Vajbarova třída s merlotovým premiantem
12. 6. 2009
Přibližně po roce nás ve Viničním altánu opět navštívil se svými víny rakvický vinař Bronislav Vajbar. Setkání opět velmi příjemné, vína, přestože všechna byla velmi mladá a teprve nedávno nalahvovaná, naznačovala vyrovnanou kvalitu a pečlivý přístup vinaře – na vinici i ve sklepě. A minimálně dvě z dvanácti ochutnávaných byla mimořádná. Tak to alespoň cítilo moje patro.
Začali jsme tradičně aromatickým vínem z odrůdy Irsai Oliver. Pěkná jakostka pro letní pití se vším, co je k tomu zapotřebí: voňavé, svěží, pikantní a lehké. Zavínilo nás a naladilo.
Další aromatika, tentokrát původní z Moravy – kabinetní Muškát moravský – byla polosuchá s příjemnou muškátovou vůní v kombinaci s vyzrálým hroznem. Nasládlé, zakulacené tělo, jemně pikantní ovocně-muškátová chuť s příjemnou svěžestí v dochuti.
Sauvignon má Vajbar tradičně pěkný. Tento byl polosuchý v pozdním sběru s výraznější kyselinkou (7,1 g/l). Ve vůni angreštový s jemným minerálním závojem, po jehož rozplynutí začaly vykukovat meruňky. V ovocné chuti velmi pikantní díky jemně kousající kyselince v závěru. Víno se bude ještě uhlazovat, zatím je v rozpuku. Chce to několik měsíců počkat.
Suché Veltlínské zelené v pozdním sběru bylo výrazně aromatické, přímo mnohovrstevné. Žluté ovoce, s tóny přezrálého banánu a sladkých citrusů. V ovocném těle lehce kořenité a trošku minerální, ale také poněkud tenčí.
Líbilo se mi Chardonnay v pozdním sběru s vůni tropických plodů s máslovým kabátkem. V chuti plně ovocné, velmi pikantní (7 g kyseliny na litr) a na ročník 2008 až dramaticky extraktivní (29,5 g bezcukerného extraktu).
Polosuché Rulandské šedé v pozdním sběru již nebylo tak extraktivní, ani pikantní. Nicméně zaujalo výrazným aroma s převahou přezrálého banánu a měkce ovocným tělem. Potěšila také jistá šťavnatost tohoto vína i elegance s jistou perspektivou.
Prvním vrcholem byla pro mne polosuchá Pálava v pozdním sběru. Ve vůni přezrálý hrozen, jemný muškátový „štych“ a nádech citrusů. V identické, lehce nasládlé chuti potěšily příjemně pikantní ovocně-muškátové tóny v delší dochuti. Počkal byl tak půl roky, abych si udělal ještě větší radost.
Další aromatické víno, Tramín červený v pozdním sběru z vinice v Popicích, bylo jen o malý kousek v pořadí za Pálavou. Ve vůní přezrálý hrozen a exotické liči. V chuti bylo víno jemně pikantní, trošku lehčí, ale velmi příjemné a decentně aromatické. K relativní dokonalosti mu chyběla především větší „jiskra“.
Polosuché Zweigeltrebe rosé v kabinetním provedení patří do široké plejády výborných moravských „růžovek“ z ročníku 2008. Nižší alkohol (10,5 %), jen lehounce nasládlé s příjemnou a měnící se vůní (kombinace jemných jahod a peckovin se smetanovým jogurtem). V identické chuti dostatečně svěží, pikantní a poměrně plné růžové víno. Pije se moc hezky, například v teplých dubnových dnech.
Poměrně zajímavý byl Modrý Portugal v pozdním sběru, který ve vůni i chuti kombinoval vyzrálé peckoviny (třešně, višně). Suché, pikantní a slušně vyvážené víno, které se dobře pije i mladé a v teplejších dnech. Chyběla mu však větší hloubka a delší dochuť, ale myslím, že na konci letošního roku bude mnohem baculatější.
Cabernet Moravia v pozdním sběru byl bohatší ve vůni i chuti (tmavé peckoviny, stopa papriky, kořenité tóny). V těle dostatečně extraktivní se zřetelnou kořenitostí. To nejlepší má však teprve před sebou.
Velkým překvapením a opravdovou delikatesou byl pro mne Merlot ve výběru z hroznů. Krásná vůně nazrálých višní a hořké čokolády, v měkce ovocné a lehce čokoládové chuti již nyní vynikla sametovost doprovázená sládnoucími tříslovinami. Víno je nyní příjemně pikantní v dochuti a má všechny předpoklady pro vyzrání do patřičné noblesnosti. Na závěr velmi atraktivní tečka. I moravský merlot může mít své neopakovatelné kouzlo.
To si nepochybně myslel i „vrcholový tým“:
Merlot – 9,1 bodu (z 10 možných), Pálava – 9 b., Cabernet Moravia – 8,9 b., Sauvignon a Chardonnay – 8,8 b., Tramín červený – 8,5 b., Rulandské šedé – 8,4 b., Zweigeltrebe rosé – 8,3 b., Veltlínské zelené a Modrý Portugal – 8,1 b., Muškát moravský – 8 b. a Irsai Oliver – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý