a Veltlínské zelené 2014 – 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist