Ze Sedlece s tramínem v čele
5. 2. 2018
Po téměř čtyřech letech jsme ve Viničním altánu opět ochutnali vína z Vinařství ZD Sedlec, nyní již pod názvem Sedlecká vína. V Altánu premiérově je nám představila zástupkyně vinařství Ing. Michaela Lasotová. „Vín poetických” bylo tentokrát deset – osm bílých a dvě závěrečná červená.
Zahájili jsme Veltlínským zeleným 2017 v pozdním sběru. Mladé suché víno z viniční trati Kotel bylo ve vůni ovocně-minerální. V trošku lehčí chuti výrazně ovocné s minerálním „štychem”, lehce kořenité a velmi pikantní. Víno potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi, aby se harmonizovalo a malinko zakulatilo.
O něco více mi chutnal Ryzlink vlašský 2016 v pozdním sběru. Formálně ještě suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6,6 g/l a 5,9 g/l). Vůně ovocně minerální, lehounce kořenitá. Stejně tak v nazrálejší a plnější chuti s trošku delším závěrem a s lehounkou botrytickou stopou.
Pět měsíců ve větším sudu zrálo Chardonnay 2016 v pozdním sběru. Víno s absolutně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (po 6,1 %) mělo výraznější ovocné aroma (světlé peckoviny). V chuti navíc lehce minerální, malinko kořenité s jemnou hořčinkou. V plnějším těle bylo víno měkce pikantní.
Novinkou ve Viničním altánu bylo víno z poněkud zapomenuté a nyní pozvolna objevované odrůdy Bouvierův hrozen. V tomto případě z loňské sklizně v pozdním sběru. Velmi suché víno s výraznějším aroma jižního ovoce. Rovněž v chuti bohatě ovocné s převahou vyzrálého grepu v lehčím, ale svěžím a pikantním závěru.
Polosuchá Pálava 2017 v pozdním sběru byla více citrusová než květinová. A to ve vůni i v chuti. Vynikal grep, ve šťavnatém a pikantním těle byly zřetelné i jemné tóny černého rybízu. Poněkud netradiční Pálava.
Přestože mělo výrazně vyšší zbytkový cukr (22 g/l), potěšilo mne Neuburské 2016 v pozdním sběru. Ve vůni kombinace nazrálého světlého ovoce a květin, a to vše v lehkém medovém závoji. Již vyzrálá chuť byla ovocně-medová (stopa hrušky), jemně bylinná a měkce pikantní. Zbytkový cukr nepůsobil dramaticky výrazně.
Sauvignon 2016 ve výběru z hroznů byl polosladký, a v aromatice trošku jiný, než jsme zvyklí. Ve vůni spíše květiny s výraznějším pylem. V chuti převládalo světlé ovoce, především bělomasá broskev s peckou, ale i jemný dotyk květin a bylin.
Rozhodně nejlepším bílým vínem večera byl Tramín červený 2016 ve výběru z hroznů. Sladké víno s krásnou vůní po květinách, medu a jemných mandarinkách. Chuť medově-květinová se stopou citrusů, zřetelně nasládlá, ale zároveň měkce pikantní.
Prvním červeným byla Frankovka 2016 v pozdním sběru. Ve vůni lehce džemovité tmavé peckoviny (jako na koláči). Chuť téměř identická, uhlazená a jen lehounce pikantní. Pěkné víno na delší pití, dal bych mu ještě asi tak půl roku klidu v láhvi.
Závěrečný Cabernet Sauvignon 2016 v pozdním sběru byl problém. Alespoň pro polovinu „vrcholového týmu”, která ochutnala jinou láhev, než naše druhá půlka. Odpovídá tomu i dramaticky nižší bodové hodnocení, i když samotný problém mi nikdo nesdělil. Podle mne vonělo víno po višních v čokoládě. Také v chuti tmavé peckoviny a čokoláda. Tělo uhlazené s velmi vzdálenými tóny po paprice.
Téměř kompletní „vrcholový tým” ocenil sedlecká vína takto:
Tramín červený – 9 bodů (z 10 možných), Neuburské – 8,8 b., Bouvierův hrozen, Pálava a Frankovka – 8,7 b., Ryzlink vlašský a Sauvignon – 8,6 b., Chardonnay – 8,5 b., Veltlínské zelené – 8,4 b. a Cabernet Sauvignon – 8,1 bodu (moje hodnocení – 8,8 b).
Text a fotografie Libor Chlupatý