Žhavá Sicílie se sladkou tsunami

2. 11. 2011

Sicilská vína z produkce Cantine Pellegrino 1880, která k nám dováží společnost Batero, s.r.o., jsme ve Viničním altánu ochutnávali již několikrát, letos dokonce podruhé. Přesto vždy na nich objevím něco nového, zajímavého a zároveň velmi příjemného. Tentokrát nám náš pravidelný host Lubomír Rosenberg připravil desítku vín jak ze Sicílie, tak z více na jih položeného malého ostrova Pantelleria. Vína bílá, červená, suchá i velmi sladká. Prostě pro každého něco – a navíc za příznivé ceny!

Vstupním bylo bílé Taréni del Duca Inzolia IGT 2010, mladé víno s ovocnou vůní (stopa citrusů). V chuti bylo ovocné, jemně minerální s atraktivním květinovým doplňkem. Dobře pitelné víno s poněkud nižší kyselinou.

Po místní odrůdě Inzolia následovalo víno z odrůdy Grillo – Dinári del Duca Grillo IGT 2009. O něco bohatší vůně i chuť – jižní ovoce s lehounkou stopou vanilky. V dochuti navíc příjemná pikantnost se špetkou minerálů. Víno zrálo nejen v nerezu, ale několik měsíců ve větším sudu.

Nejlepším klasickým bílým vínem večera bylo rozhodně Dinári del Duca Chardonnay IGT 2009. V mnohovrstevné vůni jsem cítil jižní ovoce (v sušené formě), vanilkové tóny i náznak minerálů. Chuť plná, ovocná a nazrálá s příjemným vanilkovým závojem, posypaným jemnými minerály, které byly zřetelné v poměrně pikantní dochuti. Víno zrálo 4 měsíce v bariku.

Červená vína zahájilo Taréni del Duca Nero d´Avola IGT 2009. Ve vůní lehce džemoviné tmavé lesní plody, především ostružiny, ale i borůvkový nádech. V chuti navíc sušené švestky. Víno suché, lehce pikantní s „pecičkovou” dochutí. Příjemné víno k jídlu i na běžné popíjení.

O něco sofistikovanější bylo následující Dinári del Duca Nero d´Avola IGT 2009 s bohatou vůní sušeného tmavého ovoce s lehce džemovitými tóny i zřetelnou kořenitostí. Ve výrazné chuti identické (možná výraznější podíl ostružin). Víno má ještě bohatě tříslovin, proto potřebuje chvíli ležet v láhvi, aby se zakulatilo a zkrásnělo.

Nejlepším klasickým červeným byl můj oblíbenec – Dinári del Duca Syrah IGT 2008. Letos jsme ho již ochutnávali, k žádné změně nedošlo. Krásná vůně peckovin, možná i lesní směsi se stopou griotky. Chuť plná, měkce ovocná, opět kombinace peckovin a tmavé lesní směsi. Připravené, uhlazené víno se sladkými tříslovinami a jemnou pikantností v dochuti.

Závěr byl delší, sladký a ještě sladší. Nejprve již dobře známá Malvasia Sicilia, Vino Liquoroso IGT (16 % alkoholu). Vůně kořenitá, především citrusová kůra. Sladké víno s kořenitou chutí, méně pikantní, zato bohatě citrusové.

Ze všech sladkých vín mne nejvíce oslovilo NES Passito di Pantelleria 2008 DOC, nádherně koncentrovaná skladká esence z Muškátu Alexandrijského. Ve vůni směs datlí, sušených meruněk, fíků a hrozinek. V chuti opět zmíněné sušené ovoce v příjemně pikantním kabátku. Sladké, ale velmi vstřícné a svým způsobem i osvěžující víno. Vinná delikatesa z blízkosti severoafrických břehů.

Na závěr dvě Marsaly. Nejprve Vino Marsala Superiore Riserva Oro DOC z odrůd Grillo aCatarratto, dolihované na 18 % celkového alkoholu. Ve vůní výrazné tóny vlašských ořechů, ale také stopa, která připomínala rumové pralinky. V chuti výrazně sladké, lehce pikantní. Převládají kořenité tóny v citrusovém základu se stopou ořechů. Víno zrálo minimálně čtyři roku v sudu ze slavonského dubu.

Definitivní sladkou tečkou za krásnými sicilskými víny bylo Vino Marsala Fine Rubino DOC z odrůdy Nero d`Avola. Ve vůni kořenité tmavé peckoviny, náznak vanilky, skořice a hřebíčku. V chuti o něco jemnější, kořenité tmavé višně a třešně. Mnozí hosté ještě po skončení degustace debatovali o tom, které z posledních tří sladkých vín jim nejvíce chutnalo. Ostatně, nebyla to snadná volba!

A to platí i o hodnocení „vrcholového týmu”. Nakonec byl výsledek následující:

Marsala Superiore Riserva Oro DOC – 9,4 bodu (z 10 možných), NES Passito di Pantelleria – 9,2 b., Marsala Fine Rubino DOC – 9,1 b., Dinári del Duca Syrah IGT – 8,9 b.,Malvasia Sicilia, Vino Liquoroso IGT – 8,8 b., Dinári del Duca Chardonnay IGT a Dinári del Duca Nero d´Avola IGT – 8,7 b., Dinári del Duca Grillo IGT – 8,5 b., Taréni del Duca Nero d´Avola IGT – 8,4 b., a Taréni del Duca Inzolia IGT – 8,3 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist