Za okny mráz – uvnitř hřejivé Chile
26. 1. 2009
Zatímco v jihoamerickém Chile se připravovali na sklizeň hroznů z ročníku 2009, v pražské Gröbovce napadl sníh a přitom mrzlo až praštělo. A my jsme zahájili nový degustační rok ve Viničním altánu víny z „nového světa“, konkrétně z chilského vinařství Santa Ema.
Jorge Atisha, šéf dovozní firmy OpenWine, která vína z prestižního vinařství dováží, přijel k nám v roce 2005 z Chile. Na degustaci však přijel „až“ z Prostějova – a v tom počasí to nebyla příliš velká legrace. Všechno však dopadlo velmi dobře – letošní začátek degustací měl atmosféru, dostatek hostů i výborná vína!
Jorge Atisha nám ve spolupráci s pražským obchodním manažerem firmy Arturem Escobarem představil deset vín z Viňa Santa Ema – a to ze čtyř kvalitativních řad: Selected Terroir, Barrel Select, Reserve a Amplus. Velká většina vín měla nadprůměrnou kvalitu, byla harmonická, výrazně ovocitá, barikem decentně políbená a již příjemně pitelná. Současně se mohla pochlubit velmi příznivým poměr „cena/výkon“. A to se cení stále více!
Zahájili jsme víny z „klasické“ odrůdy Sauvignon blanc, která je v Chile či Argentině stále populárnější – a také úspěšnější. Nejprve Sauvignon blanc 2007 ze základní řady Selected Terroir. Víno z Maipo Valley vonělo po nazrálém tropickém ovoci a špetce „kopřivy“. V chuti jsem cítil kombinaci ananasu, citrusů, broskve a meruňky s přídavkem lehkých minerálů. Příjemné, nekomplikované a lehce pikantní víno.
Sauvignon blanc 2007 z nejvyšší (na ochutnávce) řady Amplus bylo mnohem sofistikovanější. Spíše angreštový sauvignon s bohatými tóny černého rybízu a černého bezu. Zřetelná byla také jemně slaná minerální stopa. Velmi pikantní víno s příjemně dlouhou dochutí, v níž kralovala živá kyselinka. Pro mne nejlepší bílé víno večera.
Základní Chardonnay 2007 Selected Terroir z Casablanca Valley mělo ve vůni vyzrálé ovoce a sladkou kukuřici. V jemně nasládlé chuti ananas, broskev, v uhlazeném těle bylo příjemně pikantní, nicméně bez větší hloubky a výraznějšího charakteru. Pěkný poměr ceny a kvality.
Chardonnay Reserve 2007 zrálo 8 měsíců v bariku z francouzského dubu. Bariková stopa nebyla dramaticky výrazná – ve vůni převládalo nazrálé tropické ovoce (především ananas), v identické chuti bylo vyzrálé, plné, ale také dostatečně pikantní i elegantní. Trochu mne toto chardonnay překvapila tím, že bylo suché, což bohatá vůně nesignalizovala.
Prvním červeným byl základní Cabernet Sauvignon 2006 z řady Selected Terroir. Ovocné, příjemně jednoduché víno s ještě zřetelnou tříslovinou. Výborné víno k běžnému pití, zvláště v kombinaci s pokrmy z tmavšího masa.
Následujících pět červených vín, třebaže pocházely ze tří kvalitativních řad, bylo překvapivě vyrovnaných v kvalitě, zatímco v chuti i stylu byla vína poměrně rozmanitá. Velmi pěkné bylo cuvée 60/40 Cabernet Sauvignon/Merlot 2006 z řady Barrel Select. Ve vůni tmavé ovoce se stopou vanilky, v chuti bohatě ovocné, pěkně vyvážené s ještě zřetelnými tříslovinami. Víno se hezky otevíralo po intenzivním přechutnávání se stalo hitem večera.
Pro někoho tím však možná bylo atraktivní Carmenére 2005 ze stejné řady. Opět výrazně ovocné ve vůni i chuti, ale již uhlazenější a jemnější (džemovité) se zřetelnými kořenitými tóny. Lehce pikantní víno, kterého mohu v porovnání s předchozím vypít o nějakou tu skleničku méně – vždy se mi jeho chuť malinko omrzí, což pro mne platí u většině vín s drtivou převahou odrůdy Carmenére.
Mým „hitem večera“ bylo třetí víno z této řady – Syrah 2005. Krásné v ovocné vůni (vyzrálé třešně a višně) s jemným nádechem čokolády. Krásná vůně byla doplněná pikantní ovocnou chutí s delším, velmi živým a příjemným závěrem. Víno je na svém vrcholu a určitě v této kondici ještě pár let zůstane.
Merlot 2006 z vyšší řady Reserve upoutal nádhernou vůní po vyzrálé „lesní směsi“ a čokoládě. V chuti bylo jen o něco méně výraznější, přidaly se i jemně kořenité tóny. Krásně pitelné víno, především však pro ty, kteří upřednostňují sametové tóny před drsnějším a hlubším vínem s perspektivou. Ale velmi pěkné také cenově!
Závěrečným vínem bylo trochu netradiční cuvée Amplus One 2005 – 75 % Carmenére, 20 % Syrah a 5 % Carignan. Víno bylo charakteristické snoubením ovocnosti a elegance. Lesní plody, jemná kořenitost po odrůdě Carmenére a zřetelná pikantnost (zřejmě díky syrahu). Velmi zajímavé a již připravené víno, u kterého bych však očekával ještě větší hloubku i delší dochuť. Ale i tak vážně aspirovalo na vítěze nesmírně zdařilého chilského večera. Ten se však povedl nejen díky výborným vínům. A už se těším na ten argentinský – opět s Jorgem Atishou…
A tady je hodnocení „vrcholového týmu“:
Amplus One – 9,4 bodu (z 10 možných), Syrah Barrel Select – 9,2 b., Merlot Reserve – 9,1 b., 60/40 Cabernet Sauvignon/Merlot – 8,8 b., Carmenére Barrel Select – 8,7 b., Chardonnay Reserve – 8,5 b., Amplus Sauvignon Blanc – 8,4 b., Chardonnay Selected Terroir – 7,9 b., Sauvignon Blanc Selected Terroir a Cabernet Sauvignon Selected Terroir – 7,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý