„Tichá radost” z Hrušek

8. 6. 2012

     Nabitý „hlavní sál” Viničního altánu byl rozhodně zvědavý na letošní první „víno z Hrušek”. A měl se na co těšit, protože náš pravidelný host vinař Richard Tichý přivezl čtrnáct vzorků, některé čerstvě stočené z nerezu či z barikového sudu.
Bylo to opravdové potěšení – příjemný vinař, výborná vína, včetně několika atraktivních odrůd, a v neposlední řadě také jejich příznivá cenová hladina. Co víc jsme si mohli přát!
     Zahájili jsme Rulandským šedým 2010 v pozdním sběru. Ovocně-minerální víno ve vůni i chuti. Šťavnaté a měkce pikantní s trošku kratší dochutí. Musí však ještě ležet v láhvi, aby se lépe „srovnalo”.
     Chardonnay 2010 ve výběru z hroznů bylo suché s výraznou kyselinou (lehce přes 8 g/l). Ve vůni nazrálé ovoce s jemnými medovými tóny. V těle nazrálé ovoce, velmi pikantní s pěkným květinovým dozvukem (včetně jemného květu bezinky).
     Sauvignon 2008 v pozdním sběru voněl po nazrálém ovoci s jemnými máslovými tóny. V těle ovocný, lehcekaramelový (zrál dlouho na kvasnicích), zakulacený, ale zároveň příjemně pikantní. Mám rád tento typ vína!
     Následovaly dva ryzlinky. Nejprve Ryzlink rýnský 2008 v pozdním sběru. Zlatá barva signalizovala pěknou nazrálost, což se potvrdilo ve vůni i chuti. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, medové a také petrolejové tóny. V chuti ovoce, med, lipovina, pikantní a elegantní víno s jemnými petrolejovými tóny v závěru.
     O rok mladší Ryzlink rýnský v pozdním sběru již neměl ve vůni petrolejové tóny. V těle zakulacený, jemně nasládlý a stejně tak pikantní ryzlink s elegantním, již uhlazeným závěrem.
Aurelius 2008 ve výběru z hroznů voněl po ovoci a minerálech, v chuti ještě přibyly květinové tóny. Tělo jemné, zakulacené s lehkou minerální dochutí.
     Ještě nenalahvovaný Děvín 2011 měl cukernatost moštu 23 °NM. Ve vůni nazrálé ovoce, jemné květinové a vzdálené muškátové tóny. V těle muškátově-ovocný, lehce nasládlý s příjemnou, byť trochu jemnou, méně pikantní dochutí, která byla spíše tramínová.
     Následovala dvě vrcholná vína večera. Nejprve polosladká Pálava 2010 ve výběru z hroznů. Vůně jemná, ovocně-minerální se zřetelnými citrusovými tóny. Chuť identická, uhlazené, elegantní, svěží a pikantní (přes 7,5 g/l kyselin) v lehce nasládlém těle.
     Možná o chloupek přitažlivější byla pro mne Pálava 2009 ve výběru z bobulí. Ve vůni více citrusů včetně kůry. Chuť plná, citrusová, decentně kořenitá s poměrně pikantním závěrem. Velmi elegantní víno!
     Z pěti červených byla první dvě vína stočenapřímo z bariku, takže šlo spíše o ukázku jejich vývoje v sudu. Prvním byla Frankovka 2009 barrique s cukernatostí moštu 22 °NM. Ve vůni jemně kořenité nazrálé tmavé peckoviny. V chuti jemné, uhlazené se stopou kůže v trošku lehčím závěru. Víno dosud zrálo 12 měsíců ve vícekrát použitém bariku.
     Barikové Rulandské modré 2009 mělo cukernatost moštu na úrovni výběru z hroznů. Ve vůni jemně kořenité tmavé peckoviny (stopa višňového likéru).  V chuti téměř identické, kořenité a výrazně pikantní se závěrem bohatým na sušené plody. Před tímto pinotem je ještě dlouhá cesta.
Velmi potěšila atraktivní Nitra 2009 v barikovém provedení. Víno z vyzrálých hroznů (cukernatost moštu 25 °NM) s vůní tmavého ovoce a čokolády. V chuti měkce ovocné, uhlazené s tóny sušeného ovoce, čokolády a překvapivě i pepře. Extraktivní víno (28 g/l bezcukerného extraktu) zrálo 12 měsíců v bariku (třetí plnění).
     A na závěr dvakrát Filip, tedy cuvée pojmenované po synovi. Nejprve Cuvée Filip 2009 barrigue, zemské víno z odrůd Nitra, Dunaj, Neronet a Svatovavřinecké. Zatím ještě relativně mladé víno s vůní velmi kořenitého tmavého ovoce a čokolády. Chuť měkce ovocná, pikantní se stopou čokolády a s náznakem živočišných tónů. Jednotlivé odrůdy kvasily odděleně a sceleny byly v barikovém sudu.
     Závěrečným vínem bylo Cuvée Filip 2007, barrique, víno s jemně kořenitou vůní vyzrálé tmavé lesní směsi. V chuti identické, jemné, lehounce kořenité s mile pikantním ocáskem. Laskavé i laskající víno na delší trať, které se bude ještě lepšit.
     A jakTichého „čtrnáctku” hodnotil tentokrát kompletní „vrcholový tým”? Tady je jeho verdikt:
     Pálava 2009 ve výběru z bobulí – 9,2 bodu (z 10 možných), Cuvée Filip 2007 a Pálava 2010, výběr z hroznů – 9,1 b., Cuvée Filip 2009 – 8,9 b., Nitra 2009 – 8,8 b., Ryzlink rýnský 2008 a Aurelius – 8,7 b., Děvín 2011 – 8,6 b., Rulandské modré 2009 a Ryzlink rýnský 2009 – 8,5 b., Chardonnay 2010, Sauvignon 2008 a Frankovka 2009 – 8,3 b., Rulandské šedé 2010 – 8 bodů.
    Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist