Ušlechtilá Santa Ema
8. 11. 2011
Chilan Jorge Atisha z dovozní společnosti Open Wine, s.r.o. nám po letní premiéře uruguayských vín tentokrát představil svá „rodná” vína, samozřejmě z vinařství Viňa Santa Ema. Vína, která jsou ve Viničním altánu již poměrně dobře známá, ale která vždy něčím příjemně překvapí a potěší. Nyní jich bylo deset – čtyři bílá a šest červených – z několika kvalitativních řad.
Na začátku jsme ochutnali dva bílé Sauvignony Blanc. Nejprve ročník 2010 z řady Selected Terroir. Ovocně minerální víno ve vůni i chuti z vinic v Maipo Valley, které zrálo jen dva měsíce v nerezu. Pěkně vyvážené, měkce ovocné s jemnou pikantností. V dochuti se postupně objevují tóny černého rybízu.
Druhý sauvignon ze stejného ročníku byl z vyšší řady Amplus, přičemž hrozny se urodily na vinicích v Leyda Valley. Bohatší ve vůni i chuti (zřetelnější stopa černého rybízu). Plné, zakulacené tělo v měkce ovocném stylu s výraznější pikantností. I tento sauvignon zrál pouze v nerezovém tanku (6 měsíců).
A poté dvakrát Chardonnay, nejprve mladší z ročníku 2010 z řady Selected Terroir. Ve vůni nazrálé jižní ovoce se stopou vanilky a s jemnými tóny máslové kukuřice. Identická chuť s výraznějším vanilkovým kabátkem. Víno zrálo ze 40 % 3 měsíce v bariku.
Chardonnay 2009 Reserve z oblasti Casablanca Valley zrálo z 60 % osm měsíců v bariku, a poté minimálně 4 měsíce v láhvi. U něj jsme již zaznamenali výrazně vyšší alkohol (14 %), ale také bohatší vůni i chuť, především pokud jde o vanilkové a medové tóny. A to i díky desetiměsíčnímu zrání v bariku. Ležení v dubu se promítlo i do jemné dubové hořčinky v dochuti.
Červenou „šestku” zahájil Merlot 2009 ze základní řady Selected Terroir z oblasti Maipo Valley. Ve vůni tmavé třešně a višně s jemným závanem černého rybízu. V chuti měkce ovocné víno s lehkou stopou sládnoucích tříslovin. Suché, středně plné víno, které zrálo ze 40 % 4 až 6 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu a nejméně 3 měsíce v láhvi.
Velkým a příjemným překvapením byl Cabernet Sauvignon 2009 ze stejné základní řady (oblast Maipo Valley). Stejný způsob zrání jako u Merlotu, ale zřetelné bohatší a hutnější ve vůni i chuti. Převažují tmavé peckoviny, v chuti se navíc přidávají i tmavé lesní plody. Uhlazené, v dochuti pak příjemně pikantní víno.
A šli jsme ještě výš. Dalším velkým překvapením, tedy alespoň pro mne, bylo následující cuvée 60/40 Reserve 2008 z řady Barrel Select (60 % Cabernet Sauvignon a 40 % Merlot). Víno z oblasti Maipo Valley potěšilo krásnou vyvážeností ovocné složky, jemných a sladkých tříslovin a elegantní pikantnosti. V bohatě ovocném těle převládaly tóny ostružin, borůvek, a to vše v delikátním vanilkovém kabátku. Moc pěkné víno, které zrálo 7 měsíců v novém barikovém sudu.
Také následující dvě červená vína z řady Barrel Select Reserve – Syrah 2008 a Carmenére 2008 – nabídla vysokou kvalitu, někdo je dokonce hodnotil výš než předcházející cuvée. A to zřejmě díky výraznější chuti, která okamžitě zaplní ústa, ale při delším pití může být handicapem.
Syrah Barrel Select 2008 Reserve zaujal výraznou ovocnou vůní po tmavé lesní směsi. V chuti převládaly pikantní ostružiny a borůvky. Ve výrazném závěru, který bych označil za veselý, byla nepochybná svěžest.
Rozhodně nejvýraznějším vínem večera bylo Carmenére Barrel Select 2008 Reserve, a to díky vůni (kořenité, převážně paprikové tóny), ale i chuti (navíc nazrálé tmavé lesní plody). Hutné víno s velmi výrazným závěrem, který možná někoho odradí od delšího pití tohoto hutného vína.
Zřejmě nejlepším vínem večera (u mne však jen těsně) byl závěrečný Merlot Reserve 2008 z oblasti Maipo Valley. Ve vůni dost odlišný od předchozích červených vín (bohaté višně v čokoládě), v chuti zase předvedl pěknou vyzrálost tmavého ovoce, výrazné vanilkové i o něco decentnější čokoládové tóny. Víno zrálo 10 měsíců v bariku a nabídlo vysoký stupeň elegance. Jen mi u něj trochu chyběla příjemná pikantnost a jemnost typická pro cuvée 60/40. Proto bych ho nemohl pít po delší dobu. Ale dvě tři sklenky – opravdová delikatesa!
Tak ji hodnotil i „vrcholový tým”. Zde jsou celkové výsledky:
Merlot Reserve – 9,4 bodu (z 10 možných), Carmenére Barrel Select – 9,3 b., 60/40 Barrel Select – 9,2 b., Syrah Barrel Select – 9,1 b., Chardonnay Reserve a Cabernet Sauvignon Selected Terroir – 8,9 b., Merlot Sellected Terroir a Chardonnay Selected Terroir – 8,6 b., Sauvignon Blanc Amplus – 8,5 b. a Sauvignon Blanc Selected Terroir – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý