Nejen ryzlinky, a nejen od Rýna

30. 11. 2012

      Devět německých vín ze sedmi vinařství v oblastech Rheinhessen, Mosel-Saar-Ruwer a Württemberg nám ve Viničním altánu již tradičně na podzim představil Vladislav Pajdla, který tato vína dováží prostřednictvím své malé firmy VSP Všenory, s.r.o. Vína nižší střední a střední kategorie byla zastoupena především ryzlinky, ale ochutnali jsme také Pinot Gris, Silvaner a u nás prakticky neznámé odrůdy Scheurebe a Trolínské.
      Vstupním však bylo Fleurant Cuvée 2011 z vinařství Bretz v Rheinhessenu. Odrůdy Riesling, Pinot Gris a Pinot Blanc, formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (6,9 g/l), vůně ovocně-minerální (nazrálé světlé peckoviny), v chuti nasládlé, zakulacené s pikantní a měkce ovocné v závěru na patře. Poměrně bohatý začátek.
      Prvním ze čtyř ryzlinků byl Kabinett BB 2009 z vinařství Juliusspital v oblasti Franken. Láhev ve tvaru „kozí měch” obsahovala suché víno (jen 1,4 g/l zbytkového cukru). Vůně velmi příjemná, jemně ovocná, zřetelně minerální s petrolejovými tóny. Prakticky identická chuť (citrusy, petrolejová stopa), opravdu elegantní s delikátně pikantním závěrem. Pro mne nejlepší víno večera.
      Pinot Gris Kabinett 2010 z vinařství Binz zase nabídl asi nejlepší poměr cena/výkon. Polosuché víno (8 g/l zbytkový cukr) s nižším alkoholem (11 %) a s ovocnou, decentně máslovou vůní se špetkou medu. Odpovídající chuť, lehce zakulacená, šťavnatá i trochu mazlivá. Závěr měkce pikantní.
      Silvaner Kabinett trocken 2009 z vinařství Graf v. Schönborn z Franken byl na hranici suchého a polosuchého vína (7,1 g/l zbytkového cukru). Vůně ovocně-minerální s jemnou stopou medu a květin. Rovněž tak chuť – nasládlá, zakulacená s jemně pikantním závěrem.
     Polosuchý byl další ryzlink – Nackenheimer 2010 Kabinett trocken z Weingut Binz. Vůně ovocná (citrusy) s jemnými minerály. Chuť výrazně ovocná, bohatá a pikantní ve šťavnatém závěru se zřetelnou kyselinkou.
     Těšil jsem se na „moselský” Riesling Steinbock QbA 2011 z vinařství Dr. Fischerové. Po prvním ochutnání mne malinko zaskočil vyšší zbytkový cukr (16,6 g/l), ale po přechutnání na závěr večera jsem mu přišel na chuť. A to především díky příjemně pikantnímu závěru, o který se postarala bohatá kyselinka (7,2 g/l). Je to opravdu mazlivé, dobře pitelné víno, které kudy teče, tudy hladí. Vůně ovocná s delikátní mineralitou, těle uhlazené a baculaté, které se opravdu příjemně pije i jen tak samotné.
     Odrůdu Scheurebe jsem ještě neochutnával (kříženec sylvánu a ryzlinku), ale mám dojem, že si od svých rodičů nevzala jejich největší přednosti.  Alespoň v případě vína Scheurebe 2011, Kabinett Feinherb z vinařství G & M Machmer (Rheinhessen). Již polosladké víno (14,8 g/l zbytkového cukru), ovocně-muškátová vůně s bohatými tóny vyzrálého hroznu. V chuti aromatické (muškát, květiny), tělo nasládlé, málo pikantní. Už vidím, jak dámy v kavárně usrkávají toto víno – tak dvě tři sklenky.
     Nicméně následující a mnohem sladší Riesling Auslese 2003 z Weingut Binz mi skutečně chutnal. Samozřejmě doporučuji v menších dávkách, ale musí mít léčebné účinky. Vůně ovocně minerální s žádoucím petrolejovým „štychem”. Chuť ovocná, sladká, ale opravdu bohatá a zároveň delikátně pikantní v závěru. Příjemná lahůdka pro sváteční příležitosti.
     A na závěr z trošku jiného soudku. Jiná barva (červená), odlišná oblast (Württemberg), stará odrůda Trolínské červené. Drautz Able Trolliner trocken 2009 – světle červené, bohatě aromatické víno (kompotované jahody). Ale v chuti tenčí a lehké. Svěží a příjemně pikantní víno především pro teplé letní večery, třeba místo „růžovky”. Žádnou hlubokou stopu však ve mně nezanechalo.
     A to projevilo i v hodnocení početně poněkud oslabeného „vrcholového týmu”. Takto bodoval:
Riesling Juliusspital – 8,9 bodu (z 10 možných), Riesling Steinbock – 8,8 b., Silvaner a Riesling Binz – 8,7 b., Scheurebe Machmer a Riesling Auslese Binz – 8,6 b., Fleurant Cuvée a Pinot Gris 8,5 b. a Trollinger – 8,2 bodu.
    Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist