Tradiční i netradiční chuťovky ze Znovínu
4. 11. 2008
Není snadné vybrat pro průřezovou degustaci tak asi tucet vín z nesmírně široké nabídky Znovínu Znojmo, známého to vinařství se sklepem v Šatově. Karel Slavík k tomu vždy přistupuje velmi zodpovědně, a i tentokrát pro nás připravil výbornou znovínskou sestavu jedenácti vín.
A začali jsme ve Viničním altánu tradičně netradičně – tedy červenými víny. Ta nejsou silnou parketou Znovínu, nicméně vždy se mezi nimi najde nějaká ta delikatesa.
Vstupním vzorkem bylo víno z u nás velmi málo pěstované odrůdy (zatím neuznané) Blauburger. Zemské víno z ročníku 2009 s vyzrálostí výběru z hroznů zrálo pouze v nerezu a předvedlo ovocný styl této odrůdy pěstované hlavně v Německu. Ve vůni tmavé peckoviny, jemné minerály a stopa kůže. V těle ovocné, poměrně uhlazené s chutí planých třešní, kterým jsme jako děti říkali n Moravě „špačurky“. Dobře pitelné, jen možná trošku kratší víno.
Následovalo Zweigeltrebe 2009 v pozdním sběru z trati U Vinohradu v obci Miroslav. Ve vůni peckoviny v kombinaci s květinami a kořením (pepř). V těle opět ovocně-kořenité a výrazně pikantní. Víno potřebuje ještě pár let ležet – a má na to dobrý potenciál!
Dnešní „nebílou“ delikatesou bylo jakostní růžové víno z odrůdy Cabernet Sauvignon z ročníku 2009. Velmi atraktivní polosladké víno s mnohovrstevnou vůní (peckoviny, jahody, minerály, živočišné tóny) a identickou chutí. Nasládlé, ale pikantní víno, které při nižší teplotě připraví velmi osvěžující zážitek.
Prvním z bílých bylo Veltlínské zelené VOC 2009. Toto Víno originální certifikace z miroslavské vinice Weinperky rozhodně patří ke znovínským premiantům. Suché, ve vůni pěkně ovocné (různé citrusy) s lehkým minerálním „štychem“. V chuti spíše ovocně-květinové, výrazně pikantní s jemnou kořenitostí a lehkou hořčinkou v závěru. Velmi zajímavé víno, které potřebuje trochu zakulatit ležením v láhvi.
Trochu netradiční byl jakostní Müller Thurgau 2009. Jemně suché víno (4,8 g/l zbytkového cukru) z počátku s překvapivě silnými animálními tóny, za nimiž se pomalu klubalo vyzrálé jižní ovoce. V chuti pěkně ovocné, pikantní a svěží. Ten, kdo má trpělivost a víno si předem provzdušní, dočká se hezkého vinného zážitku.
Mimořádně mne potěšilo Chardonnay 2009 v pozdním sběru z trati Na Vinici v obci Tvořihráz. Velmi ovocité víno ve vůni (vyzrálé jižní plody) i chuti (především broskve a možná i tmavé kulaté slívy). Krásně pikantní, lehce zakulacené a svěží víno s elegancí a neskrývanou šťavnatostí.
Králem večera, každopádně v hlasování hostů, byl „král vín” – Ryzlink rýnský. Tentokrát v provedení VOC z ročníku 2009. Ještě formálně suché víno s krásnou vůní (citrusy, bělomasá broskev, lipovina) a velmi pikantním a šťavnatým tělem. Moc hezké víno, která bude za rok v ideální kondici, ale již nyní dělá velkou radost.
Velmi atraktivní byl rovněž Sauvignon 2008 v pozdním sběru. Suché víno (hrozny byly sbírány při cukernatost od 21° do 23° NM). Ve vůni citrusy, černý rybíz a jemná živočišná stopa. V chuti kombinace grepu, černého rybízu a černého bezu. Velmi pikantní a svěží víno ve vrcholné formě.
V hlasování hostů skončila na druhém místě Pálava 2008 v pozdním sběru z trati Frédy v Horních Dunajovicích. Polosladké víno (18 g/l zbytkového cukru) s vůní medu, citrusů a jemných minerálů. Nasládlé, krásně pikantní víno v atraktivním, velmi lehounkém minerálním kabátku. Opravdové potěšení!
Málo známou delikatesou byl následující Muškát žlutý 2009, polosladké zemské víno z trati Dívčí hora ve Chvalovicích. Jemná vůně vyzrálého hroznu, příjemné nasládlé tělo s tóny přezrálých meruněk. Zakulacené, pikantní a extraktivní víno (24 g/l bezcukerného extraktu), které může potěšit i pánskou společnost.
A na závěr nejsladší víno večera – Tramín červený 2008 ve výběru z hroznů z Hnanic. Vysoký zbytkový cukr (32,4 g/l), vůně růžového oleje a květin. V chuti nasládlé se stopou citrusů, příjemně pikantní. Ovocitý tramín s lehkou minerální stopou v dochuti. Znovínská tečka – velmi elegantní!
A hodnocení „vrcholového týmu“? Tady je:
Pálava – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon – 9 b., Ryzlink rýnský VOC – 8,9, Chardonnay – 8,8 b., Muškát žlutý a Tramín červený – 8,7 b., Veltlínské zelené VOC – 8,6 b., Cabernet Sauvignon rosé – 8,4 b., Müller Thurgau – 8,3 b., Blauburger a Zweigeltrebe – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý