Vinná radost s Radochou

9. 4. 2013

     Jirka Radocha z Čejkovic je vinař mladý, veselý a šikovný. Již potřetí to přesvědčivě ukázal ve Viničním altánu, tentokrát pod jemnou kontrolou své maminky, která rovněž bohatě přispěla k příjemné atmosféře vinného večera.
      Proti loňsku nám sice představil o dvě vína méně, nicméně další krok k vyšší kvalitě byl zřetelný. Sedm bílých vín, klaret, růžové a tři červená vína. Až na předposlední, o rok starší Frankovku, byla všechna z ročníku 2012.
      Vstupním vínem byl možná trošku nečekaně zemský Muškát moravský. Suché víno s nižším alkoholem (10,8 %) a příjemnou vůní (ovoce, lehké tóny zralého muškátového hroznu). V lehčím těle ovocný, jemně muškátový s decentní stopou grepu a pomerančové kůry. Trošku kratší, ale svěží a pikantní víno s lehkou grepovou hořčinkou v závěru.
      Následoval zemský Radocha klaret, suché víno z odrůd Cabernet Sauvignon a Rulandské modré (50/50). Pěkná vůně tmavých peckovin, v chuti nazrálé třešně a višně v kombinaci s lesní směsí. Lehounce nasládlé (kolem 3 g/l zbytkového cukru) s měkce pikantní dochutí. Toto pěkné víno bylo deklarováno jako zemské především proto, že surovina pocházela ze dvou vinařských podoblastí (Slovácké – Krásná hora a Velkopavlovická – Čejkovice).
      Stejně tak zdařilé bylo následující Zweigeltrebe rosé, kabinetní víno na hranici suchého a polosuchého. Ve vůni jemné tmavé peckoviny, v chuti rovněž s lehkou pecičkovou hořčinkou. Příjemně pikantní víno s delikátní kořenitostí v dochuti.
      Rulandské šedé v pozdním sběru bylo suché a příjemné. Ve vůni jemné ovoce s lehounkými máslovými, téměř karamelovými tóny. V chuti prakticky identické, opět s milým karamelovým „štychem”. V závěru lehounce pikantní a měkce ovocné. Víno zrálo na jemných kalech.
      Pro mne nejlepším bílým vínem večera, a to bylo čerstvě nalahvované, byl Sauvignon v pozdním sběru. Téměř polosuché víno s krásnou vůní i chutí (bohaté světlé ovoce, černý rybíz, černý bez). V těle plné, zakulacená a hodně šťavnaté s lehce nasládlým závěrem. Krásné „enologické cuvée” z hroznů pocházejících z různých viničních tratí. Počátkem dubna jsme láhev s manželkou přechutnali – bylo ještě lepší!
      Zemské Cuvée Přátelství 2012, společné „dílko” čtyř mladých vinařů z Čejovic (Jiří Radocha, Martin Škrobák, Richard Pavka a Jiří Pastorek), mělo ve Viničním altánu vydařenou reprízu. Cuvée z odrůd Rulandské modré – klaret (Pavka), Rulandské bílé (Škrobák), Rulandské šedé (Pastorek) a Chardonnay (Radocha) bylo výrazně aromatické (světlé peckoviny). V chuti plné, ovocné, lehce nasládlé a šťavnaté. Opravdu přátelské víno, které potěší.
      Stejně jako Chardonnay 2011 v pozdním sběru, polosladké víno s ovocnou, lehce květinovou vůní. V chuti bohatě ovocné, šťavnaté víno, decentně zakulacené a výrazně pikantní v příjemně nasládlém ocásku.
      Jakostní Tramín červený byl nejsladším vínem večera. Dvacet gramů zbytkového cukru však neudělalo z vína přeslazenou „plošinu”. Víno bylo ve vůni spíše ovocné, jen lehce kořenité. V chuti jemně ovocné, opět decentně kořenité s měkce pikantní stoupou v dochuti. Jednodušší, ne zcela typický tramín, který je dobře pitelný i pro ty, kteří nemilují příliš aromatické odrůdy.
      Prvním červeným bylo zemské Zweigeltrebe s cukernatostí moštu na úrovni pozdního sběru. Hezká vůně kombinovala tmavé peckoviny a lesní směs s lehkými jogurtovými tóny. Chuť ovocná, jemně kořenitá a pikantní. Víno, v něž je trochu odrůdy André, je vhodné pro delší pití, zvláště v létě. Zrálo ve starém sudu.
      Nejpříjemnějším překvapením večera byla pro mne zemská Frankovka 2011. Víno s cukernatostí moštu 23 °NM bylo další názornou ukázkou, jak pěkná vína mohou u nás vzniknout z této odrůdy (zde opět dávám za pravdu majiteli Vinařství Tanzberg). Atraktivní vůně lehounce kořenitých tmavých peckovin. Stejně tak chuť, která je již krásně uhlazená s jemnou stopou sládnoucích tříslovin. Velmi perspektivní víno, které bude v plné kondici, jak alespoň doufám, tak za dva až tři roky.
      A na závěr moravská (stále ještě) specialita – Neronet 2012 v pozdním sběru. Ve vůni tmavá lesní směs s tóny kůže. V chuti ovocné, výrazně pikantní víno se zřetelnými tříslovinami. V tuto chvíli moc mladé, poněkud neučesané víno, které musí ještě nějakou dobu ležet v láhví. Potřebuje zjemnit a zakulatit.   Část vína zrála v sudu, druhá pak v nerezu. Čas tohoto Neronetu teprve přijde. A věřím, že ještě lepší časy čekají také na Vinařství Radocha z Čejkovic.
      A protože členové „vrcholového týmu” měli tentokrát opravdu velký výpadek účasti, zůstal jsem na hodnocení sám. Takže takto jsem ocenil vína Jiřího Radochy.
      Sauvignon 2012 – 9 bodů (z 10 možných), Frankovka 2011 – 8,8 b., Chardonnay 2012 – 8,7 b., Cuvée přátelství – 8,6 b., Zweigeltrebe rosé a Radocha klaret – 8,5 b., Rulandské šedé a Nertopnet – 8,4 b., Tramín červený a Zweeigeltrebe 2012 – 8,3 b. a Muškát moravský 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist