S červenými špičkami od Kosků

7. 8. 2009

Přiznám se, že od Kosků z Mikulova jsem očekával vyšší kvalitu především v bílých vínech. Nicméně to nejlepší na mne čekalo právě v „červeném závěru“. I když i mezi bílými jsem si našel svého favorita.

Rostislav Kosek starší s dcerou Vandou nám nabídli k ochutnání jedenáct vín, v drtivé většině z ročníku 2007 – šest bílých, růžové Zweigeltrebe a čtyři červená. Všechna bez jakýchkoliv vad či výraznějších problémů ve vůni i chuti.

Do ochutnávání jsme vstoupili kabinetním Ryzlinkem vlašským 2007, lehčím a jemným vínem s kombinací nazrálého ovoce a decentních tónů vlašských oříšků. Suché, velmi pikantní víno, která v závěru zanechalo na patře štípající kyselinku.

Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru z trati Pod Valtickou s ovocně-kořenitou vůní (jemný pepř). Víno v těle poměrně zakulacené, rovněž kořenité na ovocném základě, v dochuti lehce pikantní. Zatímco vstupnímu „vlašáku“ chyběla plnost, veltlín by zase zasloužil větší šťavnatost a svěžest.

Chardonnay 2007 v pozdním sběru, víno na hranici suchého a polosuchého, mělo ovocnost (až do citrusů) a svěžest, bylo pikantní, ale u něj jsem postrádal onu krásnou hutnost spojenou s mazlivými, převážně máslovými tóny.

Sauvignon 2007 v pozdním sběru (trať Valtická) byl suchý, ve vůní ovoce (angrešt) a závan hluchavky. V těle velmi pikantní a ovocité víno – směs angreštu, zelených jablíček a bílého rybízu. Příjemně svěží sauvignon!

Téměř polosuché Rulandské šedé 2007 ve výběru z hroznů potěšilo příjemnou vůní jižního ovoce a chlebovinky. V chuti měkce ovocné, boubelaté a šťavnaté s dochutí vyzrálého hroznu.

Jakostní Tramín 2007 (s parametry výběru z hroznů) byl opravdu zdařilý a přesně odpovídal mým představám o příjemně pitelném tramínu pro ženy i muže. Jemně kořenitá vůně se stopou růžového oleje a exotického liči. V plné, ovocně-muškátové chuti (tóny mandarinky), byl nazrálý a zakulacený, ale především krásně pikantní a vyvážený.

Polosuché Zweigeltrebe rosé 2008 v pozdním sběru z trati Brněnská vonělo po zralých peckovinách s příchutí smetany. Příjemně pitelné ovocité víno, lehce pikantní s jemně kořenitým závěrem.

Svatovavřinecké 2007 v pozdním sběru bylo opravdu příjemně pitelné, ve vůni i chuti plné vyzrálých peckovin (višně, tmavé třešně). V těle jemné, lehce pikantní s jistou elegancí.

Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru z trati Brněnská bylo v podobném stylu jako předchozí „vavřinec“. Jen výrazněji kořenité, přičemž v ovocné chuti se objevily nejen višně, ale také zralé švestičky.

Z „červené trojky v pozdním sběru“ mi však nejvíce chutnal Cabernet Moravia 2007 (opět trať Brněnská). Ve vůni vyzrálé peckoviny se zřetelnou stopou zelené papriky. V chuti bohatě vyzrálá lesní směs okořeněná jemnými tříslovinami a špetkou papriky. Jemně pikantní, vyvážené víno, které nejenže nějaký rok vydrží, ale bude se i lehce zlepšovat. Alespoň doufám!

A na závěr opravdová delikatesa – Rulandské modré 2007 ve výběru z bobulí z trati Pod Svatým kopečkem. Polosuché víno (11 g zbytkového cukru na litr) s výraznějším alkoholem (15 %), který je však krásně zakomponován do celkově bohatého těla. V chuti vyzrálé třešně a višně v čokoládovém kabátku, v chuti lehce nasládlé, bohatě ovocité s jemnou kořenitou (vanilkovou) stopou po částečném zrání v bariku. Krásná tečka za příjemným večerem, v němž (možná trochu překvapivě) dominovala bohatá červená vína.

Hodnocení „vrcholového týmu“:

Rulandské modré 2007, výběr z bobulí – 9,2 bodu (z 10 možných), Tramín 2007 – 8,8 b., Cabernet Moravia – 8,7 b., Zweigeltrebe 2007 – 8,6 b., Rulandské šedé 2007 a Svatovavřinecké 2007 – 8,5 b., Zweigeltrebe rosé 2008 – 8,4 b., Sauvignon 2007 – 8,2 b., Chardonnay 2007 – 7,9 b., Ryzlink vlašský – 7,7 b. a Veltlínské zelené 2007 – 7,5 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist