Vinná předpremiéra z Dunajovských kopců

10. 6. 2019

     Čtrnáct dní před toužebně očekávanou prezentací 14 Ryzlinků vlašských od 12 vinařů ze Spolku Dunajovské kopce na Mikulovsku přijel s víny do Viničního altánu David Kern z rodinného Vinařství Kern v Březí, které je rovněž členem spolku. A představil nám nejen Ryzlink vlašský z Ořechové hory, ale i dalších deset vín. Celkem sedm bílých, dvě růžová (jedno frizzante) a dvě červená.
      Zahájili jsme Frankovkou rosé 2018, polosuchým vínem z Liščího vrchu (Březí) s bohatou ovocnou vůní, v níž převládala lesní směs. V chuti lehounce nasládlé, ovocné, šťavnaté a v koncovce měkce pikantní.
      Následoval Muškát moravský 2018 v pozdním sběru (Ořechová hora, Březí). Suché víno s vůní po jemně kořenitých muškátových tónech s lehounkým závanem citrusů. Chuť ovocně-muškátová, malinko nasládlá, šťavnatá a pikantní. Na bílé víno pěkný bezcukerný extrakt (23,7 g/l).
      Velmi vstřícný byl pro mne Sauvignon 2018 v pozdním sběru (Ořechová hora). Opět suché víno s jemně ovocnou vůní a se zřetelnou stopou černého bezu, černého rybízu a s jemným minerálním „štychem”. Chuť ovocná, jemně nasládlá, a opět s dotykem černého bezu a černého rybízu.
      Na řadu přišel můj oblíbený Ryzlink vlašský z Ořechové hory, ročník 2018 v pozdním sběru. Víno na hranici suchého a polosuchého s vůní nazrálého světlého ovoce, jemně kořenitého s pepřovými tóny. Také v nasládlé a šťavnaté chuti jsem cítil vyzrálé světlé ovoce s jemným kořením. V koncovce byl „vlašák” (výborný bezcukerný extrakt – 27,1 g/l) měkce pikantní. Hrozny byly smíchány -pocházely z mladší a starší vinice.
      Nejlepším bílým vínem večera bylo pro mne Chardonnay 2016 v pozdním sběru z Liščího vrchu. Suché víno s vyšším, ale dobře zakomponovaným alkoholem (14 %). Ve vůni výrazně nazrálé světlé ovoce s jemnou vanilkovou a minerální stopou. V ovocné chuti nechyběla jemná vanilka, špetka minerálů s lehké tóny dřeva. V delikátním a delším závěru bylo víno šťavnaté a pikantní. Víno zrálo střídavě v dubovém sudu (225 l, tělo dub, čelo akát) a v nerezu.
      Výborným byl i Ryzlink rýnský 2017 v pozdním sběru (Liščí vrch). Polosuché víno s vůní vyzrálých světlých peckovin (především meruňka) s jemnou stopou bezinky. V nasládlé chuti ovocný a opět se stopou meruňky a bezinky. V zakulaceném těle byl ryzlink měkce pikantní.
      V posledních týdnech měl minimálně každý druhý prezentující ve své nabídce Hibernal. Ani tentokrát nechyběl, byl to ročník 2017 v pozdním sběru, a to z Ořechové hory. Pro mne škoda atraktivní vinice v Březí. Téměř polosladké víno mne hned na začátku zaskočilo výraznými živočišnými tóny, které však pomalu mizely. Jinak ve vůni tradičně aromatické víno (přezrálé světlé ovoce, stopa citrusů a černý rybíz). Ve zřetelně nasládlé chuti převládaly vyzrálé světlé peckoviny s výraznými tony černého rybízu a černého bezu. V závěru bylo víno měkce pikantní. Nic pro mne.
      Poměrně „nabušený” byl Kerner 2018 ve výběru z hroznů (Ořechová hora). Polosladké víno nabídlo ve vůni máslové ovoce v jemném minerálním závoji. Chuť sladší, bohatá na vyzrálé ovoce v kompotovém provedení. V závěru bylo víno šťavnaté a téměř mazlivé, a ukázalo i medový ocásek.
      Perlivá vína bývají většinou sladší a jednodušší. Frizzante 2018 ve výběru z hroznů z Liščího vrchu bylo sice sladké (48,5 g/l zbytkového cukru), ale díky vysoké kyselině (8,2 g/l) dostatečně pikantní. Víno z odrůdy Merlot nepatřilo mezi ty zcela jednoduché, což potvrzuje i vysoký bezcukerný extrakt (27,4 g/l). Ve vůni i chuti kompotovaná či džemovitá směs lesního ovoce, ale především jahody. Pořádně nachlazené s kostkou ledu mu bude rozhodně slušet. A osvěží i vás.
      Mezi oběma červenými byl kvalitativně větší rozdíl. První víno, jakostní Dornfelder 2016 z Ořechové hory (cukernatost moštu jako u pozdního sběru), vonělo po kompotovaném tmavém ovoci s lehkou vanilkovou stopou. V uhlazeném těle bylo víno prakticky identické, v dochuti lehce pikantní. Postrádal jsem větší plnost a delší závěr. Víno zrálo rok v sudu – 1/3 z francouzského a amerického duby, 2/3 v moravském dubu.
      Velmi mi chutnalo Cuvée Rulandské modré/Rubinet 2016 v pozdním sběru, 50/50 (Ořechová hora, Liščí vrch). Ve vůni vyzrálé tmavé peckoviny s jemnou stopou kůže. V uhlazené chuti tmavé třešně a višně, lehounce nasládlé s delikátní stopou kůže a koření. Moc pěkný závěr večera z víny renomovaného vinařství v Březí.
      Jeho vína ocenil početně oslabený „vrcholový tým” takto:
Chardonnay 2016 a Cuvée Rulandské modré/Rubinet 2016 – 8,9 b. (z 10 možných), Ryzlink vlašský 2018, Ryzlink rýnský 2017 a Kerner 2018 – 8,8 b., Sauvignon 2018 a Hibernal 2017 – 8,7 b., Frankovka rosé 2018, Muškát moravský 2018 a Dornfelder 2016 – 8,6 b. a Frizzante 2018 – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist