Tak chutná Jižní Amerika!

29. 12. 2008

Dovozní společnost K2T, s.r.o. představila ve Viničním altánu svá vína již několikrát. A vždy, k potěšení degustujících, jim nabídla výbornou kvalitu a ještě lepší cenu. Portugalská, francouzská – a nyní také chilská a argentinská vína.

Zástupce společnosti K2T Vojtěch Dostál přivezl a představil šest chilských vín z vinařství Casa Tamaya v Limari Valley a čtyři argentinská z vinařství Baudron v proslulé oblasti Mendoza. A z toho pouze dvě spíše průměrná, několik velmi dobrých a minimálně dvě špičková – vše za nadstandardní ceny.

Spíše průměrné bylo vstupní argentinské Chardonnay 2008, charakterické vůní i chutí nazrálého jižního ovoce s lehkými máslovými tóny. Relativně plné ovocité víno, kterému však trochu ublížil vyšší alkohol (13,8 %) – v závěru totiž trochu pálil na patře.

Chilské Chardonnay 2007 bylo o poznání lepší s výraznějšími tóny sladké kukuřice ve vůni tropického ovoce. V těle opravdu měkce ovocné, příjemně pikantní a svěží s delší dochutí.

Sauvignon blanc ze stejného vinařství měl poměrně blízko ke středoevropskému sauvignonu. Ve vůni angreštový se zřetelným nádechem černého rybízu. V těle velmi svěží a pikantní s dominantními tóny černého bezu a černého rybízu. Nicméně víno bylo lehké, až poněkud krátké v závěru. K jídlu však velmi vhodné.

Červená vína zahájilo poněkud netradiční cuvée Tempranillo-Shiraz z argentinské Mendozy. Jednoduché, ale velmi příjemné a dobře pitelné víno. Jemně kořenité lesní plody ve vůni. V chuti téměř sametové, ovocité, jen trochu kratší v dochuti.

A po něm další netradiční cuvée, tentokrát z chilského Limari Valley – Merlot-Sangiovese 2006. Ve vůni tmavé ovoce, ale také koření, především sušená paprika. V lehce kořenité chuti opět převládalo tmavé ovoce, patrné byly také nasládlé třísloviny. Víno, v němž má výraznou převahu Merlot (85 %), nás krásně připravilo na nadcházející vyšší kvalitu.

Argentinský Malbec 2007 byl rozhodně vínem večera, alespoň pokud jde o nezanedbatelný poměr cena/výkon. Potěšilo pěknou vůní přezrálých lesních plodů, které v chuti přecházely až do džemovitých tónů. Uhlazené a příjemně pitelné víno, u něhož však v dochuti trochu štípal alkohol.

Chilský Syrah Reserve 2006 zrál v barikových sudech (10 až 12 měsíců, francouzské a americké). Proto ve vůni i chuti lesních plodů byly zřetelné vanilkové tóny. Víno překvapilo poměrně dlouhým „odchodem“ a velmi pikantním ocáskem.

Neméně kvalitní byl argentinský Cabernet Sauvignon 2005 Baudron Oak. Samozřejmě, že zrál v bariku (americký dub), což bylo zřetelné již ve vůni, v níž nazrálé lesní plody výrazně doplňoval nádech vanilky a toustu. V ovocné chuti byl zřetelný kouřový závoj s čokoládovou krajkou ozdobenou jemnou vanilkou. Víno navíc potěší pěknou cenou!

Pro mne jednoznačným vrcholem večera bylo chilské Carmenére Reserve 2006, které zrálo 10-12 měsíců v barikovém sudu. Ve vůni opět nazrálé lesní plody, doplněné krásnými, ale nerušícími tóny černého rybízu. Chuť opravdu plná, opět převaha tmavých lesních plodů s nezanedbatelnou stopou černého rybízu. Příjemně pikantní, vyvážené a krásně pitelné víno, které (na rozdíl od jiných cCarmenére) přímo láká k dalším douškům. Není totiž tak výrazné, aby se brzy omrzelo. A navíc – opět skvělá cena!

Chilská sladká tečka se již stává tradicí. Tentokrát to bylo víno Sweet Goat Muskat of Alexandria 2006. Cibébové víno s jemnou botrytickou stopou ve vůni i chuti bylo vlastně cuvée. Kromě drtivé převahu Muškátu Alexandrijského v něm byly i špetky odrůd Viognier, Chardonnay a Sauvignon blanc. Převládaly v něm po všech stránkách sladké citrusy. Víno s 80 g zbytkového cukru a 6,7 g kyseliny nepůsobilo přeslazeným, ale příjemně pikantním a svěžím dojmem. Kyselinka v závěru jemně popichovala a hezký večer s jihoamerickými víny směřoval ke svému závěru.

Kdo přišel, určitě nelitoval – a také se zásobil na svátky. Časy jsou poněkud nejisté, ale chuť na dobré víno zůstává. Někde i roste… Třeba u členů „vrcholového týmu“, kteří vína hodnotili takto:

Carmenére Reserve – 9,5 bodu (z 10 možných), Sweet Goat Muskat of Alexandria – 9,3 b., Syrah Reserve – 9,1 b., Cabernet Sauvignon – 9 b., Malbec – 8,8 b., Merlot-Sangiovese – 8,4 b., Chardonnay Viňa Casa Tamaya – 8,3 b., Tempranillo-Shiraz – 8 b., Sauvignon blanc – 7,6 b. a Chardonnay Baudron – 7 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist