Válkův „cabernetový finiš“

23. 3. 2009

Po roce jsme měli možnost ve Viničním altánu znovu přechutnat vína skromného a pracovitého vinaře z Nosislavi a jeho manželky. Produkty Vinařství Karel Válek jen potvrdily to, co loni v březnu signalizovaly. Bílá vína jsou stále kvalitnější, červená zase drží velmi vysokou úroveň.

Ochutnali jsme celkem tucet vín z ročníků 2006 až 2008 – šest bílých, jedno růžové a pět červených. Na vstupní víno byl jakostní Ryzlink vlašský 2007 poměrně voňavý (nazrálé ovoce), v těle plný a měkce ovocný s velmi pikantní dochutí.

Chardonnay 2006 v pozdním sběru zaujalo zajímavou vůní smetanového jogurtu, ovoce a minerální tónů. V chuti bylo poměrně nazrálé, kulaté a ovocně-máslové se špetkou minerálů. V závěru pikantní, avšak bez výraznější elegance a bohatšího těla.

Polosladké Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru bylo dost atypické. Vysoký zbytkový cukr (24,1 g) a poměrně málo extraktivní. Hlavně mu však chyběla svěžest, pikantnost a kořenitost pěkných veltlínů. V dochuti poněkud fádní.

Následovala další dvě polosladká vína, ale mnohem kvalitnější a zajímavější. Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru byl pěkně aromatický (tropické ovoce), v těle nasládle ovocný, pikantní s dochutí lipoviny a jemného medu.

Stejně starý Aurelius ve výběru z hroznů měl nejvyšší zbytkový cukr ze všech vín (38,2). Potěšil příjemnou vůní jemně muškátovou s minerálním závojíčkem. V chuti byl sice výrazně nasládlé, nicméně v těle se také skrývaly libé tóny muškátů, přezrálého hroznu a jemných minerálů. Škoda, že tuto složku cukr malinko překryl, jinak byl to pro mne bylo opravdu velmi atraktivní víno.

V porovnání s Aureliem působil mladý jakostní muškát z loňské sklizně opravdu tenkým dojme. Po bohatém přechutnání příští den jsem musel uznat, že s tím tenkým tělem to není tak strašné. Víno bylo sice jemné, nicméně lehce zakulacené a v závěru delikátně pikantní. Jemná perlička zůstala, k jídlu bylo výborné.

Stejně stará jakostní Frankovka rosé byla plně třešňová – ve vůni i chuti. V těle lehce zakulacená, měkce pikantní, jen trošku tenčí, stejně jako muškát.

Klasická jakostní Frankovka 2007 voněla po višních s lehkou „griotkovou stopou“. Chuť krásně ovocná (vyzrálé peckoviny), ale s tenkým tělem a kratším závěrem.

Závěrečná červená čtyřka patři mezi širší moravskou špičku, kterou jsme z modrých odrůd ve Viničním altánu ochutnali, navíc s poměrně příznivým poměrem „cena/výkon“.

Nejprve dva Cabernety Moravia. První byl v pozdním sběru z ročníku 2007. Ve vůni peckoviny a paprikové tóny, v identické chuti byl pikantní a příjemně ovocný v závěru. Víno stále ještě mladé, jeho sláva teprve přijde!

Stejný Cabernet Moravia, jen o rok starší, byl samozřejmě vyzrálejší, což se projevilo nejen v barvě, ale také ve vůni a chuti. Ve vůni se k tmavým peckovinám přidal závan vanilky. V chuti byly tmavé peckoviny uhlazenější, stále však příjemně pikantní. Víno v dochuti bohatší a delší. Již nyní je ve výborné kondici a určitě v ní ještě nějaký rok vydrží. Alespoň doufám.

Na závěr dvě vína z odrůdy Cabernet Sauvignon, o jejíž existenci na moravských vinicích se stále polemizuje. Válkovi ukazují, že se i zde dá vyrobit pěkný, byť moravský Cabernet Sauvignon. Nejprve jsme ochutnali nebarikovaný z ročníku 2006 ve výběru z hroznů. Ve vůni višně „překryté“ čokoládou. Suché víno plné tmavého ovoce s ještě zřetelnými a bohatými tříslovinami. Extraktivní víno s výborným potenciálem zrání.

A vrchol nakonec – stejný Cabernet Sauvignon jen přibližně půl roku „barikovaný“. Vyzrálé tmavé ovoce a vanilka ve vůni. V těle džemované tmavé peckoviny, ovocný kolář s ořechy. Vyzrálé, uhlazenější a stále příjemně pikantní víno. Moravský Cabernet Sauvignon z přední linie, který si zaslouží zvýšenou pozornost konzumentů.

„Červený finiš“ Válkových vín mne však neodradil od touhy ochutnat také další, tentokrát bílá z loňské sklizně. Věřím, že i tam se najdou příjemná překvapení.
Hodnocení „vrcholového týmu“:

Cabernet Sauvignon 2006, barrique – 9 bodů (z 10 možných), Cabernet Sauvignon 2006, výběr z hroznů – 8,8 b., Cabernet Moravia 2006 – 8,7 b., Cabernet Moravia 2007 – 8,5 b., Aurelius – 8,4 b., Ryzlink rýnský – 8 b., Ryzlink vlašský – 7,7 b., Frankovka rosé – 7,6 b., Frankovka – 7,5 b., Chardonnay – 7,3 b. a Muškát moravský – 7,1 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist