Velké přechutnávání piemontské kvality

1. 11. 2012

      Opravdu mimořádnou sestavu vín z italského Piemontu nám představil František Šamla z dovozní společnosti VPV Praha, s.r.o. Čtrnáct vzorků, z toho šest z mého oblíbeného vinařství Alfonso Boeri. Několik piemontských vín mělo ve Viničním altánu degustační premiéru.
      Byl to například vstupní sekt Leykost, šumivé víno z vinařství Montalbera, vyráběné metodou charmat z modrých hroznů odrůdy Barbera. Ovocné, suché, svěží – příjemný vstup, který posloužil nejen k zavínění.
      Bevion 2010 Piemonte DOC je chardonnay z produkce vinařství Boeri. Příjemně ovocné víno s jemnými máslovými a minerálními tóny ve vůni i chuti.   Hezky pikantní chardonnay s náznakem karamelového závoje, které se pije velmi příjemně. Pro mne pěkný poměr cena/výkon.
      Ještě více mne potěšilo následující Grifone delle Roveri 2010, Gavi di Gavi DOCG z vinařství Bergaglio Cinzia. Stoprocentní odrůda Cortese, ve vůni ovocná, lehce minerální se závanem smetanových tónů. Chuť ovocná, jemně karamelová, svěží a pikantní s decentním květinovým „štychem” v závěru na patře.
      Filari di Timorasso 2009, Colli Tortonesi Timorasso DOC z vinařství Boveri Luigi z téměř neznámé piemontské odrůdy Timorasso nabídlo ve vůni kombinaci ovoce a minerálů, které přecházely téměř do lehkých petrolejových tónů. V chuti vlastně identické, jen možná s výraznějším květinovým závěrem. Velmi zajímavá vinná zkušenost!
      Pro mne nejlepším bílým vínem bylo druhé chardonnay z dílny Alfonso Boeriho – Bevion Selezione 2009 Piemonte DOC. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, minerály, stopa vanilky a jemné máslové tóny. V chuti navíc zřetelnější stopa vanilky a toustování sudu. Víno zrálo 12 měsíců v novém barikovém sudu.   Prvním červeným bylo víno Le Tradizione 2011, Ruché di Castagnole Monferrato DOCG z vinařství Montalbera. Opět málo známá piemontská odrůda  Ruché, vůně po aromatickém tmavém ovoci, zřetelné višně a ostružiny. V chuti pikantní, lehčí, výrazně aromatické a svěží. Ideální letní červené. Víno leželo kratší dobu na slupkách a zrálo v nerezu.
      Další červené – Grigne 2011, Grignolino d’Asti DOC z vinařství Montalbera – nabídlo velmi světlou barvu, ve vůni pak tmavé peckoviny, nejspíše v podobě třešňového kompotu. Chuť jemná, lehká a ovocná. Víno zrálo pouze v nerezu a následně v láhvi.
      Mezi tichými červenými jedny „bublinky” – Roseus sekt z vinařství Montalbera, stoprocentní Grignolino. Ve vůni plné jemných jahod, v chuti čisté, ovocné, nekomplikované. Suché svěží víno bohaté na lesní směs, především jahody.
      A na řadu přišla čtyřka červených vín vyšší kvality. Nejprve Martinette 2008, Barbera d’Asti DOC Superiore z vinařství Alfonso Boeri. Ve Viničním altánu poměrně dobře známé víno střední kategorie s pěkným poměrem cena/výkon. Ve vůni tmavé ovoce se stopou kůže a čokolády. Stejně tak v chuti, která ještě nabízí dostatek tříslovin. Víno zrálo 12 měsíců v bariku, z toho 1/3 v nových sudech. Dal bych mu ještě rok, aby se malinko zjemnilo.
      Na jeho úrovni bylo i následující červené – Laccento 2010, Ruché di Castagnole Monferrato DOCG z vinařství Montalbera. Vůně ovocná se stopou květin a čokolády. V chuti aromatické tmavé ovoce a opět jemné tóny květin. Lehce pikantní víno, které zrálo pouze v nerezu. Tady bych už tolik nevyzvedával poměr cena/výkon.
      Ten byl rozhodně lepší u mého oblíbeného vína z produkce Alfonso Boeriho. Mám na mysli Noto 2005, Monferrato Rosso. „Malé Barolo”, cuvée odrůd Nebbiolo (90 %) a Barbera (10 %). Ve vůni tmavé ovoce a čokoláda. Suché, uhlazené, ovocné se zřetelnou stopou čokolády, kůže a s dostatkem pomalu sládnoucích tříslovin. Víno zrálo 12 měsíců v bariku.
      Vrcholem večera bylo dvanácté víno – Pörlapa 2002, Barbera d’Asti DOC Superiore, pěkný to kousek z produkce Alfonso Boeriho. Krásně vyzrálé víno je na svém vrcholu. Ve vůni delikátní tmavé peckoviny a jemná čokoláda. V těle uhlazené, téměř sametové a jemně pikantní v závěru. Opravdu delikatesní víno.
      A na závěr tradiční sladká tečka, v tomto případě dvojtečka. Nejprve slavné „bublinky” z Piemontu – Moscato d’Asti DOCG, v tomto případě, ročník 2011 z vinařství Alfonso Boeri s názvem Ribota. Samozřejmě nízký alkohol (5,5 %) a muškátová vůně v kombinaci s citrusy. Chuť sladká měkce perlivá, svěží a příjemně pikantní.
      Po bublinkách následovalo závěrečné „slámové” – Foglio 29, Brachetto Passito, ročník 2008, vinařství Villa Felice. Velmi sladké (212 g/l zbytkového cukru), vyšší alkohol (14,5 %) a vůně po tmavé lesní směsi v sušeném provedení. V chuti identické, lehounce pikantní s kořenitým závěrem, v němž jsem cítil povidla, badyán i stopu máty.
      Ani pěkných čtrnáct vzorků nám nezabránilo některá vína na závěr ještě přechutnat. Bylo to potěšení, které se promítlo i do hodnocení početně poněkud oslabeného „vrcholového týmu”. Takto vína hodnotil:
      Pörlapa 2002 – 9,3 bodu (z 10 možných), Noto – 9 b., Grifone delle Roveri – 8,9 b., Foglio 29 a Bevion Selezione – 8,8 b., Filari di Timorasso,  Martinette, Laccento a Ribota – 8,7 b., Roseus sekt – 8,6 b., Le Tradizione 2011 a Leykos sekt – 8,5 b., Grigne 2011 – 8,4 b. a Bevion 2010 – 8,3 bodu.
     Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist