Vyrovnaná série z Josefova

7. 10. 2013

      Po více než třech letech navštívili Viniční altán Zuzana Prátová a její syn Eduard, aby nám představili svá nová vína z josefovského sklepa, a přiznejme si to, také nás pobavili. A to díky Eduardovým vinařským „historkám z natáčení”.
      Vína mi tentokrát o poznání více chutnala než na premiéře v březnu 2010. Bylo jich deset z ročníků 2011 a 2012, půl na půl z bílých a modrých odrůd. Přestože kvalita byla poměrně dost vyrovnaná, své favority jsem si bez velkého váhání našel.
      Líbilo se mi vstupní Neuburské 2012 v pozdním sběru, suché víno s příjemnou kyselinkou. Ve vůni světlé ovoce a květiny, to vše v jemném minerálním kabátku. V chuti identické, šťavnaté s pikantním závěrem. Hrozny pocházely ze známé viniční trati Turold v Bavorech na Mikulovsku.
      Velmi osvěžující byl Sauvignon 2012 v pozdním sběru, a to díky poněkud vyšší kyselině (7,6 g/l). Ve vůni světlé peckoviny, angrešt a jemné tóny černého bezu. V chuti ovocný, suchý a velmi pikantní v závěru s dotykem černého bezu.
      Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru byl již polosuchý. Vůně měkce ovocná a jemně minerální. Stejně tak decentně zakulacená chuť s pikantním závěrem. S každým dalším rokem v láhvi bude nepochybně lepší.
      Polosladké Chardonnay 2012 ve výběru z hroznů vonělo po nazrálém jižním ovoci, a nechyběla ani lehounká minerální stopa. V chuti výrazně nasládlé, ovocné a šťavnaté s jemnou chlebovinkou a karamelovým „štychem” (díky ležení na jemných kalech). Bohaté, extraktivní víno z viniční trati Kukvička v Josefově.
      Pro mne nejlepším bílým vínem večera bylo Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů, barrique. Polosuché víno s vůní přezrálého jižního ovoce, vanilky a delikátního karamelu. V bohaté a plné chuti nabízelo vyzrálé ovoce s náznakem vanilky. Pikantní víno s elegantním, delším závěrem. Zrálo 6 měsíců v novém bariku, hrozny pocházely z viniční trati Turold.
      Rovněž na Turoldu se urodily hrozny pro polosladký Cabernet Sauvignon 2011 rosé ve výběru z hroznů. Výrazná vůně vyzrálých tmavých peckovin. Pěkná ovocná chuť, tělo lehounce zakulacené, nasládlé, bohaté na jemné, kompotované třešně a višně. Potěší příjemně pikantní závěr.
      S velmi vyrovnanou kvalitou se nám představila čtyři červená vína. K favoritům patřilo Rulandské modré 2011 ve výběru z hroznů, barrique. Ve vůni kořenité tmavé peckoviny a jemné tóny dřeva. Také v chuti kořenité tmavé ovoce, dotyk kůže a čokolády. Zřetelná byla stopa po zrání v novém bariku (12 měsíců). Tělo jemné a stále ještě pikantní.
      Příjemně mne překvapil Modrý Portugal 2012 ve výběru z hroznů. Ve vůni džemovité tmavé peckoviny v podobě višní v čokoládě. V chuti bohatě vyzrálé, uhlazené a jemně pikantní. Moc zajímavé víno, které ležením v láhvi získá na větší eleganci.
      Pěkný, ale ze všech červených pro mně nejméně přitažlivý byl Dornfelder 2012 v pozdním sběru. Ve vůni kombinace tmavého ovoce se špetkou čokolády. Stejně tak v poměrně uhlazené chuti, v níž se objevily i jemné živočišné tóny (kůže). Víno zrálo 3 měsíce v jednou použitém bariku.
      Potěšil mne závěrečný Cabernet Sauvignon 2011 ve výběru z hroznů. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s tóny papriky a čokolády. Chuť bohatá, plná s jemnými tóny dřeva. V dochutí lehce pikantní. Velmi extraktivní víno (30,2 g/l bezcukerného extraktu) zrálo 12 měsíců v použitém bariku. Víno má před sebou ještě pěknou perspektivu. Hezká tečka na příjemným večerem s výbornými víny. Byl poučný i veselý!
      A ještě hodnocení „vrcholového týmu”:
      Rulandské šedé 2011, barrique, Rulandské modré 2011, barrique a Cabernet Sauvignon 2011 – 8,8 bodu (z 10 možných), Neuburské 2012, Ryzlink rýnský 2011, Chardonnay 2012, Modrý Portugal 2012 a Dornfelder – 8,7 b., Sauvignon 2012 a Cabernet Sauvignon rosé – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist