S Koráby na jedné lodi

16. 12. 2008

Bratři Korábové nakonec šťastně propluli podvečerní přehuštěnou dopravou a včas zakotvili u cíle: ve Viničním altánu v pražské Gröbovce, kde je uvítali příznivě naložení hosté. Mnozí z nich se totiž po loňské premiéře ve Viničním altánu stali fanoušky tohoto boleradického rodinného vinařství.

Petr a Marek Korábové nám představili deset vín, všechna z ročníku 2007, přičemž drtivá většina z nich pochází z hodně starých vinic. V porovnání s loňskou degustací, kde (až na růžovku ze sklizně 2007) všechna vína pocházela z poměrně vydařeného ročníku 2006, byla celkově vína zajímavější a také kvalitnější. Nicméně i zde se trochu negativně podepsal rok 2007: většina vín byla v pase velmi štíhlá, což sice sluší dámám, nikoliv však dobrým vínům!

Tak co vína!? Vstupní zemské Veltlínské zelené bylo opravdu ideální k zavínění – a zdaleka ne outsider večera. Měkce ovocné víno v trochu lehčím stylu, jemně kořenité s decentní hořčinkou v závěru. Mít plnější tělo, pak by to byl hit od Korábů.

Rulandské šedé v pozdním sběru z vinice v Moravském Žižkově bylo příjemně suché a lákalo výraznější vůní tropického ovoce. V chuti ovocité (meruňka, mango), středně plné, ale celkově trochu nevýrazné.

Neuburské v pozdním sběru z nejstarších keřů (74 let) se pomalu otevíralo do jemně ovocné vůně. V chuti ovocně-minerální se zřetelnými slanými tóny. V závěru jsem cítil náznak mezi prsty rozetřené čerstvé hluchavky. Celkem zajímavé víno, se kterým si musíte chvíli pohrát.

Ryzlink rýnský (zemské víno) na hranici suchého a polosuchého, měl příjemnou vůni (broskve, lipový květ) i chuť. Poměrně vyrovnaný, lehce zakulacený, nikterak hluboký, ale hezky pitelný díky vyvážené kombinace ovoce a lipoviny.

Ryzlink vlašský (zemské víno) zrál několik měsíců na kvasinkách. Ve vůni jsem cítil nazrálé jižní ovoce a špetku vlašských ořechů. Podle vůně jsem čekal kulatější a šťavnatější víno, nicméně bylo poměrně suché, pikantní s výraznější kyselinkou. A opět jemná chuť vlašských ořechů. Očekávaní však bylo větší než následující realita. Ale pořád slušně pitelné víno.

Zemské Cuvée Ryzlink mne trochu potrápilo. Zpočátku zaujalo ovocnou vůní (zralý hrozen), ale také suchou a zároveň měkkou chutí po ovoci. Působilo pikantním a svěžím dojmem. Později jsem víno přechutnal – a najednou se mi zdálo poněkud tenčí. Na závěr večera jsem ho však vzal opět na milost. Zvláštní víno – směs hroznů Ryzlinku vlašského (60 %) a Ryzlinku rýnského (40 %). Možná by obrácený poměr dodal vínu bohatší chuť.

Růžové víno z u nás stále ještě téměř neznámé odrůdy Agni mne zaujalo již loni. Přesně stejné víno z velkobílovické vinice jsme ochutnali i letos – a působilo stále příjemně díky vyrovnanému poměru cukru a kyseliny (kolem 6 g/l). Ovocně-květinová vůně, v téměř identické chuti nenápadně vykukovaly tramínové tóny. Každopádně víno s velmi originální chutí, opravdu zajímavé.

Ze dvou červených na mne první Zweigeltrebe v pozdním sběru působilo výrazně tenčím dojmem, třebaže hezky vonělo i chutnalo po lesních plodech a koření (hřebíček, skořice). Letní červené, lehké a dobře pitelné víno, ale brzy na ně zapomenete…

Mnohem plnějším dojmem působilo Svatovavřinecké v pozdním sběru. Již ve vůni (marmeládové tmavé peckoviny, včetně švestek) něco naznačovalo, a v chuti se to celkem potvrdilo. Sice výrazně suché, ale měkce ovocné (kompotové) a dostatečně pikantní v džemovitém závěru. Slušný bezcukerný extrakt (26,8 g/l) a dobrá perspektiva dalšího několikaletého vyzrávání v láhvi.

A opět krásná sladká tečka. Nesmírně zdařilé ledové víno z odrůdy Ryzlink vlašský. Nádherná, lehce ovocná vůně s tóny vlašských ořechů. Na 183 gramů zbytkového cukru nepůsobila „ledovka“ příliš sladce, naopak oslovila mne výraznou pikantností v ovocné chuti (citrusy), kterou vyvažovaly medové a ořechové (samozřejmě vlašské) tóny. Po delší době opět výborné ledové víno ve Viničním altánu. Svým způsobem zachránilo reputaci trochu kratších bílých vín z ročníku 2007. A také odstartovalo další přechutnávání a „besedy“ s vinaři. Moc hezký večer!
Takto hodnotil vína „vrcholový tým“:

Ledové Ryzlink vlašský – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský – 8,3 b., Svatovavřinecké – 8,2 b., Agni rosé – 8,1 bodu, Cuvée Ryzlink – 8 b., Neuburské a Zweigeltrebe – 7,9 b., Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský – 7,7 b. a Rulandské šedé – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist