Trošku sladší pozdrav od Moravčíků
26. 4. 2010
Přiznám se, že Moravčíkova vína z Horních Věstonic byla pro velkou neznámou. Jediné, co jsem o nic věděl, byla stručná informace, že jsou kvalitní, ale také bohatá na zbytkové cukry. Po jejich ochutnání ve Viničním altánu mohu toto konstatování jen potvrdit.
Jakub Metelka sice chvíli hledal ten správný vstup na Gröbovku, nicméně nakonec jsme zahájili jen s mírným zpožděním a pokračovali ve velmi svižném tempu.
Protože jsme ochutnávali vína z pod Pálavy, naprosto převažovala ta bílá, z červených bylo vlastně jediné (závěrečný Cabernet Sauvignon), pokud neberu v potaz narůžovělý klaret. Všechna ochutnávaná vína byla z ročníku 2008, přičemž jen dvě byla suchá. Trochu mne překvapil velmi nízký bezcukerný extrak u několika vín, převážně těch z aromatických odrůd.
K těmto „tenčím“ vínům patřilo i vstupní Veltlínské zelené v pozdním sběru. Ve vůni ovocné s pepřovými a lehce mandlovými tóny. V identickém těle bylo suché, lehké s jemnou pikantností v dochuti.
Následoval polosuchý Sauvignon v pozdním sběru. Rovněž poměrně lehký, ovocný (broskev, mango) ve vůni i chuti. V těle lehce nasládlý s tóny bonpari a v dochuti jen jemně pikantní.
Dalším polosuchým vínem byl kabinetní Müller Thurgau, příjemně ovocný ve vůni (jemný muškátový hrozen, zralé jablíčko), v těle opět lehčí, ovocný a malinko zakulacený v málo pikantní dochuti.
Potěšil mne polosuchý Tramín červený v pozdním sběru z panenské sklizně. Víno sice s překvapivě nízkým extraktem (necelých 16 g/l), ale velmi příjemné a „čisté“ ve vůni i chuti. Převažovalo exotické liči společně s tóny čajových růží. V chuti jemné, decentně pikantní a pěkně pitelné bez často se vyskytující hořčinky.
Jemný a lehký byl rovněž polosladký Muškát moravský v pozdním sběru. Ve vůni i chuti převládal vyzrálý hrozen, v těle byl nasládlý, muškátovo-ovocný, jen bez výraznější svěžesti.
Opravdu zdařilý byl polosladký (31,5 g/l zbytkového cukru) Ryzlink rýnský v pozdním sběru. Víno s nižším alkoholem (10,5 %) a příjemnou ovocně-minerální vůní (zřetelné petrolejové tóny). V těle nasládlý (ne přehnaně), ovocně-minerální (meruňky, citrusy, med, petrolejový závoj) s jemnou, ale potěšitelnou pikantností. Hezky pitelné a poměrně elegantní víno.
Polosladké Cuvée klaret v pozdním sběru se barvou blížilo klasickému růžovému vínu. „Trojkombinace“ odrůd Cabernet Moravia, André a Svatovavřinecké překvapila vysokým zbytkovým cukrem (55 g/l), který zakrýval ovocitost vína. Nicméně díky téměř 7 g/l kyselin bylo pitelné a svým způsobem pikantní. Můj tip to však není!
Sladká Pálava ve výběru z hroznů (výjimečně z Dolních Věstonic) mne velmi zklamala. Sladké víno bez těla, bez pikantnosti s nepřesvědčivou aromatikou. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat původně avízovanou Pálavu z Horních Věstonic.
Vše mi vynahradil následující sladký Sauvignon ve výběru z hroznů s velmi pěknou vůní (sušené ovoce, meruňky, mango) a lehkou botrytickou stopou také v chuti. Sladší, ale elegantní a extraktivní víno pro zvláštní příležitosti.
A následoval vrchol večera – Ryzlink vlašský ve výběru z hroznů. Sladké víno (55 g/l), ale dostatečně pikantní. Atraktivní vůně (vyzrálé světlé ovoce, oříšky, lehká botrytida), boubelaté tělo (výraznější vlašské ořechy) a bohatá dochuť s žádanou pikantností. Víno, které se musí vychutnávat v té nejlepší společnosti.
Na závěr jedno červené – Cabernet Sauvignon v pozdním sběru. Pitelný, byť poněkud lehčí moravský cabernet s hezkou vůní džemu a povidel. Jemnější tělo, ovocné (nazrálá lesní směs) a zřetelně pikantní s kávovou stopou v dochuti. Nic hlubokého, nicméně příjemně pitelné.
A jak vína od Moravčíků hodnotil „vrcholový tým“? Takto:
Ryzlink vlašský – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2008, výběr z hroznů – 8,9 b., Ryzlink rýnský – 8,7 b., Cabernet Sauvignon – 8,6 b., Tramín červený a Muškát moravský – 8,1 b., Sauvignon 2008, pozdní sběr – 7,9 b., Müller Thurgau a Pálava – 7,8 b., Veltlínské zelené – 7,5 b. a Cuvée klaret – 7,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý