Tekuté potěšení z Mendozy

19. 12. 2008

K vínům z argentinského vinařství Bodegas y Viňedos Pascual Toso v proslulé Mendoze mám od první chvíle, kdy jsem je ochutnal, citový vztah. Žádné z nich mne nikdy nezklamalo, stejně jako jejich importér („Dovážím je hlavně pro sebe“, říká Jaroslav Kšána), který i tentokrát ochotně přijel do Viničního altánu a představil nám osm vín z nových ročníků.

Prvním byl relativně mladý Sauvignon Blanc 2007, na Nový svět překvapivě lehčí bílé víno s krásnou vůní (nazrálé ovoce – ananas, meruňky). V chuti mělo přezrálé jižní ovoce azřetelnou minerální stopu (jemně slané tóny). Kyselinka začala popichovat až úplně v závěru. Co mi však na tomto svěžím vínu trochu vadilo, to byla kombinace vyššího alkoholu (13,5 % a nižšího bezcukerného extraktu – 17 g/l), která trochu ořezala jeho tělo.

Následující Chardonnay 2007 bylo o poznání plnější, navíc v něm převládaly také vanilkové tóny po zrání v barikovém sudu. Hned z počátku byl ve vůni zřetelný nádech toustovaného bariku, který jen pomalu mizel a odkrýval jemné jižní ovoce. V plné, přímo „mazlavé“ chuti vládla vanilka, kterou v závěru doplnila pikantní stopa nazrálého ovoce. Pěkné barikové víno, které rozhodně potěší milovníky tohoto typu chardonnay. Ve své plné kráse se nepochybně představí až za rok.

Argentinský malbec je proslulý, zvláště ten z Mendozy. Vinařství Pascual Toso se může chlubit výborným malbecem již v základní řadě. Malbec 2006 byl toho názorným příkladem. Jemně nazrálá „lesní směs“ ve vůni, ve výrazně extraktivní chuti převládaly přezrálé ostružiny, maliny, borůvky. Pikantní a velmi „čisté“ ovocné tělo, které se bude ještě zakulacovat.

Velkým překvapením byl pro mne Merlot 2006 ze stejné „oranžové“ řady. Opět velmi extraktivní a „čisté“ ovocité víno (tmavé peckoviny, ale i lesní plody) s jemným kořenitým nádechem (zřetelný pepř). V dochuti je navíc cítit pěkná kombinace sladkých taninů, kávy a čokolády.

Standardně kvalitní byl Syrah 2006, který kombinoval ve vůni i chuti tmavé lesní plody s jemnou mineralitou (decentní slaná dochuť) a jistou uhlazeností.

Na úrovni merlotu z této „oranžové“ řady byl Cabernet Sauvignon 2006 s výraznou vůní nazrálého tmavého ovoce a velmi pikantním ovocitým tělem. Opravdu harmonické, plné a extraktivní víno s dochutí jemné kávy a čokolády a s ještě zřetelnými tříslovinami.

Vše vyvrcholilo víny z řady Reserve. Prvním a u mne vítězným byl Malbec Reserve 2006. Víno zrálo 12 měsíců v bariku (70 % americký a 30 % francouzský dub) a bylo jím nádherně políbeno. Ve vůni se zachovaly krásně plné tmavé peckoviny, stejně tak i v chuti, v níž převažovaly pěkně přezrálé višně. Vyvážené, elegantní a vícevrstevné víno – delší dochuť zdobila krajka z borůvek a ostružin na vanilkovém závoji. Takového vína se jen tak nepřepijete!

O něco méně ovocný, ale o to extraktivnější a bohatší v těle byl závěrečný Cabernet Sauvignon Reserve 2004. Peckoviny ve vůni i chuti doplňovaly káva a čokoláda. Víno s dlouhou dochutí a překvapivě pikantní. Ještě nějaký rok vydrží!

A doufejme, že i my se ještě s víny Pascul Toso setkáme. Jejich vstřícnost i bohatá ovocnost stojí opravdu za permanentní přechutnávání!

Jak vína chutnala „vrcholovému týmu“?

Malbec Reserve – 9,5 bodu (z 10 možných), Cabernet Sauvignon Reserve – 9,3 b., Malbec 2006 – 9,1 b., Merlot 2006 – 8,9 b., Cabernet Sauvignon 2006 – 8,8 b., Syrah – 8,7 b., Chardonnay 2007 – 8, 1 b. a Sauvignon 2007 – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist