Vína se stylem – z Krásné hory

18. 4. 2011
V červenci 2009 jsme ve Viničním altánu na premiérovém představení Vinařství Krásná hora ze Starého Poddvorova ochutnávali třináct vín z ročníků 2008 až 2008. Na repríze o dvacet měsíců později jich byl tucet. A ročníky? Marek Vybíral nám představil vína z let 2008 až 2010, včetně mnoha novinek, především cuvée.
Prvním vínem byl Muškát moravský 2009 (cukernatost moštu 20,5 °NM) z Krásné hory ve Starém Poddvorově. Víno s jemnou vůní muškátů a citrusů, především grepu. V ovocné, pikantní chuti tohoto suchého vína byla v závěru zřetelné jemná grepová hořčinka. Označil bych to za „pánský muškát“, který se dá pít nejen k jídlu, ale i jen tak samotný, třeba s drobným příkuskem.
Chardonnay patří k miláčkům Marka Vybírala. Ochutnali jsme z ročníku 2008 (23 °NM), opět ze stejné vinice. Ve vůni nazrálejší světlé ovoce, decentní minerální tóny a jemná máslovost. Suché víno s malým zbytkovým cukrem (necelé 4 g/l) a příjemnou kyselinou (6,9 g/l). Svěží chardonnay, které se v závěru pěkně otevírá.
Sauvignon blanc z ratíškovické trati Díle byl jediným vínem z nového, a u většiny vinařů dost „kyselého ročníku“. I tento Sauvignon 2010 s parametry bohatého pozdního sběru (23 °NM) měl pořádnou kyselinu – 9,3 g/l. Na druhé straně také až neskutečný bezcukerný extrakt – 25,2 g/l. Ve vůni vyzrálé světlé ovoce a stopa černého rybízu. V chuti bohatě ovocné (meruňky, angrešt, černý rybíz), černý bez) a hodně pikantní díky výrazné kyselině. Nechal bych víno rok ležet. Možná nás velmi překvapí!
Tramín 2009 měl mezinárodní charakter. Hrozny pocházely nejen z ratíškovické viniční trati Nácestky, ale také z rakouského Schratenbergu. Víno mělo parametry výběru z hroznů (24 °NM) a na tramín příjemnou kyselinu – 5,2 g/l. Suché víno s jemnou, řekl bych až delikátní vůní ovoce (exotické liči) a čajové růže. V chuti plné, uhlazenější s lehkou pikantností. Chybí mu však větší šťavnatost i bohatší aroma.
Velmi zajímavé bylo enologické Cuvée Ryzlink rýnský 2008/2009. Půl na půl z obou ročníků z ratíškovických viničních tratí Nácestky a Hrubé pole. Vína s cukernatostí 22 °NM a 23 °NM byla scelena a nyní působí již velmi harmonicky. Polosuché víno s ovocně-minerální vůní (náznak petrolejové stopy). V chuti poměrně plné, lehounce nasládlé a opět s minerálním závěrem včetně zmíněné petrolejové stopy.
Nejlepším bílým vínem bylo bohaté Cuvée Viktoria 2009 (Chardonnay, Rulandské bílé a Rulandské šedé). Hrozny pocházely z Čejkovic a Ratíškovic, přičemž víno mělo pěknou cukernatost v moštu 23,5 g/l. Příjemně suché, ale zatím ještě mladé a perspektivní víno s vůní nazrálého světlého ovoce a jemných minerálních a možná i vanilkových tónů.
Z červených vín bylo Svatovavřinecké 2008 asi nejméně zajímavé. Relativně vyzrálé hrozny (cukernatost moštu 22 °NM), nicméně přece jen poněkud tenčí v těle. Ve vůni pikantní peckoviny, chuť ovocná, pikantní a svěží se vzdálenou stopou vanilky. Lehké a „rychlé víno“ s výraznější kyselinkou bych doporučil spíše pro letní pití.
Cabernet Moravia 2008 působil o něco plnějším dojmem. S parametrem pozdního sběru a s vůní nazrálého, bohatě kořenitého ovoce, bylo víno rozhodně zajímavé. V chuti identické, lehce pikantní víno, které by mohlo ještě zkrásnět ležením v láhvi.
Velmi a mile mne překvapil Alibernet 2008 (21 °NM) z Krásného hory ve Starém Poddvorově. Ve vůni kombinace nazrálých peckovin i lesní směsi s jemnou kořenitostí. V chuti překvapivě méně „divoké“, jak tomu tak často bývá. Dostatek nazrálého ovoce v již poměrně uhlazeném těle se sládnoucími tříslovinami a příjemně pikantní dochutí. Ještě poleží a bude výborné!
Více jsem čekal od Cabernetu Sauvignon 2008 (Zadní hora, Dolní Bojanovice). Hrozny sice vyzrály téměř do výběru z hroznů, nicméně samotné víno potřebuje ještě nějakou dobu ležet v láhvi. Ve vůni tmavé ovoce (peckoviny, lesní směs) se stopou sudu. V chuti ovocité, velmi pikantní, s jemným vanilkovým závojem, ale zatím málo hutné. Snad se více zakulatí. Moc bych mu to přál, protože již nyní nabízí příjemnou ovocnost.
O něco víc jsem čekal od Cuvée Bernety 2009 (Alibernet a Cabernewt Moravia – 50/50). Hrozny ze Zadní hory v Dolních Bojanovicích mohly být o něco vyzrálejší. Jejich cukernatost v moštu byla „jen“ 19,5 a 21 °NM. Vůně byla příjemná (nazrálá lesní směs), ale chuť ovlivnila nižší extraktivnost suroviny. Ovocné, ale málo plné tělo se stále ještě výraznou kyselinou (5,4 g/l). Víno potřebuje konzumentovy dobré nervy, aby mohlo ležet, ležet a ležet!
Dobře pitelný již nyní byl závěrečný Pinot Noir 2008 z hroznů ze Zadní hory v Dolních Bojanovicích a Nácestky v Ratíškovicích. Ve vůní nazrálá tmavá lesní směs, lehce džemovitá i kořenitá. Ovocité, příjemně nazrálé tělo s náznakem jemných, ale nasládlých tříslovin v závěru. Víno na delší pití s určitou perspektivou ležení.
No a ještě definitivní tečka: vše jsme stvrdili vínovicí v podobě „cuvée“ z Tramínu a Ryzlinku rýnského. Samozřejmě z matolin!
Osobně jsem vínům možná malinko přilepšil, a to nejen za „sušší styl“, ale také mne okouzluje jednoduchá a elegantní etiketa na stylové láhvi. Tady jsou výsledné body od velmi zúženého „vrcholového týmu:
Cuvée Vktoria – 8,9 bodu (z 10 možných), Pinot Noir – 8,7 b., Cuvé Ryzlink rýnský – 8,6 b., Alibernet – 8,5 b., Tramín a Cabernet Sauvignon – 8,2 b., Chardonnay a Sauvignon blanc – 8,1 b., Cuvée Bernety a Cabernet Moravia – 8 b., Muškát moravský – 7,7 b. a Svatovavřinecké 7,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý