Vinná „smršť“ od Hřibů
23. 7. 2009
Takovou smršť moravských vín Viniční altán již dlouho nezažil. Šestnáct kousků z rodinného Vinařství Hřiba, a abych nezapomněl, na závěr ještě tři albánská brandy od spolupracujícího dovozce Petra Berana. Náročný večer, který poněkud nezvládli i někteří hosté. Řízenou degustaci si zřejmě představovali tak, že si ji mohou řídit sami. Ale to byla, pevně věřím, výjimka, která se vyskytne jednou za mnoho let.
Stanislav Hřiba mladší za asistence „máti“ (opět byla proslulá škvarková pomazánka) nám představil sedm bílých, dvě růžová a sedm červených vín z ročníků 2007 a 2008 (závěrečné slámové pak z ročníku 2006).
Která z bílých vín mne nejvíce zaujala? Asi nejvíce Chardonnay 2007 ve výběru z hroznů. Sladké víno (48,5 g zbytkového cukru) s vyšším alkoholem (14 %). Ve vůni nazrálé ovoce (především citrusy a sladká broskev) s medovým závanem. V těle sladčí s bohatě nazrálým ovocem. Plně tělo, v dochuti šťavnaté s lehkým botrytickým závojem. Pro mne společně s Tramínem červeným 2008 ve výběru z hroznů nejlepší bílé víno večera.
Tramín od Hřibů dělal čest čejkovickým vínům z této odrůdy. Polosladké víno s jemně kořenitou vůní (světlé ovoce a růžový olej) a lehce zakulaceným tělem, které bylo jemně nasládlé, lehounce pikantní s příjemnou dochutí – pořádně vyzrálý hrozen a svěží růže.
A do třetice: velmi pěkný byl Muškát moravský 2007 v pozdním sběru. Suché víno se vstřícnou a nevtíravou muškátovou vůní (s lehkými minerálními tóny). V chuti zakulacené, poctivě „muškátové“ víno s lehce pikantním závěrem.
Z bílým mne poměrně dost zklamal kabinetní Ryzlink rýnský 2008. Polosuché a poněkud neharmonické víno bez výraznějšího stylu, ve kterém bych „rýňák“ nepoznal. Nezajímavé!
Ze dvou „růžovek” bylo zajímavější polosuché (na hranici suchého) Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru. Víno s příjemnou vůní nazrálých peckovin. V chuti plně ovocné (třešně, višně), zakulacené a v dochuti delikátně pikantní.
Sladké rosé z Modrého Portugalu 2008 v pozdním sběru (49 g zbytkového cukru) bylo pro mne téměř nepitelné, ačkoliv věřím, že na našem trhu může mít dostatek klientů.
Z červených mi nechutnal kabinetní Cabernet Moravia 2008. Polosladké víno, jakoby navoněné (vanilka, karamel), zřejmě díky přidaným taninům. Charakter odrůdy byl zcela potlačen.
Tradičně mne potěšila Frankovka, tentokrát z ročníku 2008 v pozdním sběru. Pěkná ve vůni (tmavé lesní plody), zakulacená v ovocitém těle se zřetelnými tóny dřeva a vanilky, opět zřejmě přidáním taninu.
Pro mne nejlepším červeným vínem byl Cabernet Sauvignon 2007 v pozdním sběru. Možná překvapivě polosuché víno, nicméně pěkně sladěné s příjemnou chutí nazrálých lesních plodů, která v závěru přechází v tóny sladkého džemu.
O rok mladší Cabernet Sauvignon v pozdním sběru je sice dobře pitelný již nyní, nicméně potřeboval by minimálně rok ležet v láhvi, aby se taniny poněkud harmonizovaly. Opět mi vadila jeho netypická „navoněnost“.
Pro některé byl „jedničkou“ večera Neronet 2008 v pozdním sběru. Tradičně krásná (až černá) barva, plné tělo, ale příliš mnoho nasládlých vanilkových tónů. Líbivé, ale méně vzrušující. Snad po delším ležení v láhvi, ale nižší alkohol (11,5 %) v tomto směru moc neslibuje. Uvidíme. Jinak Neronet od Hřibů byl v předchozích ročnících vždy výborný.
Definitivní sladkou tečku obstaral klaret z Frankovky 2006, slámové víno. Měkce ovocné víno s 218 g zbytkového cukru na litr. Příjemně pikantní tělo s decentními hrozinkovými a minerálními tóny. Mám však obavu, že ne všichni delikátnost této závěrečné tečky vychutnali.
Nicméně bych chtěl ještě upozornit na albánské brandy, které jsme měli možnost v hektickém závěru ještě ochutnat díky Petru Beranovi a jeho dovozní firmě Winex. Jsou to velmi kvalitní produkty s výborným poměrem cena/výkon. Určitě o nich ještě uslyšíme, ale především je nutné ochutnat je v klidu a pohodě.
Zde je hodnocení „vrcholového týmu“ (brandy nehodnotil):
Cabernet Sauvignon 2007 a Neronet – 8,9 bodu (z 10 možných), Frankovka 2006 klaret, slámové – 8,8 b., Muškát moravský – 8,7 b., Chardonnay 2007 – 8,5 b., Frankovka 2008 – 8,4 b., Tramín červený – 8,2 b., Chardonnay 2008 a Cabernet Sauvignon 2008 – 8,1 b., Rulandské šedé a Zweigeltrebe rosé – 8 b., Modrý Portugal rosé – 7,1 b., Cabernet Moravia – 7 b., Modrý Portugal – 6,7 b., Veltlínské zelené – 6,8 b. a Ryzlink rýnský – 6,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý