Vinné školení z valtické školy

29. 8. 2016

     Lubomír Tichý absolvoval střední vinařskou školu ve Valticích, a po letech vládne tamnímu školnímu sklepu Venerie. Sklepmistr je krásným příkladem pro své studenty, jeho vína mají opravdu punc vysoké kvality. Znovu jsme se o tom přesvědčili na prezentací vín valtické školy ve Viničním altánu, kterou velmi vstřícně vedl obchodní zástupce vinařství Robert Kolman.
      Ochutnali jsme deset vín, všechna z ročníku 2015. Vstupním bylo (stále ještě proti přetrvávající tradici) červené, konkrétně Cabernet Sauvignon 2015 ve výběru z hroznů. Ještě mladý cabernet, ale hezky ovocitý ve vůni i chuti (kompotované a lehce džemovité tmavé peckoviny), „čistý”, lehce zakulacený s měkce pikantní koncovkou. Trochu si musí poležet v láhvi, ale již nyní je příjemně pitelný.
      Příjemný byl následující Müller-Thurgau, kabinetní víno s ovocně-květinovou vůní (převaha citrusů). Obdobná byla i poměrně šťavnatá a pikantní chuť s přídavkem jemných meruněk a s lehkým grepovým ocáskem.
      Kabinetní Irsai Oliver mne příliš nepřesvědčil. Suché víno s výraznými tramínovými tóny ve vůni i chuti. Zřetelná byla grepová hořčinka v poměrně šťavnatém, ale pro mne málo „veselém” těle.
      Naopak Ryzlink vlašský v pozdním sběru byl pro mne nejlepším vínem večera. Suchý s ovocně-květinovou, lehounce pepřovitou vůní. V měkce ovocné, jemně zakulacené chuti jsem cítil delikátní karamelové tóny. Šťavnaté víno, kterému bude slušet ještě pár měsíců klidu v láhvi.
      Následující zemský Cabernet Sauvignon byl sice deklarován jako klaret, ale ve skutečnosti to bylo růžové, pro mne velmi příjemné polosuché víno. Jemná vůně po tmavých peckovinách. V nasládlé a zřetelně plnější chuti převládaly opět tmavé peckoviny. Hezké pití nejen na léto.
      Dalším špičkovým vínem večera bylo Rulandské bílé v pozdním sběru, polosuché víno s krásnou vůní nazrálých, lehce smetanových světlých peckovin s decentním minerálním „štychem”. V chuti smetanové ovoce, tělo šťavnaté, zakulacené a měkce pikantní. Takové hezky mazlivé víno.
      Následovala čtyři o poznání sladší vína, z toho dvě cuvée. Tím prvním bylo Cuvée Veltlínské zelené &  Tramín červený v pozdním sběru. Lehce polosladké víno s vůní nazrálého ovoce, jemných květin a s decentní minerální stopou. V ovocně-květinové, v trošku nasládlé chuti bylo víno šťavnaté, měkce pikantní s lehounkým grepovým ocáskem.
      Na stejné úrovni, jen o malinko sladší bylo pro mne Cuvée No. 142 (výročí založení školy) v pozdním sběru z odrůd Rulandské šedé a Sauvignon. Polosladké víno s vůní nazrálého světlého ovoce a jemných medových tónů. Chuť ovocně-medová, nasládlá a šťavnatá, hezky harmonická s pikantním závěrem. Opět hezky mazlivé, a nikterak přeslazené víno.
      Následovalo druhé růžové víno – Zweigeltrebe rosé v pozdním sběru, polosladké víno (27,3 g/l zbytkového cukru). Ve vůni přezrálé, lehce džemovitá tmavé ovoce. V chuti sladké, jemný džem, tělo kulaté, slušela by mu o něco větší pikantnost.
      A jako tečka ještě sladší víno – Sauvignon ve výběru z hroznů (30,7 g/l zbytkového cukru). Krásně aromatické víno s „čistou” sauvignonovou vůní: přezrálé světlé ovoce, černý rybíz a černý bez. Ve sladší a plné chuti opět kombinace vyzrálých světlých peckovin s tóny černého rybízu a černého bezu. Sladší a vymazlená tečka!
      Takové je hodnocení „vrcholového týmu”, který opět nebyl ve svém plném počtu:
Ryzlink vlašský a Cuvée No. 142 – 8,8 bodu, Rulandské bílé, Cuvée Veltlínské zelené & Tramín červený a Sauvignon – 8,7 b., Cabernet Sauvignon rosé (klaret) a Müller-Thurgau – 8,6 b., Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe rosé – 8,5 b. a Irsai Oliver – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist