Vinné potěšení nejen ze Sicílie

18. 11. 2009

Slavná vinařská společnost Cantine Pellegrino ze sicilské Marsaly se nám představila díky dovozní společnosti BATERO, s.r.o v atraktivní kráse. Sladká vína Marsala ze Sicílie, Passito liqueroso z malého ostrova Pantelleria a sicilská Malvasia IGT, ale také suchá bílá a červená vína – většinou ve výborné, pro mnohé navíc v dost atraktivní kvalitě. Šéf dovozní společnosti Lubomír Rosenberg s manželkou a synem nám připravili opravdu příjemný vinný zážitek. Vybrat si mohl každý!

Suchá bílá a červená sicilská vína, kterými jsme samozřejmě začínali, nesou název vinařství Duca di Castelmonte, které je součástí společnosti Pellegrino. Nekomplikované bylo vstupní mladé víno Notorius Grillo IGT 2008 – suché, pěkně ovocné ve vůni i chuti s pikantním a zakulaceným tělem. Hezky jsme se zavínili.

Stejně staré Chardonnay Dinári del Duca IGT bylo poněkud atraktivnější s plnějším a elegantním tělem. Ovocný základ ve vůni i chuti (stopa citrusů) doplňovaly vanilkové a minerální tóny. Suché a jemně pikantní víno zrálo 4 měsíce v bariku, kterým bylo decentně políbeno.

Poněkud náročnějším, ale rozhodně nejlepším suchým bílým vínem večera bylo cuvée Tripudium Bianco 2007 IGT (kromě Chardonnay obsahovalo také u nás málo známé místní odrůdy Grillo a Zibibbo). Část vína zrála v nerezu, zbývající 4 měsíce v bariku. Ovocně-minerální víno s „ryzlinkovými“ minerálními tóny (náznak „petroleje“). V těle plné, lehce pikantní s minerální a vanilkou stopou v v závěru. Pěkně harmonické cuvée.

Prvním červeným bylo „základní“ odrůdové víno Notorius Nero d’Avola 2007. Ve vůni nazrálá lesní směs, v chuti nazrálé ovoce (malinová stopa) doplňovaly jemné tóny kůže a čokolády. Příjemně pitelné, nekomplikované víno za dobrou cenu.

Výrazně výš bylo následující víno Dinári del Duca Syrah IGT 2006. Víno, zrálo v barikovém sudu a následně v láhvi, zaujalo tmavou barvou a jemnou vůní po peckovinách s náznakem vlhké kůže a čokolády. V těle bylo plné, krásně ovocné s jemnými živočišnými tóny a poměrně uhlazené. Na patře byly sice ještě zřetelné třísloviny, ty však již začínaly sládnout.

Jedničkou mezi červenými víny bylo Tripudium IGT 2006, cuvée z odrůd Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon a Syrah. Krásně harmonické a plné víno s dlouhou macerací zrálo 12 měsíců v bariku. Ve vůni i chuti předvedlo bohatou kombinaci tmavých peckovin a „lesní směsi“. V boubelatém těle byly zřetelné lehké třísloviny, které se začínají delikátně uhlazovat. Potěší opravdu bohatá a delší dochuť.

Sladkou čtyřku zahájila Malvasia IGT, Vino liqueroso. Lehce dolihované sladké víno (16 % alkoholu) vonělo po sladkých citrusech, v chuti byly navíc hrozinky, med a v závěru také vlašské oříšky. Velmi zajímavé sladké víno z odrůdy Malvasia Bianca za pěknou cenu!

Sladké víno z malého ostrova Pantalleria, který leží blíže břehům Tuniska, než Sicílie, je u nás téměř neznámé. Přitom často bývá ceněno více než mnohem slavnější sicilská Marsala. A každopádně může konkurovat mnoha portským vínům ve stejné kategorii.

My jsme ochutnali víno Pantalleria Passito Liqueroso DOC. Možná je malinko podobné našemu slámovému (víno se lisuje z „povadlých“ hroznů odrůd Muškát Alexandrijský a Zibibbo), fermentace je však zastavena čistým alkoholem. Sladké víno má 15 % alkoholu a velmi atraktivní vůni a chuť, v nichž převládají sušené fíky a meruňky, ale také med. Velmi delikátní víno s jemně pikantní dochutí a s opravdovým charakterem!

V sladkých mu konkurovala pouze Marsala TOP Superiore Oro Riserva. Sladké dolihované víno (18 % alkoholu) z odrůd Grillo a Catarratto zrálo 4 roky v obrovských sudech (50 a 80 hl) ze slavonského dubu.Nesmírně delikátní a jemná vůně (fíky, ořechy). V těle hezky vyvážené, sladké, ale jemné pikantní s elegantní dochutí sušených fíků. Díky poměru kvality a ceny bych ho možná o chloupek zařadil před sladkou Pantellerii.

O definitivní tečku za sladkým závěrem se postarala Marsala Fine Rubino z modré odrůdy Nero d’Avola. Víno zrálo ve velkých sudech (50 a 20 hl) z francouzského dubu a poté 6 měsíců v bariku. V pěkné vůni nazrálé tmavé peckoviny, v chuti sladké, opět peckoviny, ale přece jen méně pikantní a živé. Alkoholizované víno (18 %), které se trochu jemnější griotce, ale ze všech sladkých mne nejméně oslovilo.

A jak vína oslovila „vrcholový tým“?

Pantalleria Passito Liqueroso – 9,4 bodu (z 10 možných), Marsala TOP Superiore Oro Riserva – 9,2 b., Malvasia IGT a Marsala Top Fine Rubino – 8,9 b., Tripudium Rosso IGT – 8,7 b., Dinári del Duca Syrah IGT – 8,5 b., Tripudium Bianco IGT – 8,1 b., Notorius Nero d’Avola IGT a Dinári del Duca Chardonnay IGT – 7,9 b. a Notorius Grillo IGT – 7,2 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist