Valonga: i tak chutná Španělsko

10. 7. 2008

Třináct převážně odrůdových vín z málo známé vinařské oblasti Valle del Cinca na severovýchodě Španělska jsme měli možnost ochutnat díky Michalu Klementovi, který u nás zastupuje sklepy Bodegas Valonga. Ochutnávka potvrdila, že velmi kvalitní vína se ve Španělsku vyrábějí i mimo známé vinařské oblasti s formální známkou kvality v podobě označení denominací D.O.C. či dokonce ještě vyšší D.O.Ca. Velmi zajímavé na těchto „zemských“ vínech (Vino de la Tierra) bylo především to, že celkově působila lehčím a jemnějším dojmem v porovnání s většinou nám známých španělských vín střední a vyšší střední kategorie. Je to zřejmě styl vinařství Valonga, které pravidelně získává velmi pěkné bodové ohodnocení v různých průvodcích španělskými víny, především v Guía Peňín. Z bílých vín jsme ochutnali dvě ročníková Valonga Chardonnay – nejprve ročník 2007 a poté 2006. Obě ve vůni i chuti ovocná s jemnou máslovou stopou, plná a měkce pikantní. Mladší víno bylo svěží a veselejší, starší pak uhlazenější a vyzrálejší s jemnější kyselinou. Obě velmi dobrá – jen si vybrat podle vlastní chuti! Valonga Rosé 2007 z odrůd Tempranillo a Merlot vonělo po malinách a jahodách, v chuti se projevovaly také třešňové tóny. Víno s vyšším alkoholem, jen málo pikantní, spíše plnější a svým způsobem elegantní. Trochu mu chyběla větší svěžest. Mladému červenému Valonga Young red 2007 (cuvée Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah) svěžest a jiskra nechyběly, mělo však i poměrně dost ještě neuhlazených tříslovin. Překvapivě čisté a živé víno s vůní tmavých lesních plodů a chutí spíše vyzrálých třešní a višní. Nekomplikované a trošku drsnější, výborné k masitým pokrmům. Dvě vína z odrůdy Tempranillo – Monte Valonga 2006 a 2005 – zrála 3 měsíce v barikovém sudu z amerického a francouzského dubu. Tato „roble“ nabízela tmavé lesní plody ve vůni i chuti a na přídavek jemné koření. Zatímco „šestka“ byla trochu ovocnější s výraznější tříslovinou a zřetelnou vanilkou, její starší bratříček byl již uhlazenější, sametovější a ovocný v „marmeládovém“ provedení. V tuto chvíli je 2005 na vrcholu a má před mladším bratříčkem zřetelný kvalitativní náskok. Merloty Monte Valoga byly co do kvality podobné předchozím dvěma vínům. Snad jen s tím rozdílem, že ten z roku 2006 byl přece jen poněkud tenčí, zatímco ročník 2005 v lehkém ovocně-čokoládovém stylu ukazoval větší sametovost a jemnost koření. Také odrůda Syrah byla zastoupena dvěma víny Monte Valonga, jenže o rok mladšími – 2006 a 2007. Mladý syrah měl v Česku premiéru a chutnal mi o něco více než vyzrálejší „šestka“. Líbila se mi jeho mladost a svěžest, čistá a ještě neposkvrněná ovocnost (ostružiny a borůvky). Starší již byl v ideálním stavu, ale mojí chuti více vyhovovalo mládí. A na závěr trojice cuvée, z nichž jen dvě splňovala požadavky vyšší kvality. Bylo to konkrétně víno Valonga Campo Gabas 2005 z odrůd Tempranillo, Graciano a Merlot. Zrálo 8 měsíců v bariku a lákalo mne vůní vyzrálých tmavých lesních plodů s jemnou přítomností živočišných tónů. Víno příjemně pikantní v ovocné chuti, lehce kořenité s náznakem vlhké kůže a s velmi přítulným závěrem. Valonga Red 2003 (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot a Tempranillo) bylo již takříkajíc „na odchodu“. Tato neformální crianza voněla po „lesní směsi“, v chuti již byla vyzrálá, uhlazená, ale pohublá. Víno ztrácelo na objemu a zanechávalo tenčí a kratší dojmem. Vlajková loď vinařství – Valonga Saso Alto – působila překvapivě jemně až křehce – a to i v porovnání s některými odrůdovými víny. Cuvée ze Syrahu a Cabernetu Sauvignon hezky vonělo po višních a griotce, v chuti byly cítit velmi vyzrálé tmavé peckoviny. Jemně pikantní chuť doplňovaly již uhlazené, sladké taniny. Žádná velká mohutnost, ale příjemně, elegantní, a řekl bych fajnové víno, které se neomrzí. Pěkná tečka se zajímavými, tak trochu jinými víny ze Španělska. A ti, kteří čekali samá hutná vína s výraznější barikovou stopou, si musejí vybrat z jiného vinařství. Vína z Bodegas Valonga mají svůj, pro mne příjemný, i když někdy možná trošku lehčí ovocný styl. Takto je hodnotil „vrcholový tým“: Valonga Saso Alto – 9,3 bodu, Valonga Campo Gabas – 9,1 b., Monte Valonga Tempranillo 2005 a Merlot 2006 – 9 b., Valonga Chardonnay 2006 a Monte Valonga Syrah 2007 – 8,7 b., Tempranillo 2006 a Merlot 2005 – 8,5 b., Syrah 2006 – 8,4 b., Valonga Chardonnay – 8,3 b., Valonga Red 2003 – 7,9 b., Valonga Young Red 2007 – 7,8 a Valonga Rosé – 7,7 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist