Ze Sádku zaujaly sladší lahůdky

29. 3. 2017

     Po více než deseti letech jsme měli možnost ve Viničním altánu opět ochutnat vína jednoho z nejsevernějších moravských vinařství – kojetického Vinařství Sádek. Majitel vinařství Lubomír Lampíř nám představil deset vín z ročníků 2014 a 2015, škoda, že novinky z loňské sklizně ještě nebyly k dispozici. Čekalo nás osm bílých a dvě červená vína včetně závěrečné sladké lahůdky v podobě Sauvignonu 2014 ve výběru z bobulí, botrytický sběr.
     Vstupním vínem byl suchý Müller-Thurgau 2014, zemské víno s ovocně minerální vůní bez zřetelnějších květinových, především muškátových tónů. V chuti světlé peckoviny, ale i stopa hrušky. Poměrně zakulacené tělo, měkce pikantní a lehce nasládlé.
      O poznání vstřícnější byl Hibernal 2014, polosuché a rovněž zemské víno. „Klasická” vůně – citrusy, především grep, jemná stopa černého rybízu. V chuti nasládlé vyzrálé ovoce, hlavně citrusy. V měkce pikantní koncovce byly zřetelná i tóny černého rybízu.
      Polosuchý Ryzlink rýnský 2014 v kabinetním provedení voněl po meruňce, broskvi, a to v lehounkém medovém závoji. V chuti nasládlý, šťavnatě ovocný a pikantní. V tělo možná trošku tenčí, ale dal bych mu ještě alespoň rok v láhvi.
      Z první čtyřky mi nejvíce chutnalo Veltlínské zelené 2014, polosuché zemské víno s ovocnou vůní a s lehkou mandlovou stopou. V chuti nasládlé, ovocné a měkce pikantní. Opět byl zřetelný jemný závan mandlí.
Kabinetní Sauvignon 2014 voněl po nazrálém světlém ovoci s lehkou stopou černého rybízu a černého bezu. Chuť nasládlá, ovocná a šťavnatá s měkce pikantním závěrem.
      Muškát moravský 2015 v pozdním sběr měl poněkud problematickou aromatiku. Ve vůni lehce travnaté, částečně bylinné tóny. Chuť dost nevýrazná, nasládlá a jen malinko pikantní. Nezajímavé víno.
      Naopak mnohem vstřícnější byl Solaris 2015 v pozdním sběru. Polosuché víno s vůní nazrálého světlého ovoce a jemných minerálních tónů. Cítil jsem i stopu medu a bylinek. V chuti vyzrálé světlé ovoce, opět med a jemné bylinky. Zřetelně nasládlé a lehce pikantní víno.
      Dost netypický a jednoznačně problémový byl Dornfelder 2015 v pozdním sběru. Řídké, ovocité víno s příliš světlou barvou, použitelné jen v létě, dostatečně vychlazené. Takový omyl.
Nesrovnatelně kvalitnější byl Modrý Portugal 2014, zemské víno s vůní lehce kořenitého tmavého ovoce. V chuti téměř identické, tedy kombinace tmavých peckovin a lesní směsi. Trochu kompotový styl v uhlazeném provedení.
      A na závěr již avizovaná sladká tečka – Sauvignon 2014 ve výběru z hroznů, botrytický sběr. Sladké víno (kolem 70 g/l zbytkového cukru) s nižším alkoholem (do 9 %). Ve vůni nazrálé světlé ovoce a oříšky. V chuti zřetelně nasládlé, ale nikoliv přeslazené, stopa ořechů a medu. V koncovce pak měkce pikantní. Mazlivá lahůdka pro slavnostní příležitosti.
      Tentokrát kompletní „vrcholový tým” hodnotil vína ze Sádku takto:
Solaris 2015 a Sauvignon výběr z bobulí, botrytický sběr 2014 – 8,9 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2014 – 8,7 b., Modrý Portugal 2014 – 8,6 b., Hibernal 2014 – 8,5 b., Veltlínské zelené 2014 a Müller-Thurgau 2014 – 8,3 b., Ryzlink rýnský 2014 – 8,2 b., Muškát moravský 2015 – 7,8 b. a Dornfelder 2015 – 7,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist