Trošku sladší novoroční premiéra

14. 1. 2014

     V pořadí již jedenáctou sezonu degustací ve Viničním altánu jsme zahájili tradičně moravskými víny, tentokrát ze známé vinařské obce Němčičky. A téměř tradiční bylo také vinařství – ZD Němčičky. Zástupce vinařství a pravidelný host ve Viničním altánu Jaroslav Jakubec nám na počátku roku 2014 představil deset vín z ročníků 2011 a 2012, převážně bílých, a také převážně sladších. No, není to úplně moje parketa!
      Pouze dvě bílá byla suchá, a patřilo mezi ně i vstupní Neuburské 2012 v pozdním sběru. Pro mne příjemné, dobře pitelné víno na delší trať s vůní i chutí světlých peckovin. Víno s jemně zakulaceným, spíše lehčím tělem mělo handicap prvního vzorku. Po přechutnání na závěr degustace mne potěšilo ještě více..
      To svým způsobem platí i o druhém suchém víně – Ryzlinku rýnském 2012 v pozdním sběru ze známé němčické viniční trati Růženy. O něco vyšší kyselina (7,1 g/l), ve vůni světlé peckoviny (stopa meruněk). V chuti suché, ovocné s náznakem minerálních tónů. Závěr pikantní, ale tělo přece jen trošku tenčí, než by si zasloužilo.
      Zklamal mne Müller Thurgau 2011 v pozdním sběru. Polosuché víno s lehkou ovocně-květinovou vůní. Ale v těle „přešlé”, bez života, uhlazené, ale s naprostou absencí pikantnosti.
      Následující čtyři bílá vína byla již polosladká, nicméně patřila k tomu nejlepšímu z večera. Platí to i o Chardonnay 2012 v pozdním sběru (25 g/l zbytkového cukru, 7,3 g/l kyselin). Ve vůni jižní ovoce a jemná minerální stopa. V nasládlé chuti převažují světlé peckoviny (především broskve), tělo zakulacené, v závěru pak měkce pikantní.
      O fous více jsem hodnotil Ryzlink vlašský 2012 ve výběru z hroznů (17,5 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin). Ve vůni nazrálé světlé ovoce v jemném závoji z vlašských ořechů. V chuti plné, zakulacené a nasládlé s lehce pikantním závěrem.
      Velmi zajímavý byl Tramín červený 2011 ve výběru z hroznů. Opět polosladké víno (25,6 g/l zbytkového cukru). Vůně květinová s lehkým kořenitým „štychem”. Také v chuti květinové tóny, snad ještě výraznější. Tělo nasládlé, boubelaté s měkce pikantní dochutí, v níž nechyběla lehounká grepová hořčinka.
      Velmi zdařilá, a také nejsladší (36 g/l zbytkového cukru) byla Pálava 2012 ve výběru z hroznů. Vůně ovocně-květinová, jemně kořenitá. Stejně tak výrazně nasládlá chuť. Tělo zakulacené, jemně minerální s příjemným náznakem pikantnosti v dochuti díky 7,6 g/l kyselin.
      Mezičlánkem byla polosladká Frankovka rosé 2012 v pozdním sběru (16,6 g/l zbytkového cukru). Ve vůní jemné tmavé peckoviny s lehkým minerálním závanem. Chuť ovocná, lehce nasládlá, šťavnatá s příjemně pikantním ocáskem.
      O červený závěr se postaraly dva pěkné výběry z hroznů z tradičních odrůd. Nejprve Frankovka 2011 ve výběru z hroznů s vůní vyzrálých višní a třešní, jemně kořenitých. V chuti tmavé peckoviny, opět kořenité, tělo jen středně plné, jemně pikantní v závěru. K dokonalosti chyběl vínu větší bezcukerný extrakt, tedy plnější tělo.
      Ještě o něco lepší bylo pro mne Svatovavřinecké 2011 ve výběru z hroznů. Ve vůni tmavé peckoviny včetně sušených plodů. V chuti bohaté tmavé ovoce, jemně kořenité, uhlazenější s jemně pikantním závěrem. I u něj chyběl k ideálu větší bezcukerný extrakt. Nicméně víno má ještě pěknou perspektivu ležení v láhvi.
      A takto hodnotil první degustační vzorky v novém roce „vrcholový tým”:
Pálava 2012 – 8,9 bodu (z 10 možných), Frankovka 2011 a Svatovavřinecké 2011 – 8,8 b., Ryzlink vlašský 2012 a Chardonnay 2012 – 8,7 b., Frankovka rosé 2012 a Tramín červený 2011 – 8,5 b., Neuburské 2012 – 8,4 b., Ryzlink rýnský 2012 8,3 b. a Müller Thurgau – 7,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist