Vrcholem bylo velké chilské cuvée

30. 11. 2016

      Velmi pěknou sestavu chilských a argentinských vín nám ve Viničním altánu opět představil Josef Uhlík z dovozní společnosti Productos Latinos. Z deseti vín bylo osm chilských (vinařství Chocalán) a dvě argentinská (vinařství Andeluna): dvě bílá, jedno růžové a sedm červených.
      Zahájili jsme vínem Chardonnay Reserva 2016 z vinařství Chocalán. Suché víno s malinko vyšším alkoholem (13,5 %) nabídlo bohatou vůni po jižním ovoci včetně banánu. V chuti identické, šťavnaté, zakulacené a pikantní. Pěkné, přímo typické chardonnay z vinařského „nového světa” za solidní cenu.
      Ještě lepší byl pro mne Sauvignon Blanc 2015 Reserva ze stejného vinařství. Opět suché víno se stejným alkoholem. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemná mineralita a stopa černého bezu. Šťavnaté, ovocné a pikantní víno se zakulaceným tělem a stopou po černém bezu. Opravdu příjemně pitelné víno, rovněž za dobrou cenu.
      Trochu jiný styl nabídlo „roséčko” Chocalán Reserva 2015 z odrůd Petit Verdot a Syrah. Suché víno jižního typu s výraznější barvou, a především s handicapem v podobě vysokého alkoholu (14 %). Ve vůni i chuti jahodový kompot. Tělo šťavnaté a dostatečně pikantní. Trošku těžší kalibr za odpovídající, příznivou cenu.
      Prvním červeným, a pro mne nejslabším vínem večera, byl Chocalán Merlot Reserva 2015. Relativně mladé víno s vysokým alkoholem (14 %), vůní po džemovitém tmavém ovoci, a s poněkud problémovou chutí plnou malinko protivných dřevitých a čokoládových tónů, a především tvrdých tříslovin. Chyběla větší ovocnost a alespoň trochu uhlazené tělo.
      Velkým kontrastem proto bylo první argentinské víno – Andeluna Malbec 1300 Reserva 2014. Přitažlivá vůně tmavé lesní směsi a jemné čokolády. V chuti téměř identické. Tělo uhlazené, měkce pikantní s příjemným dotykem hořké čokolády v závěru na patře. Víno zrálo 6 měsíců v bariku.
      Chutnal mi, i když o poznání méně proti Malbecu, Chocalán Cabernet Sauvignon Reserva 2014. Trošku problém s vysokým alkoholem (14,5 %), i když zase tolik nevyčuhoval. Ve vůni lehce kořenité tmavé ovoce a náznak čokolády. V těle identické, poměrně uhlazené a jemně pikantní. I toto víno zrálo 6 měsíců v bariku.
      Více mi však chutnalo poslední víno z řady Reserva – Chocalán Carmenére 2014. Alkohol stejný, nicméně dobře zakomponovaný v těle vína. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s jemnými tóny zelené papriky. V chuti uhlazené, lehounce kořenité tmavé ovoce s jemnou papričkou a s dotykem čokolády.
      Následovala opravdu silná trojka. Nejprve Andeluna Malbec Altitud Gran Reserva 2013. V příjemné vůni kombinace lehce džemovitých tmavých peckovin a lesní směsi. Chuť bohatě ovocná se stopou po vyzrálých višních v čokoládě. Tělo uhlazené a lehounce pikantní s delším závěrem. Laskající Malbec.
      Téměř na stejnou úroveň bych zařadil Chocalán Gran Reserva 2014. Ve vůni kořenité tmavé ovoce, až do povidel. Přímo „nabušené” víno bohaté na tmavé ovoce, stopa koření a tóny čokolády. Příjemně uhlazené víno, jen jsem z něj trošku cítil vysoký alkohol (14,5 %).
      A závěr naprosto skvělý – Chocalán Vitrium Blend Ultra Premium 2012, velké cuvée z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec, Petit Verdot a Syrah. Ve vůni nabídlo hodně vyzrálé tmavé ovoce, lehounce kořenité. V chuti uhlazené, krásně ovocné a lahodné. Potěšil lehounce pikantní ocásek a dlouhá dochuť. Jedno z nejlepších vín, která jsme letos ve Viničním altánu ochutnali. Nemohla být lepší tečka za vydařeným jihoamerickým vinným večerem.
      A ještě hodnocení početně dost oslabeného „vrcholového týmu”:
Chocalán Vitrium Blend – 9,4 bodu (z 10 možných), Andeluna Malbec Altitud Gran Reserva – 9,2 b., Chocalán Carmenére Gran Reserva – 9,1 b., Chocalán Carmenére Reserva – 8,9 b., Andeluna Malbec 1300 Reserva – 8,8 b., Chocalán Sauvignon Blanc Reserva a Chocalán Cabernet Sauvignon Reserva – 8,7 b., Chocalán Chardonnay      Reserva – 8,5 b., Chocalán Rosé Reserva – 8,3 b. a Chocalán Merlot Reserva – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

    

 

 

TOPlist