Ušlechtilá vína nabídla „Šlechtitelka“

21. 7. 2008

„Šlechtitelka“ – pod tímto stručným názvem dnes milovníci kvalitních vín určitě znají Šlechtitelskou stanici vinařskou, a.s. z Velkých Pavlovic. Díky Petrovi Zárybnickému, obchodníkovi s vínem, jsme mohli ve Viničním altánu v pražské Gröbovce již podruhé ochutnat tato vína. Tentokrát přímo s prezentací sommeliera „Šlechtitelky“ Martina Bedřicha, který velkopavlovické vinařství a jeho vína pochopitelně velmi dobře zná. Ochutnali jsme deset vín z ročníků 2004 až 2007, z toho šest červených, která jsou milovníky vín i odborníky především vyhledávaná. První dvě vína – Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru a Chardonnay 2007 v pozdním sběru – jsou „horké“ novinky vinařství, na prezentaci byly čerstvě nalahvované, ještě neměly ani etikety. Veltlín měkce voněl po ovoci a bílém pepři, v poměrně pikantní chuti jsem cítil světlé ovoce s jemným pepřovým závojem. Lehce zakulacené a svěží víno se středně plným tělem, které se však musí ještě „zklidnit“. Chardonnay částečně zrálo krátce v novém bariku a leželo na jemných kvasnicích. Ve vůni přezrálé ovoce (ananas, broskev, citrusy). V ovocné chuti plné a bohaté s jemným přídavkem kvasnic, pikantní víno, které však musí ještě nějaký měsíc ležet v láhvi. Potřebuje totiž přidat na jemnosti a eleganci. Sauvignon 2006 ve výběru z hroznů byl opravdu zdařilý. Víno na hraně mezi suchým a polosuchým, ovocné ve vůni i chuti s lehkými tóny černého rybízu a černého bezu. Poměrně extraktivní víno s měkkým tělem, kterému však chybí větší svěžest. Ta by mu jistě dodala na kráse! Poslední bílé, Ryzlink rýnský 2006 ve výběru z hroznů, polosuché víno s vysokým extraktem (28,8 g/l), vonělo po meruňkách a broskvích. V nasládlé, ale pikantní chuti se objevily tóny pomerančového květu. Zdařilé víno, které potěší při slavnostních příležitostech. Červená vína jsou opravdu silnou zbraní velkopavlovického vinařství. Potvrdilo to již Svatovavřinecké 2006 v pozdním sběru. Krásně nazrálé suché víno plné tmavých peckovin ve vůni i chuti. Nesmírně extraktivní (30,5 g bezcukerného extraktu na litr) a dostatečně pikantní. Moc pěkný moravský „vavřinec“. Velmi mne oslovilo Zweigeltrebe 2005 v pozdním sběru – krásně ovocité (tmavé lesní plody) a vyzrálé víno s pikantně kořenitou dochutí. Již uhlazené v těle (maliny a ostružiny) a přitom ještě veselé. Velkopavlovické frankovky jsou vyhlášené. Pověsti nezůstala dlužná ani Frankovka 2005 v pozdním sběru. Hezky vyvážené a srovnané víno s plnou vůní (tmavé peckoviny, náznak papriky a kůže). V identické a extraktivní chuti (bezcukerný extrakt – 28 g/l) byly ještě zřetelné třísloviny. Víno ať si ještě poleží v láhvi, aby se krásně uhladilo. Poslední tři červená vína ve mne vyvolala příjemné dilema: kterému z nich dát přednost? Rulandské modré 2004 ve výběru z hroznů elegantně vonělo po drobném tmavém ovoci včetně přezrálých jahod, koření (hřebíček) a čokoládě. Víno s mimořádně vysokým bezcukerným extraktem (32,8 g/l), hezky uhlazeným tělem, jemně pikantní se špetkou čokolády a stopou po kůži. Polaskal také Cabernet Sauvignon 2006 ve výběru z hroznů (barrique). Většina vína zrála (3 ze 4 sudů) 12 měsíců v novém barikovém sudu z francouzského dubu (zbývající byl tříletý). Víno vonělo po tmavých lesních plodech, kávě a čokoládě. V těle bylo suché, ovocné a velmi plné (extrakt 31 g/l), zřetelná byla chuť kávy, čokolády a jemné vanilky. Nechal bych ho ještě alespoň dva roky ležet v láhvi – pak bude nepochybně delikátní. A na závěr jedna z vlajkových lodí vinařství – Grand Cuvée Ch. C. André 2005 v pozdním sběru. Odrůdu André (54 %) doplnily stejnoměrně další dvě – Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon. Příjemně suché víno s vůní a chutí po „lesní směsi“, výrazně pikantní a dostatečně extraktivní (28 g/l). Třísloviny již jemné, v těle pikantní a poměrně uhlazené, což jsem nečekal. Víno s perspektivou dalšího ležení v láhvi – minimálně dva až tři roky, aby se více zakulatilo a získalo na hloubce. Potenciál na to má – alkohol 14 %, kyselina 5,5 g. Přestože vína (hlavně závěrečná červená) již patří na moravské poměry do vyšší cenové skupiny, poměr ceny a kvality je u většiny z nich zcela odpovídající. Je pochopitelné, že za víno z malých šarží, navíc zrající v novém bariku, si musíme připlatit. Potěšitelné je také to, že i většina bílých vín dělá „Šlechtitelce“ dobrou reklamu.

A takto vše zhodnotil „vrcholový tým“:

Cabernet Sauvignon – 9,3 bodu (z 10 možných), Rulandské modré a Grand cuvée Ch. C. André – 9,1 b., Zweigeltreba a Frankovka – 8,6 b., Ryzlink rýnský – 8,5 b., Sauvignon – 8,3 b., Svatovavřinecké – 7,7 b., Veltlínské zelené – 7,5 b. a Chardonnay – 7,4 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist