Zdařilá premiéra z Němčiček

31. 1. 2011

Osmý ročník řízených degustací ve Viničním altánu jsme zahájili premiérou. Představilo se nám Vinařství ZD Němčičky, které reprezentoval Jaroslav Jakubec. Ledové a sněhové (a také stavební) sevření Viničního altánu již sice povolilo, nicméně ještě nebylo snadná dostat vína až na místo k hostům. Ti problém s docházkou rozhodně neměli.

Měli jsme možnost ochutnat jedenáctku vín z ročníku 2009 – sedm bílých, jedno růžové a tři červená. Hostům i „vrcholovému týmu“ chutnala především vína bílá.

Stoprocentně to nebyl vstupní Muškát moravský v pozdní sběru, suché víno s velmi jemnou, ne zcela muškátovou vůní. V chuti plnější, zakulacené, spíše citrusové s náznakem grepu, nicméně na muškát málo aromatické a nedostatečně vstřícné víno.

Mnohem mazlivější bylo následující Neuburské v pozdním sběru. Rovněž suché, ale šťavnaté víno s příjemnou vůní nazrálého světlého ovoce (stopa květin). V chuti měkce ovocné (letní jablko), lehce zakulacené a dostatečně pikantní víno za výbornou cenu.

Ryzlink rýnský v pozdním sběru byl nejsušším vínem večera (pouze 0,9 g/l zbytkového cukru). Pěkná vůně meruněk a citrusů, bohatě ovocné také v chuti. Zřetelná, byť jemná, byla lehce minerální stopa (slané tóny). Každopádně je to víno pikantní a svěží, které se může v láhvi ještě vylepšovat.

Tím skončila bílá suchá vína. Veltlínské zelené ve výběru z hroznů mělo 22,7 g/l zbytkového cukru a vonělo po jižním ovoci, nicméně nechyběla ani tradiční pepřová stopa.

Ještě sladší (43,7 g/l zbytkového cukru) bylo jinak hodně oceňované Chardonnay ve výběru z hroznů. Víno s výraznou vůní nazrálého ovoce a se sladkým tělem, v němž zbytkový cukr trošku potlačoval ovocnou složku. V dochuti lehce pikantní víno s delším sladkým závěrem.

Pro mne přijatelnější a rozhodně velmi příjemný byl Tramín červený ve výběru z hroznů. Polosladké víno („jen“ 20,6 g/l zbytkového cukru) s klasickou a delikátní vůní (čajové růže, exotické liči). V chuti příjemně nasládlý, nicméně dostatečně pikantní tramín s elegantní dochutí. Rozhodně nic fádního, takže se dá vypít i několik sklenek!

Růžovou Frankovku v pozdním sběru předcházela pověst oceňovaného vína. Polosuché víno (14,5 g/l zbytkového cukru) rozhodně nezklamalo. Pěkná vůně – od jahod až po vyzrálé třešně se smetanovým závojem. V chuti bohatě ovocné se stopou peckovin (včetně pecičkové hořčinky) a jemně pikantní. K naprostému ideálu chyběla vínu jen o něco výraznější kyselinka. Pěkné víno nejen na léto!

Standardní byl Cabernet Moravia v pozdním sběru. Ve vůni vyzrálé peckoviny s kapkou pepře a sušené papriky. V identické chuti převládaly peckoviny (višně, švestky). Výraznější pikantnost a trošku tenčí tělo zařadilo moravský cabernet jen mezi průměrná vína.

Jen o malinko bohatší, především v chuti, byla Frankovka v pozdním sběru. Ve vůni především višně, v poměrně elegantní chuti byly zřetelné různé tmavé peckoviny. Opět svěží víno, ale zároveň poměrně lehké v těle.

Nejlépe z červených vyšlo André v pozdním sběru. Ve vůni ještě bohatší peckoviny (třešně, višně), v identické chuti bylo jemnější, uhlazenější. Pikantnost decentní, víno však naznačuje jistou eleganci, která by se mohla s ležením v láhvi ještě zvýraznit.

O sladkou tečku se postaral Sauvignon ve výběru z bobulí. Opravdu sladké víno (82 g/l zbytkového cukru) nabídlo ve vůni širokou škálu světlého ovoce (od angreštu až po jižní plody, včetně citrusů). V chuti ovocné, výrazně sladké a zároveň pikantní (ostatně hovoří pro to 6,7 g/l kyselin). Potěšila plná a delší, opravdu velmi příjemná, řekl bych až slavnostní dochuť. Líbila se i členům „vrcholového týmu“. Tady je jeho hodnocení:

Sauvignon, výběr z bobulí – 8,9 bodu (z 10 možných), André a Tramín červený – 8,6 b., Frankovka rosé a Chardonnay – 8,5 b., Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené – 8,4 b., Cabernet Moravia a Neuburské – 8,3 b., Frankovka, pozdní sběr – 8,2 b. a Muškát moravský – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist