V „samoobslužné“ repríze zvítězilo André
9. 7. 2009
Vůbec poprvé se ve Viničním altánu přihodilo, že vinař vína přivezl, ale nemohl se zúčastnit degustace. Milana Sedláka z velkobílovického rodinného vinařství potkala smůla. Jeho auto dojelo do Prahy, ale pak již odmítlo další poslušnost, takže vinař se musel ještě odpoledne vrátit s „odtahovkou“ domů na Moravu. Nicméně ochutnávka se konala, sami jsme si zhodnotili jednotlivá vína od Sedláků.
Loni bylo toto mladé vinařství velkým překvapením, snad proto všichni z přítomných tří desítek hostů očekávali stejný průběh. Ochutnávali jsme deset vzorků, sedm bílých a tři červené. Vína co do kvality poměrně vyrovnaná, ale také, především bílá, dost jednotvárná.
Vstupní kabinetní Veltlínské zelené 2008 bylo výrazně aromatické, příjemně ovocné v těle, pikantní a velmi svěží. Ale také bez tradiční „pepřovitosti“.
Také Rulandské šedé 2008 v pozdním sběru příjemně vonělo (nazrálé světlé ovoce, jemná minerální stopa). V chuti bohatě ovocné a pikantní, kupodivu však velmi podobné veltlínu.
Výše bych hodnotil Chardonnay 2008 v pozdním sběru, které působilo plnějším dojmem, ale od předchozích dvou vín toto chardonnay odlišovala přece jen výraznější kyselina (8,1 g/l) a vyšší bezcukerný extrakt (22,6 g/l). Vínu nepochybně prospěje několikaměsíční ležení v láhvi.
Ryzlink rýnský 2008 v pozdním sběru měl výrazně vyšší zbytkový cukr, nicméně byl dostatečně pikantní. Ve vůni jemně ovocný (broskve, meruňky), spíše však nevýrazný. V chuti byl zakulacený, nasládlý, ale šťavnatý. Kyselina a cukr by potřebovaly „srovnat“ – vínu prospěje odpočinek ve sklípku, minimálně půl roku. Pro mne byl ryzlink málo extraktivní.
Polosuchý Muškát moravský 2008 v pozdním sběru byl spíše ovocný, než muškátový. Ve vůni jen jemné tóny zralého hroznu, v chuti lehce nasládlý, méně aromatický a poněkud tenčí. V dochuti jsem cítil náznak hořčinky.
Mnohem příjemnější (minimálně ve vůni) byl kabinetní Irsai Oliver 2008. Víno mne zaujalo pěknou vůní (kombinace tramínu a muškátu) a příjemnou svěžestí v těle. Pikantní víno s chutí bonbonů Bonpari, lehčí s jemně kořenitou dochutí. Pěkná letní záležitost.
Ještě více mi chutnal Tramín červený 2008 v pozdním sběru. Víno na hranici suchého a polosuchého s květinovou vůní (převaha růží). V chuti jemně „tramínové“, pikantní s překvapivě výraznou kyselinkou v dochuti (6,5 g/l). Svěží, spíše letní tramín.
Prvním červeným bylo Zweigeltrebe 2008 v pozdním sběru. Ještě mladé, ale poměrně perspektivní víno. Ve vůni tmavé peckoviny a jemné koření. V identické, příjemně ovocité chuti bylo lehce zakulacené a pikantní. Již nyní je pitelné, v příštích měsících se bude nepochybně ještě zlepšovat.
Jednoznačně nejlepším vínem večera bylo André 2006 v pozdním sběru. Ve vůni delikátní lesní plody a peckoviny, v identické, bohatě ovocité chuti bylo víno hezky vyvážené a jemně pikantní. Velmi zdařilé André, jedno z nejlepších na degustacích ve Viničním altánu.
Také závěrečné Rulandské modré 2007 ve výběru z hroznů bylo zdařilé, nicméně rok sklizně nebyl tak povedený jako v případě André. Každopádně pinot voněl po nazrálém tmavém ovoci, především jemně kořenitých peckovinách. Stejně tak i chutnal, ale v ovocitém těle byl sice příjemně pikantní, ale trošku kratší. Chybí mu o něco vyšší (na výběr z hroznů) bezcukerný extrakt. Nicméně víno je to hezky pitelné, klidně na celý večer.
Zatímco vinař se degustace zúčastnit nemohl, „vrcholový tým“ nescházel. Tady je jeho hodnocení:
André – 8,7 bodu (z 10 možných), Irsai Oliver a Zweigeltrebe – 8,5 b., Rulandské modré a Rulandské šedé – 8,4 b., Tramín červený – 8,3 b., Chardonnay a Ryzlink rýnský – 8,2 b., Muškát moravský – 7,8 b. a Veltlínské zelené – 7,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý