Od Grmolců v pěkném stylu

2. 5. 2013

     Netajím se tím, že vína s vyšším zbytkovým cukrem příliš nevyhledávám. Proto jsem se trochu obával, že Bronislav Grmolec z rodinného vinařství v  Hovoranech právě taková vína představí ve Viničním altánu. Pravda, z jedenácti vzorků (až na jeden všechny z ročníku 2012) byly čtyři polosladké, ale minimálně tři z nich mne dokonce potěšily. Takže u mne byla spojenost, a to nejen pokud jde o cukry.
      V pořadí prvním vínem byl možná trošku překvapivě Muškát moravský v pozdním sběru, suché víno s výrazně ovocnou vůní a s jemnými muškátovými tóny. V chuti ovocný, lehce muškátový a pikantní v jemně zakulaceném závěru.
      Ryzlink rýnský v pozdním sběru byl polosuchý (10,2 g/l zbytkového cukru) s měkce ovocnou vůní (meruňky, broskve). V chuti nazrálé ovoce, jemná mineralita a příjemná nasládlost v pěkně pikantním závěru. Hezky extraktivní víno.
      Polosuché Veltlínské zelené v pozdním sběru bylo ve vůni ovocné s lehkou stopou pepře a možná i mandlí. V chuti praktický identické, nasládlé s měkce pikantní dochutí. Popřál bych mu asi jen trošku větší svěžest těla i trochu více kořenitosti.
      Velmi zdařilé bylo polosuché Chardonnay v pozdním sběru s vůní jižního ovoce včetně ananasu. Chuť nazrálá, ovocná (stopa citrusů) a uhlazená s měkce pikantní, přímo elegantní dochutí.
      Sauvignon byl polosladký (16,5 g/l zbytkového cukru). Ve vůni broskve a stopa černého rybízu. Chuť nasládlá, šťavnatá, ovocná a velmi pikantní s lehkými tóny černého rybízu. A opět extraktivní víno – 26,9 g/l bezcukerného extraktu.
      Téměř stejné parametry měl polosladký Tramín červený ve výběru z hroznů (16,5 g/l zbytkového cukru a 7 g/l kyselin – přidán 1 g kyseliny vinné). Vůně ovocná, lehké tóny růží a grepu. Chuť šťavnatá, pikantní a velmi svěží. Kombinace ovocných (především citrusy) a kořenitých tónů. Také pěkný bezcukerný extrakt – 26,1 g/l.
      Hibernal byl formálně nejsladším vínem (27 g/l zbytkového cukru), ale díky nejvyšší kyselině (7,7 g/l) nepůsobil jako král cukrů tohoto večera. Ve vůni angrešt, černý rybíz, zpočátku také zřetelné živočišné tóny. Chuť sice hodně nasládlá, ale šťavnatá s kombinací ovoce (broskve, angrešt) a tonů listu černého rybízu. Mimořádně extraktivní víno – 31,5 g/l bezcukerného extraktu. Osobně bych uvítal o něco méně zbytkového cukru a větší svěžest a lehkost těla.
      Jediné víno, které bych si nevybral, bylo Rulandské šedé ve výběru z hroznů. Jednak kvůli vysokému zbytkovému cukru (26,7 g/l), ale také pro jeho menší svěžest a přece jen jistou těžkost. Ve vůni zralá hruška a med, v sladké, i když celkem pikantní chuti ovocné s jemně minerálními tóny.
      Určitě bych si vybral polosuché Denise rosé v pozdním sběru. Ve vůni kombinace červeného rybízu, jemných jahod a smetanových tónů. Stejně tak v nasládlé, ale krásně pikantní chuti. Velmi osvěžující, bohatá „růžovka”.
      Moc pěkná byla i obě červená vína. Nejprve jediný vzorek z ročníku 2011 – Cabernet Moravia v pozdním sběru. Ve vůni džemovité tóny tmavé lesní směsi se špetkou papričky. V chuti tmavé ovoce a povidla, náznak makového koláče. V těle plné, v dochuti jemně pikantní víno.
      Ještě více mi chutnal Dornfelder v pozdním sběru. Ve vůni tmavá lesní směs, stopa višní a lehké minerální tóny v počátečním živočišném kabátku. Chuť ovocná, především vyzrálá lesní směs, uhlazená až sametová se svěží koncovkou v extraktivním těle (31,7 g/l bezcukerného extraktu). Velmi příjemná tečka, kterou jsem si ještě přechutnal.
      „Vrcholový tým” byl tentokrát početně poněkud oslabený. Takto hodnotil ochutnávaná vína:
Dornfelder – 9 bodů (z 10 možných), Sauvignon – 8,8 b., Chardonnay a Cabernet Moravia – 8,7 b., Hibernal a Rulandské šedé – 8,6 b., Denise rosé a Tramín – 8,5 b., Ryzlink rýnský 8,2 b., Veltlínské zelené – 8 b. a Muškát moravský 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist