Vinné potěšení z Dolních Věstonic

25. 5. 2012

      Je nesmírně příjemné ochutnávat s Ladislavem Langrem jeho vína. Na degustační premiéře vinařství z Dolních Věstonic jsem se o tom názorně přesvědčil: kvalitní, poctivá moravská vína a znalý a vstřícný vinař. Co jiného si můžeme přát. A tak není divu, že se již těším na ochutnávku vín z nového ročníku 2011, která, jak Ladislav Langr uvedl, jsou opravdu výborná, i když ještě nejsou v láhvi.
     Ochutnali jsme devět vín z ročníků 2009 a 2010 – šest bílých, jeden klaret a dvě červená. Vstupním byl jakostní Müller Thurgau 2009. Lehce doslazený mošt na 21 °NM. Ve vůni ovocně-minerální, a překvapivě z počátku zřetelně živočišný. V chuti zakulacené světlé ovoce a květiny, jemně pikantní a trochu lehčí, ale dobře pitelné víno za velmi vstřícnou cenu.
     Příjemně mne překvapilo další jakostní víno – Veltlínské zelené 2009. Ve vůni nejprve živočišné tóny, poté se objevilo bohatě vyzrálé, lehce kořenité světlé ovoce. V chuti identické, plnější a lehce pikantní, nechyběla stopa bílého pepře a medu.
     Ryzlink vlašský 2010 byl polosuchý, v kabinetním provedení. Hezká ovocná vůně, ve které jsem objevil i letní jablíčko. V chuti ovocný, šťavnatý a pikantní, středně plný. Svěží víno, kterému to bude v láhvi ještě nějaký ten měsíc slušet.
Suchý Sauvignon 2010 v pozdním sběru byl ovocného typu (broskvový) bez často obvyklých tónů černého rybízu či černého bezu. Vůně ovocně-minerální, v chuti zřetelná bělomasá broskev. Víno s výrazně pikantní dochutí, kterému bych ještě dopřál alespoň půlrok v láhvi.
     Mým bílým vínem večera byl Ryzlink vlašský 2009 v pozdním sběru s příjemně vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin (mezi 6-7 g/l a 5,4 g/l). Ve vůni uleželé světlé ovoce, jemné minerály a špetka vlašských ořechů. Také v těle pěkně nazrálé, příjemně baculaté s kombinací světlého ovoce, medu a oříšků. V závěru na patře decentně pikantní. Víno je v optimální kondici.
     Na Pálavu 2010 v pozdním sběru jsem se těšil, ve vůni i chuti mne nezklamala, problém byl spíše s velmi vysokým alkoholem, který přece jen trochu potlačil ovocnou služku v chuti. Ve vůni „tramínová stopa” (jemná čajová růže, tóny bergamotové silice). V těle plné, kulaté, ovocné a jemně kořenité s decentní pikantností. Jen škoda 15 % alkoholu!
     Opravdu výborný byl klaret z Frankovky 2010, polosuché víno s vůní jemných tmavých peckovin. Také v chuti zakulacené peckoviny, trochu kořenitoté, v závěru na patře pak jemná pecička.
Klasická Frankovka 2009, jakostní víno s vůní peckovin (náznak povidel), byla v chuti lehká, ovocná a již uhlazená. Příjemně pitelné, jemně kořenité víno za pěknou cenu. Doporučuji pro běžné pití!
Zdařilé bylo závěrečné víno – Cabernet Sauvignon 2009 v pozdním sběru. Pěkná vůně lehce kořenitého tmavého ovoce s náznakem tónů zelené papriky. V chuti identické, středně plné a stále ještě pikantní víno, které bude za nějaký rok v prvotřídní kondici. Potřebuje ještě trochu zakulatit a zjemnit kyselinu. K tmavému masu je však již nyní dostatečné připravené.
     Příjemná tečka za opravdu zdařilou prezentací moravských vín. Všem, kteří tentokrát chyběli, vřele doporučuji reprízu ve Viničním altánu. Není vyloučeno, že by se mohla uskutečnit ještě do konce roku.
     A takto vína hodnotil „vrcholový tým„:
     Ryzlink vlašský 2009 – 8,9 bodu (z 10 možných), Frankovka klaret 2010 – 8,8 b., Pálava 2010 a Cabernet Sauvignon 2009 – 8,7 b., Ryzlink vlašský 2010 a Sauvignon 2010 – 8,5 b., Frankovka 2009 a Veltlínské zelené – 8,4 b a Müller Thurgau – 8,2 bodu.
    Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist