V předvánoční atmosféře s víny od Kubíků

8. 1. 2014

     Desátý ročník degustací ve Viničním altánu jsme zakončili již tradiční předvánoční ochutnávkou s Rodinným vinařstvím Kubík. A to opět s „pražskou spojkou” vinařství, Janem Vorbou. Letos představil naplněnému a vánočně již naladěnému „hlavnímu sálu” desítku vín z bohaté nabídky velkobílovického vinařství, a to z ročníků 2011 a 2012.
      Zavínili jsme se do dobré nálady zemským bílým vínem Frizzante z odrůd Müller Thurgau (40 %) a Ryzlink rýnský (60 %), obě s parametry moštu na úrovni pozdního sběru. Ovocně-minerální, jemně perlivé víno s poměrně šťavnatým tělem a měkce pikantním závěrem.
      Následovalo Veltlínské zelené 2012 v pozdním sběru s ovocnou, jemně kořenitou vůní. V chuti plnější, ovocné, v těle zakulacené a šťavnaté. Velmi příjemně pitelné víno nejen k jídlu.
      Minimálně srovnatelný byl Ryzlink rýnský 2012 v pozdním sběru. Suché víno (4,4 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin) bylo v meruňkově-broskvovém stylu. Nejen ve vůni, ale také ve šťavnaté, výrazně ovocité chuti. Velmi přítulný ryzlink, který bude v ideální kondici tak za rok.
      Rulandské šedé 2012 v pozdním sběru bylo polosuché (9,1 g/l zbytkového cukru). Ve vůni nabídlo jemné ovoce a květinové tóny. V chuti ovocně-květinové a šťavnaté s měkce pikantním závěrem.
      Pro mne byl nejlepším bílým vínem večera jednoznačně Aurelius 2012 v pozdním sběru. Polosuché víno (9,1 g/l zbytkového cukru) s krásnou, medově-kořenitou vůní. V chuti jemně kořenité světlé ovoce (především meruňky) a med. Tělo měkce boubelaté, šťavnaté, s hezkým, delikátně pikantním závěrem. Opravdové potěšení!
      Velmi příjemné bylo rovněž Chardonnay 2012 v pozdním sběru. Opět polosuché víno s trošku vyšším zbytkovým cukrem (11,9 g/l). Ve vůni nazrálé ovoce se vzdálenou máslovou stopou. V bohaté chuti pak jižní ovoce (ananas), květiny a jemný, máslově-smetanový „štych”. V dochuti poměrně pikantní.
      Velmi příjemný byl také polosuchý Tramín červený 2012 v pozdním sběru. Krásná tradiční vůně (růže, liči, jemná kořenitost). Chuť ovocně-květinová, jemná a elegantní, přitom šťavnatá s lehce pikantním závěrem. Může potěšit i ty, kteří nevyhledávají výrazně aromatická vína.
      Před trojící červených na nás čekalo jedno růžové víno – Rulandské modré 2011 v pozdním sběru. Polosladké víno (17,3 g/l zbytkového cukru) s vůní tmavých peckovin a jahod. V chuti nasládlé, bohatě ovocné, šťavnaté s lehce pikantním závěrem.
      Potěšila „nerezová” Frankovka 2011 ve výběru z hroznů. Bohatá vůně tmavého, lehce kořenitého ovoce. Chuť výrazně ovocná, plnější s lehce šťavnatým tělem. Jemná, malinko pikantní dochuť.
      Následoval Neronet 2011 v pozdním sběru, barrique. Ve vůni borůvky a ostružiny. V plné chuti byly výrazné borůvky a zřetelné vanilkové tóny. Dochuť vína, které zrálo celkem 12 měsíců v bariku (9 měsíců v novém a 3 měsíce v již použitém), byla ještě zřetelně pikantní.
      Jedničkou mezi červenými a možná nejlepším vínem večera bylo závěrečné Zweigeltrebe 2011 ve výběru z hroznů. Ve vůni tmavé ovoce a příjemné čokoládové tóny. V chuti plné, bohaté, velmi ovocné a zároveň dostatečně hutné víno. Opravdu zdařilé víno zrálo ve velkém sudu.
      Příjemný degustační závěr večera, na kterém nechyběla tradiční tombola o láhve vína i vánoční občerstvení formou bufetu. A samozřejmě pokračující přechutnávání v uvolněné předvánoční atmosféře.
      A nechybělo ani hodnocení vín členy „vrcholového týmu”:
Zweigeltrebe 2011 a Aurelius 2011 – 9 bodů (z 10 možných), Chardonnay 2012 – 8,9 b., Tramín červený – 8,8 b., Frankovka 2011 a Neronet 2011 – 8,7 b., Veltlínské zelené 2012 a Rulandské modré rosé – 8,6 b., Ryzlink rýnský 2012 a Rulandské šedé – 8,5 b. a Frizzante bílé – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist