Waldberg – styl i kvalita!
6. 1. 2010
Jednou z nejlepších degustací moravských vín ve Viničním altánu nás potěšil ing. Pavel Filipovszki z Vinařství Waldberg Vrbovec, s.r.o. Jedenáct vín, z toho až na dvě poslední všechna z ročníku 2008, potvrdilo vysokou kvalitu produktů tohoto vinařství ze Znojemska. A bylo opravdu příjemné ochutnávat jednotlivá vína a zároveň se již těšit na to další, které sklepmistr z chvalovického vinného sklepa, kde se tato vína rodí, nabídne.
Prvním bylo Sylvánské zelené v pozdním sběru. Suché víno s ovocně-květinou vůní. V těle poměrně plné, nazrálé s příjemnou dochutí zralého jablka, čerstvě posečené trávy a bylin. Vstupní víno má však u hostů vždy složitější postavení.
Ryzlink rýnský v pozdním sběru, další suché, ale příjemně vyvážené víno z chvalovické trati Dívčí hora. Názory na ryzlink se poněkud různily, osobně patřím k těm, které potěšil svojí ovocně-minerální vůní (náznak meruněk a lipoviny), ale také chutí (jižní ovoce, opět lipovina a minerály). Víno bylo příjemně pikantní, svěží a dobře pitelné bez ostřejší kyseliny.
Velmi mne překvapilo Chardonnay v pozdním sběru z Vrbovce (trať U sv. Urbana). Formálně ještě suché víno s plnou vůní jižních plodů a medových tónů (banán, ananas) i s krásně bohatým a šťavnatým tělem plným nazrálého ovoce, másloviny a minerálních tónů. Elegantní pití!
Stejně tak mi chutnalo Rulandské bílé v pozdním sběru. Víno z této odrůdy tradičně dělí degustující do dvou zásadních skupin – milovníci a odpůrci. Bílý pinot nebývá jednoduchým vínem, zvláště ve vůni může některé netrpělivé zklamat, ale kdo si počká, toho (alespoň ten opravdu dobrý) velmi potěší. Tak tomu bylo u mne v případě vrboveckého Rulandského bílého v pozdním sběru z tamní trati Waldberg. Suché víno z vinic starých přes 40 let s vůní vyzrálých meruněk, hroznů a jemné chlebovinky. V chuti bylo měkce ovocné, krásně pikantní, zakulacené s bohatou dochutí. Šťavnaté, poměrně extraktivní a zároveň elegantní víno.
Apelační VOC Sauvignon byl polosuchý a „namíchán“ ze dvou sauvignonových klonů (70 % spíše broskvový a 30 % „kopřivový“ nebo také černorybízový). Výsledkem bylo krásně pitelné a osvěžující víno, jemuž vévodilo nejen vyzrálé světlé ovoce (meruňka, broskev, angrešt), ale také jasná „černá“ stopa (rybíz a bez). V těle příjemně pikantní, zakulacený s poměrně bohatou dochutí.
A možná ještě atraktivnější bylo originální VOC Cuvée Sauvignon/Ryzlink rýnský, rovněž polosuché víno, které velmi vyváženě kombinuje vlastnosti sauvignonu i ryzlinku (kupáž samostatně vyrobených vín). Ve vůni z ovocného základu (meruňky, angrešt) vystupují minerální a černorybízové tóny. V těle vyvážené, pěkně ovocné s lehce minerální dochutí.
Muškát moravský v pozdním sběru byl polosuchý s bohatou muškátovou vůní (vyzrálý hrozen), kterému však sekundovaly jemné anýzové či fenyklové tóny. Ty nechyběly ani v chuti. Svěží, pikantní muškát, kterému bych malinko přidal na šťavnatosti i eleganci.
Obě šedé rulandy měly poměrně dost zbytkového cukru, což mne trochu mrzelo, ale vína to byla moc pěkná. Rulandské šedé v pozdním sběru z chvalovické Dívčí hory bylo polosladké (16,7 g zbytkového cukru), ve vůni ovocně-medové s lehkými minerálními tóny, v chuti identické, pochopitelně nasládlé, nicméně plné tělo neskrývalo jistou pikantnost. A moc hezky se pilo, cukr necukr!
Další cuvée nazvané Waldberg, tentokrát z odrůd Sylvánské zelené (50 %), Rulandské šedé (30 %) a Ryzlink rýnský (20%), bylo v pozdním sběru. Ještě sladší (26 g zbytkového cukru), ale s nižším alkoholem (11,5 %) a pěknou vůní vyzrálého ovoce (hruška, citrusy). V těle ovocné, jemně medové víno, nasládlé, ale s příjemně pikantní ovocnou dochutí. Hezké víno na přípitek v širokém rodinném kruhu!
Možná nejlepším, ale zároveň i nejsladším (48 g zbytkového cukru) bylo jedno ze dvou vín z ročníku 2007 – Rulandské šedé ve výběru z hroznů. Ve vůni nazrálé ovoce s minerálními a lehce živočišnými tóny. V plném těle (bezcukerný extrakt 25 g/l) bylo medově sladké s ovocně-minerální (možná i botrytickou) stopou. Velmi hutné a noblesní víno z panenské sklizně.
Není divu, že po něm nám závěrečný červený sirotek – Modrý Portugal 2007 v pozdním sběru – poněkud drhl v krku. Také panenské víno s vůní sušených peckovin (převaha švestek) a suchou, ovocnou (opět výrazné sušené švestky) a velmi pikantní chutí. Ačkoliv víno mělo poměrně vysoký bezcukerný extrakt (téměř 27 g/l), působilo poněkud tenčím dojmem. Ale po naducané šedé rulandě není se co divit! Ale „vrcholový tým“ se nesmiloval. Takové je jeho hodnocení:
Rulandské šedé 2007 – 9,2 bodu (z 10 možných), Cuvée Waldberg – 9,1 b., VOC Cuvée Sauvignon/Ryzlink rýnský – 8,9 b., VOC Sauvignon a Rulandské šedé 2008 – 8,8 b., Rulandské bílé a Chardonnay – 8,7 b., Ryzlink rýnský 8,3 b., Sylvánské zelené – 8,2 b. a Modrý Portugal
– 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý