Tekutá inspirace od Brázdů

14. 3. 2011

Byl to krásný vinný týden v moravském stylu ve Viničním altánu. V pondělí Rajhradské klášterní, ve středu pak Brázdovi ze Sudoměřic, přímo od slovenských hranic. Vinařství Pavla Brázdová, v němž manžel Ludvík dělá „jen“ víno ve sklepě a paní Pavla „všechno ostatní“, nás opravdu povzneslo díky jedenáctce moc pěkných vín s nezapomenutelnou „ledovkou“ v podobě sladké tečky.

Sedm bílých, růžový Merlot a dvě červená, vína z ročníků 2007 až 2009, uvedl Ryzlink vlašský 2009 v pozdním sběru. Suché víno z Prušánek, ve vůni i chuti ovocné (jablko, jemná hruška), svěží a pikantní. Dobře pitelné – příjemný vstup.

Sauvignon byl spíše v ovocném stylu (bez černého rybízu či černého bezu). Hezké suché víno s vůní angreštu, možná i květin. V chuti vyzrálé světlé ovoce, tělo lehce zakulacené, pikantní s tóny meruňky a angreštu v dochuti.

Obdobně ovocný byl Ryzlink rýnský 2009 v pozdním sběru, polosuché víno (9,7 g/l zbytkového cukru). Hezky vyvážené víno, zakulacené, ale pikantní s jemným minerálním závojem v dochuti.

Nesmírně zajímavé bylo Cuvée Ryzlink rýnský & Sylvánské zelené 2007 v pozdním sběru. Formálně suché a „spravedlivé“ cuvée (50/50) s trošku větším zbytkovým cukrem (6 g/l). Ve vůni vyzrálé světlé ovoce, medové tóny a stopa lipoviny. V těle bohaté, zakulacené a dostatečně vyzrálé s lehounkou medovou, ale pikantní stopou v závěru.

Vydařilo se i Chardonnay 2009 ve výběru z hroznů. Ještě vlastně suché, nicméně vinařem označené jako polosuché víno (7,5 g/l zbytkového cukru, 6,7 g/l kyselin). Ve vůni světlé ovoce, květiny, vzdálené minerální tóny. V chuti hodně nazrálé ovoce, tělo zakulacené, pikantní s lehounkou minerální stopou v bohatší dochuti.

Velmi atraktivní bylo Sylvánské zelené 2009 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s trochu vyšším alkoholem (14 %), který však příliš růžky nevystrkoval. Ve vůni tropické ovoce v provedení „bonpari“ s převahou sladkého grepu a vyzrálého banánu. V chuti plné, ovocně-bylinné, přitom hezky pikantní víno jen s jemným, nasládlým ocáskem. Víno se mohlo pochlubit pěkně extraktivním tělem (28 g/l bezcukerného extraktu). Velmi lahodné!

Polosuché Rulandské šedé 2009 ve výběru z hroznů vonělo po jižním ovoci se špetkou chlebovinky. Víno se zakulaceným, bohatě ovocným tělem a s pikantním „štychem“. Šťavnaté, neváhal bych říci, že až „macaté“ víno!

Růžový Merlot 2008 v pozdním sběru měl ještě starší verzi etikety, nicméně působil poměrně mladě. Suchá, příjemně vyvážená „růžovka“ voněla po nazrálé lesní směsi s nepřehlédnutelnou jahodou. V chuti ovocné (lesní směs) s nazrálejším tělem a pikantním závěrem. Zdařilé rosé, kterému ani věk neublížil.

Dvě červená – dvě výborná vína. Nejprve Frankovka 2009 v pozdním sběru. Hezky vyvážené víno se špetkou zbytkového cukru (4,5 g/l). Ve vůni tmavé peckoviny s lehkou kořenitostí. V chuti bohaté, hodně ovocité víno v již uhlazené vestičce. Poměrně extraktivní víno (28 g/l bezcukerného extraktu). Ukázka prvotřídní frankovky! Víno se zařadilo mezi nejlepší kousky z této tradiční moravské odrůdy, které jsme ve Viničním altánu ochutnali minimálně za poslední rok.

Merlot 2009 v pozdním sběru jen potvrdil, že vína z této odrůdy mohou být na Moravě velmi zdařilá. Opět menší zbytkový cukr (4,5 g/l). Ve vůni tmavé peckoviny s jemně kořenitým závojem. V chuti ovocité, svěží, ale zároveň elegantní s jemnými tříslovinami, které již začínají sládnout. Jistá kořenitost v dochuti jen dotváří pěkný charakter vína. Zdařilý merlot, který poroste do krásy!

Krásné již nyní bylo naprosto excelentní ledové víno ze Sylvánského zeleného, ročník 2008. Prvotřídně skloubený velký zbytkový cukr (280 g/l) s kyselinou (9 g/l) a nižším alkoholem (10 %). Ve vůni citrusy, med a botrytický „štych“. Skvělá ovocně-medová chuť se zřetelnými tóny citrusů a ušlechtilé plísně. Sladké, ale inspirativně pikantní víno, které bych zařadil mezi historicky nejlepší „ledovky“ ve Viničním altánu. Mimochodem, hrozny se sklízely na Štěpána. A vykoledovaly si náš velký obdiv! Což platí i o „vrcholovém týmu“. Toto je jeho hodnocení:

Sylvánské zelené, ledové – 9,4 bodu (z 10 možných), Frankovka 2009 – 9 b., Merlot – 8,9 b., Cuvée Ryzlink rýnský + Sylvánské zelené – 8,8 b., Sylvánské zelené 2009 a Rulandské šedé 2009 – 8,7 b., Chardonnay – 8,6 b., Merlot rosé a Ryzlink rýnský – 8,5 b., Sauvignon 2009 – 8,4 b. a Ryzlink vlašský – 8,3 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist