Vydařená repríza bratří Košutů

10. 6. 2008

Po více než půldruhém roce nás navštívili bratři Košutové – starší Jaroslav a mladší Luděk. Ze svého rodinného vinařství v Prušánkách nám tentokrát představili jedenáctku vín z ročníků 2006 a 2007. Vzpomínám si, že v listopadu 2006 se mi většina ochutnávaných vín zdála být výrazně suchá, v několika případech možná až na hranicí příjemného pití. Tentokrát však byla vína od Košutů mnohem vyváženější, a také příjemnější na pití. Přitom drtivá většina z nich byla deklarovaná jako suchá. Potvrdilo to již vstupní Rulandské bílé 2007 v pozdním sběru. Suché, velmi pikantní víno lehce ovocné vůně i chuti (hruška), v těle však poněkud tenčí. Následující Ryzlink rýnský hezky voněl (přezrálé jižní ovoce a náznak medu), v chuti opět výrazně suchý, zřetelně minerální, v dochuti pak přecházely ovocné tóny v bylinné. Také velmi pikantní víno. Sylvánské zelené 2006 v pozdním sběru z panenské sklizně bylo ve vůni ovocně-minerální, stejně tak i v chuti. Další suché víno s lehce bylinným závěrem, v němž dostatečně vykukovala kyselinka (5,5 g/l). Další víno z panenské sklizně – Chardonnay 2006 v pozdním sběru – navnadilo výraznou vůní po jižních plodech (banán, ananas), po níž jste očekávali nasládlé a zaoblené tělo. Nic takového! Opět suché a velmi pikantní chardonnay, jen lehce zaoblené v ovocném těle. Chutnalo mi, třebaže díky panenské sklizni se poněkud ztrácely typické odrůdové znaky. Ty naopak nechyběly u Muškátu moravského 2007 v pozdním sběru. Klasická a velmi příjemná vůně (růže, liči, zralé hrozny), plné, lákavě zakulacené a harmonické tělo. Vydařený moravský muškát! Kvalitou se k němu přiblížil i následující Muškát Ottonel 2007 v pozdním sběru. Polosuché víno s jemnější vůní (cítil jsem až lehce máslové tóny jako bývají u chardonnay). V chuti byl měkce ovocný, tělo měl lehounce nasládlé, zakulacené, ale méně pikantní v porovnání s předchozím vínem. Polosladký Aurelius 2007 ve výběru z hroznů byl pro mne nejlepším bílým vínem večera, třebaže 28 g zbytkového cukru je i pro mne někdy moc. Nicméně víno s krásnou, měkce ovocnou vůní (citrusy) bylo příjemně pikantní, takže cukry jeho chuť nepotlačily. Potěšilo plné tělo zahalené v lehce citrusovém závoji. Škoda, že následovalo růžové Svatovavřinecké 2007. Toto suché kabinetní víno utrpělo předchozím sladším Aureliem. I tak potěšilo pěknou vůní po jahodách se smetanou. V trošku tenčím a velmi pikantním těle přecházely jahody v jemné peckoviny. Po přechutnání jsem musel konstatoval, že tato „růžovka“ se bude v létě pít velmi dobře. Prvním ze tří červených vín bylo Rulandské modré 2007 v pozdním sběru. Ve vůni třešně, višně a lehká kořenitost, v jemně minerální chuti byly opět přítomny tmavé peckoviny, ale také zřetelné živočišné tóny. Příjemný moravský pinot, jen ještě trochu mladý. Také Zweigeltrebe 2006 v pozdním sběru pohladilo ovocnou vůní a chutí se zřetelnou kořenitostí. Proti modré rulandě bylo toto suché víno možná o něco plnější, ale stejně ovocné a dobře pitelné. A to nejlepší nakonec: Cabernet Sauvignon 2006 ve výběru z hroznů. Mnohovrstevná vůně: tmavé ovoce, čokoláda a náznak kávy. Navíc jemné kořenité tóny. V plnějším těle z tmavého nazrálého ovoce byly zřetelné minerální a živočišné tóny. Velmi zajímavý cabernet, trochu připomínající jihofrancouzská vína. Slušelo by mu třeba i kratší ležení v bariku, ale i tak působil až nečekaně „nemoravsky“. Ve sklepě u Košutů se nepochybně ukrývají ještě další atraktivní vína. Doufám, že některá z nich poznáme na příštím setkání ve Viničním altánu. Takto hodnotil vína „vrcholový tým“: Aurelius – 9 bodů (z 10 možných), Cabernet Sauvignon – 8,6 b., Muškát moravský – 8,5 b., Sylvánské zelené a Muškát Ottonel – 8 b., Chardonnay – 7,9 b., Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe – 7,7 b., Rulandské modré – 7,3 b., Rulandské bílé – 7 b. a Svatovavřinecké rosé – 6,9 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist