Tentokrát na pěknou sušší notu
10. 11. 2017
Zatímco loni mne příliš nepotěšila převaha sladších vína z Vinařství Waldberg Vrbovec, tentokrát jsem byl opravdu spokojen. „Obchodní spojka” vinařství Filip Pitour k mému uspokojení připravil k ochutnání jedenáct bílých vín, z toho pouze dvě polosuchá a stejný počet polosladkých.
Zahájili jsme Veltlínským zeleným VOC ze Slunného vrchu ve Vrbovci. Suché víno s vůní nazrálého světlého ovoce s lehkou medovou a minerální stopou. Chuť ovocně-minerální, zakulacená a měkce pikantní s dotykem pepře a mandlí. Pěkný vstup a zavínění.
Následovalo druhé víno VOC – Ryzlink rýnský 2016 z viniční trati U sklepů v Dyjákovičkách. O poznání sušší víno s vůní světlých peckovin (ryngle s pecičkou), angreštu i jemných květin. Chuť měkce ovocná, zakulacená a živější. Ještě mladý ryzlink, kterého čeká pěkná kariéra.
Moc mi chutnalo Cuvée Waldberg 2015 v pozdním sběru (viniční trať Waldberg ve Vrbovci) z odrůd Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský a Rulandské šedé. Další suché víno s malinko výraznější kyselinkou (7,1 g/l) a s pěknou vůní po již vyzrálém světlém ovoci (broskev, hruška). Tělo plnější, jemně nasládlé a měkce pikantní. Ideální víno nejen na delší pití.
Téměř na stejnou úroveň bych zařadil Sylvánské zelené 2016 v pozdním sběru. Suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,6 g/l a 6,8 g/l). Výrazná vůně vyzrálého, téměř jižního ovoce. V ovocně-bylinné chuti bylo víno plné, zakulacené a lehounce nasládlé. Potěšil měkce pikantní závěr.
Velmi zdařilé bylo Chardonnay 2016 v pozdním sběru (viniční trať U sv. Urbana ve Vrbovci). Opět suché víno s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,6 g/l a 6,4 g/l), přitom s poněkud náročnější výrobou (část vína na sudu, celé zažilo metodu sur-lie). Ve vůni nazrálé světlé peckoviny, jemně smetanové. Stejně tak v plnějším a kulatém těle. Chuti nechyběl jemně karamelový „štych” a delší, lehounce pikantní závěr.
Rozhodně atraktivní bylo Rulandské šedé 2015 v pozdním sběru z Ořechového vrchu v Dyjákovičkách. Další formálně suché víno s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7,8 g/l a 7,5 g/l). Bohatá vůně (nazrálé světlé peckoviny včetně pecičky, med), chuť nasládlá, plná, až kompotová, šťavnatá s jemnými minerály v delším závěru.
Müller-Thurgau 2016 v pozdním sběru (viniční trať Dolina ve Vrbovci) mne příliš nezaujal. Lehce polosuché víno s výrazným aroma po jižním ovoci (banán) bylo v nasládlé chuti plnější a zakulacené, ale málo živé, bez květinových tónů a výraznější svěžesti. „Milerka” bez zřetelnější kyseliny je tak trochu jako česnek bez zápachu.
Zcela něco jiného byl Sauvignon VOC 2016 z viniční trati U sklepů v Dyjákovičkách. Suché víno s absolutně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6,7 g/l). Ve vůni světlé ovoce s jemným náznakem černého bezu. Chuť bohatá na nazrálé světlé peckoviny (broskev) a angrešt. V těle měkce pikantní s lehounkým náznakem listu černého bezu.
Hibernal nepatří v poslední době k mým oblíbeným odrůdám. Nicméně námi ochutnávaný Hibernal 2016 v pozdním sběru z viniční trati U sv. Urbana ve Vrbovci mi docela chutnal, především proto, že nabídl vstřícnou, jemnou aromatiku. Polosuché víno s příjemnou kyselinou (7,5 g/l) vonělo vyzrálém světlém ovoci s decentní stopou černého rybízu. V lehce nasládlé chuti bylo téměř identické, šťavnaté jemné citrusy, a opět stopa černého rybízu. Takže žádná zřetelná „kočičí moč”.
Polosladký Ryzlink rýnský 2016 v pozdním sběru z viniční trati U sklepů v Dyjákovičkách byl docela zajímavý, v mnohém mi připomínal vína z Mosely, a to především v kombinaci s bohatší kyselinou (v tomto případě 8 g/l). Ve vůni jsem cítil nazrálé ovoce, jemné oříšky a lehké karamelové tóny. V ovocité chuti (meruňky) zřetelně nasládlý, šťavnatý a měkce pikantní s jemným medovým ocáskem.
O definitivní sladkou tečku se postaral Muškát moravský 2016 v pozdním sběru ze Slunného vrchu ve Vrbovci. Polosladké víno mělo o fous méně zbytkového cukru vůči ryzlinku, ale díky výrazně nižší kyselině působilo mnohem sladčeji. Ve vůni vyzrálé světlé ovoce s lehce kořenitým muškátem. V hodně sladké chuti jsem cítil kořenité tóny muškátu a sladkého grepu.
Skončili jsme na sladší notu, ale celkově vína suchá i jedno polosuché mne i mnohé kolegy bohatě uspokojila. A takové bylo hodnocení kompletního „vrcholového týmu”:
Chardonnay 2016 a Ryzlink rýnský 2016, pozdní sběr – 9 bodů (z 10 možných), Sauvignon VOC 2016 – 8,9 b., Sylvánské zelené 2016, Rulandské šedé 2015 a Hibernal 2016 – 8,8 b., Cuvée Waldberg 2015 a Müller-Thurgau 2016 – 8,7 b., Veltlínské zelené VOC 2016, Ryzlink vlašský VOC 2016 a Muškát moravský 2016 – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý