Vysoká kvalita nejen od Valencie

4. 11. 2011

Po červnové premiéře přišla zářijová repríza. Škoda, že nepřilákala tolik hostů jako na počátku léta. Rodinné vinařství Chozas Carrascal z denominace Utiel-Requena D.O. totiž patří k těm nejlepším ze Španělska, jejichž vína jsme měli možnost ve Viničním altánu ochutnat.

Lubomír Rosenberg z dovozní společnosti Batero, s.r.o. přivezl tentokrát sedm španělských vín, jednu jihofrancouzskou sladkou specialitu a závěrečné bublinkové překvapení z Itálie. Kvalita vysoká, navíc vybrat si mohli milovníci snad všech druhů a typů vín – suchých, sladkých, šumivých, bílých a červených, ovocitých i lehce minerálních.

Protože od premiéry uplynula velmi krátká doba a my jsme ochutnávali prakticky stejná vína (až na závěrečné bublinky). Budu při jejich hodnocení o něco stručnější.

Vstupní bílé cuvée odrůd Sauvignon Blanco a Macabeo v poměru 80 % a 20 % – Las Dos Ces Blanco 2010 – předvedlo mladou kombinaci ovocných a květinových tónů s menší pikantností a lehkou hořčinkou v dochuti. Víno spíše k jídlu, které se možná trochu vymyká u nás vžitým představám o mladém bílém víně.

Naproti tomu cuvée tří bílých odrůd (Chardonnay, Sauvignon Blanco a Macabeo) – Las Tres Blanco 2010 bych zařadil mezi vína, která se v našich podmínkách jen s obtížemi produkují. Plná vůně (květy, citrusy), bohaté tělo v ovocně-vanilkovém kabátku s lehkou pikantností a s jemnými minerály v dochuti. Víno poznalo při zrání sud i nerezový tank (vždy jeho část) a přes své mládí může nabídnout dostatečnou eleganci.

Také mladé růžové bylo dost atypické. Las Cuatro Rosado 2010 obsahovalo nejen větší počet odrůd (Tempranillo, Garnacha, Syrah a Merlot), ale také výrazný alkohol (15 %). Víno s plnou vůní kompotovaných jahod a s velmi bohatou, téměř likérovou chutí (převážně kompotované tmavé peckoviny s náznakem jahod). Velmi specifický typ „ růžovky”, který však může oslovit část milovníků růžových vín.

Na kvalitu prvního červeného vína – Las Dos Ces Tinto Barrica 2008 – se názory poněkud rozcházely. Cuvée odrůd Bobal (51 %), Tempranillo (39 %) a Syrah (10 %) nabídlo ve vůni džemovitou lesní směs. V chuti přecházely spíše do peckovin s lehkou pecičkou. Nazrálé víno, hodně ovocité, ale málo uhlazené s nepříliš korpulentním tělem.

Pravým opakem bylo následující Las Ocho Tinto 2007. Pěkně srovnané cuvée osmi odrůd (Bobal, Tempranillo, Monastrell, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah a Merlot), plné, bohatě ovocné ve vůni i chuti (nazrálé tmavé peckoviny). Suché víno se zřetelnými tříslovinami, které začínají sládnout. Víno zrálo v barikových sudech (75 %) i v betonových kádích (25 %). Je před ním krásná perspektiva nejbližších let!

Absolutním vrcholem večera a jedním z nejlepších vín na letošních degustacích ve Viničním altánu bylo poslední červené – El Cabernet f de Chozas Carrascal 2008. Stoprocentní Cabernet Franc velké elegance a čistoty. Kombinace tmavých peckovin a lehkých živočišných tónů. Vyzrálé víno plné tmavého ovoce s plnou a dlouhou dochutí. Víno zrálo přibližně půl roku v bariku. Opravdová delikatesa!

Opravdu hrdé může být vinařství také na své šumivé víno El Cava Chozas Carrascal Brut Nature Reserva, vyrobené z odrůd Macabeo a Chardonnay. Sofistikovaná cava prvotřídní kvality kombinovala ve vůni i chuti bohaté ovoce (meruňka), máslové a minerální tóny. Nechyběla ani oblíbená chlebovinka. Příjemně suchý sekt vyrobený tradiční metodou se rozhodně vyrovná mnohým, navíc mnohem dražším produktům ze Champagne.

Oficiální sladkou tečkou bylo víno z jihofrancouzské apelace Minervois AOC – Muscat de Saint Jean de Minervois 2007 z vinařství Domaine Perna Batut. Sladké víno (120 g/l zbytkového cukru) s krásnou vůní (pomeranče, sušená kůra citrusů), s plnou, velmi ovocnou chutí (především pomeranče) a s příjemně kořenitým (citrusová kůra) závěrem. Fortifikované víno s 15 % alkoholu.

Závěrečná prémie v podobě italského překvapení měla u hostů velký úspěch. Šumivé víno Sathià z vinařství Maschio dei Cavalieri, bylo vyrobeno z odrůdy Manzoni Moscato. Víno z oblasti Veneto na severovýchodě Itálie bylo příjemně sladké, s dostatečným perlením. Ve vůni i chuti převládaly tóny meruňkového kompotu. Potěšila příjemná pikantnost v nasládlé (60 g/l zbytkového cukru) dochuti. Překvapivě svěží, a řekl bych až elegantní víno.

Potěšilo i členy „vrcholového týmu”. Tady je celkové hodnocení:

El Cabernet F – 9,5 b., Muscat de Saint Jean de Minervois – 9,3 b., El Cava Chozas de Carrascal – 9,2 b., Sathià Manzoni Moscato – 9 b., Las Ocho Tinto a Las Tres Blanco – 8,8 b., Las Cuatro Rosado – 8,6 b., Las Dos Ces Tinto – 8,2 b. a Las Dos Ces Blanco – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist