Tekutá krása z Villány

1. 4. 2015

      Po devíti měsících jsme měli možnost ve Viničním altánu přivítat opět Petra Vytisku s krásnými vína z vyhlášené vinařské oblasti Villány na samém jihu Maďarska.
      Z tamního vinařství M.Aurelius Pince jsme ochutnali devět vín, z velké většiny červená. A právě srovnávaní Cabernetu Franc ze tří ročníků, či vyzrálost Cabernetu Sauvignon a Pinot Noir ze sklizně 2003 byl rozhodně zážitek. A to nemluvím o perspektivním skvostu v podobě Reinhart’s Cuvée 2009.
      Ale půjdu pěkně od jedničky do devítky. Zahájili jsme jediným klasickým bílým vínem večera, kterým byl Olasz Rizling (Ryzlink vlašský) 2009. Již bohatě vyzrálé, velmi zajímavé a pro mnohé trošku odlišné víno. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s výraznou minerální stopou. V chuti plné, hodně vyzrálé a zakulacené se zřetelnou mineralitou, která vzdáleně připomínala prvopočátky petrolejových tónů. Trošku méně pikantní víno se zajímavým charakterem.
      Následovala první ze čtyř čistě odrůdových vín v podobě Cabernetu Franc. A bylo to rosé 2012. „Růžovka” jižního typu s plnou vůní a bohatým tělem. Aroma výrazně džemovitého tmavého ovoce. V chuti kompotované jahody s jemným minerálním „štychem”. Hutné tělo s lehounce pikantním závěrem. Růžové víno, kterého je takříkajíc plná huba.
      A následovaly tři stoprocentní Cabernety Franc, nejprve ročník 2009. Ve vůni výrazně džemovité tmavé ovoce s lehounkým závanem zelené papriky. V prvním kontaktu s chuťovými buňkami působilo uhlazeně, ale za chvíli se již objevily bohaté třísloviny, které teprve začínají sládnout.  Zřetelná byla také lehká papriková stopa v nepochybně delší dochuti.
      Cabernet Franc z ročníku 2008 měl o něco výraznější vůni v podobě jahodového kompotu. V těle rozhodně uhlazenější, takže víno vypadalo lehčí. Opět byla cítit jemná paprička ve velmi pěkné, dlouhé koncovce.
      Nejstarší z této odrůdy byl Cabernet Franc 2006. Zde byla patrná ještě větší vyzrálost ve vůni i chuti. Aroma výrazného jahodového džemu s lehkým papričkovým závojem. Chuť velmi uhlazená, skoro se mi zdálo, že s touto jemností ztrácelo víno na ovocnosti. Dochuť dlouhá, ale vínu již trošku schází výraznější, zapamatovatelný závěr.
      Mimořádně vstřícné a krásně pitelné již nyní bylo Reinhart’s Cuvée 2009 z odrůd Cabernet Franc a Pinot Noir. „Čistá” vůně vyzrálého tmavého ovoce. V chuti plné, již uhlazené, vyvážené a přímo elegantní s lehounkou stopou sládnoucích tříslovin. Víno zrálo 15 měsíců ve velkých sudech a poté ještě 6 měsíců v barikových sudech (nových i starších). Velmi pěkný zážitek, který se bude s následujícími lety ještě umocňovat.
      Následující dvě závěrečná červená byla od předchozích vín dost odlišná, a to nejen stářím. Nejprve Cabernet Sauvignon 2003 z vinice v Szekszárdi. Ve vůni hodně džemovité tmavé ovoce s dotykem čokolády. Stejně tak v chuti, v níž byly zřetelné tóny koření, dřeva a jemné papriky. Proti předchozím vínům byl cabernet o poznání méně elegantní.
      Elegance naopak nechyběla (stejně jako při loňské degustaci) Pinotu Noir 2003, opět z vinic v Szekszárdi. Vstřícná vůně delikátně kořenitého tmavého ovoce. V chuti velmi uhlazené, jemné tmavé ovoce s lehce kořenitými tóny v dlouhé, až sametové dochuti. Po téměř dvanácti letech je víno pořád v prvotřídní kondici.
      A na závěr by slušela sladká tečka. Weimert Villányi Tramini 2009 Félédes, víno s vysokým alkoholem (16 %) na způsob našeho výběru z bobulí, bylo sladké opravdu jen delikátně. V kombinaci s bohatou kyselinkou působilo mimořádně živě a svěže. Ve vůni citrusy, především v podobě sušené kůry. Stejně tak v nasládlé chuti, kde se objevila také lehká hořčinka z citrusová kůry. Závěr byl příjemně pikantní, nesmírně atraktivní.
      „Vrcholový tým”, který však u některých vzorků nebyl v hodnocení zcela jednotný, si vína z Villány rozhodně užil. A takto je ohodnotil:
Pinot Noir 2003 – 9,2 bodu (z 10 možných), Weimert Villányi Tramini – 9 b., Reinhart’s Cuvée – 8,9 b., Cabernet Franc 2008 – 8,8 b., Cabernet Franc 2006 a Cabernet Sauvignon 2013 – 8,7 b., Cabernet Sauvignon 2003 – 8,6 b., Cabernet Franc rosé – 8,3 b. a Olasz Rizling – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist