Kralovaly pinoty paní Bettiny

30. 12. 2010

Již potřetí, a to téměř přesně po roce, přijela do Viničního altánu charismatická Bettina Lobkowicz ze známého mělnického vinařství, aby tentokrát představila deset vín z ročníků 2006 až 2009. Přes složité povětrnostní podmínky a časové zaneprázdnění přijela včas, což také s radostí a s připomenutím svého příjezdu na loňskou ochutnávku, s humorem komentovala.

Bez dlouhého otálení jsme začali ochutnávat první bílé víno – novinku cuvée Lady Lobkowicz bílá. Víno složené z odrůd Müller Thurgau 2008, Ryzlink rýnský 2008 a Muškát moravský 2009 nahrazuje někdejší Ludmilu, jen v lahvích typu „Bordeaux“. Víno s decentní ovocně-muškátovou vůní a měkce ovocným tělem je jemně zakulacené a příjemně pitelné. Nekomplikované víno na delší pití i k lehčím pokrmům!

Druhé víno, opět cuvée, Chardonnay & Pinot Gris 2008 pocházelo z bag-in-boxu. Přestože vína v tomto balení si získávají i u nás stále větší popularitu i svojí kvalitou, tento vzorek bych zařadil mezi průměrné. Víno ve vůni lehce ovocité s náznakem živočišných („šedivka“) i máslových tónů (chardonnay), v chuti příliš nenadchlo. Suché (2,7 g/l zbytkového cukru), výrazně pikantní, ale velmi krátké. Otevírá se v chuti velmi pomalu, ale objevující se ovocnost není příliš výrazná.

Třetí bílé cuvée – Pinot Gris & Tramín 2008 v pozdním sběru – bylo mnohem příjemnější, jak ve vůni (příjemně tramínová s ovocnými tóny), tak i v chuti (citrusy, grep). V těle je víno pěkně pikantní a zároveň šťavnaté.

Ještě příjemnější bylo čtvrté bílé cuvée – kabinetní Chardonnay & Pinot Blanc 2007. Ve vůní nazrálé světlé ovoce a zřetelné máslové tóny. Obdobné i v chuti, jejíž ovocnost byla zároveň příjemně svěží a pikantní.

Poslední bílé víno bylo rozhodně nejlepším z první pětky. Pinot Blanc 2009 v pozdním sběru je sice víno ještě relativně mladé, ale zároveň naznačuje pěknou perspektivu v poměrně krátkém horizontu. Ve vůní ovocnost ve stylu čerstvého jablkového koláče. V chuti velmi pikantní (7,2 g/l kyselin), svěží, šťavnaté, ale ještě nedostatečně zakulacené. Po chvíli je v dochuti cítit nejen výraznější kyselinka, ale také již vyčuhující jemně nasládlý ocásek.

Červená vína zahájilo opět nové cuvée – Lady Lobkowicz – směs odrůd Modrý Portugal a Zweigeltrebe (něco málo). Víno s hezkou vůní nazrálých peckovin s příjemně ovocným tělem. Decentně pikantní a lehce nazrálé, které je ideální na delší pití.

Na Zweigeltrebe 2006, barrigue z poněkud netradičního bag-in-boxu pro tento typ vína, jsem byl zvědavý, ale nakonec mi nebylo dopřáno plně ohodnotit jeho kvality. Víno bylo s vadou, způsobenou zřejmě problémem v plnění do „krabice“. Ve vůni výrazná oxidáza, v chuti již méně, a dokonce docela příjemné náznaky vyzrálého ovocitého vína. Ale nebylo by korektní hodnotit víno s takovou chybou, za kterou sklepmistr, natož vinohradník, nemůže. Jen to chtělo vzorek před naléváním přechutnat…

Chuť jsem si spravil na následujícím Svatovavřineckém 2006, barrique. Víno jsme ochutnali již na loňské degustaci, a tehdy jsem ho hodnotil takto: „Ve vůni nazrálé peckoviny, čokoláda a stopa vanilky. Tělo čisté, bohatě ovocné, macatější s nezbytnou pikantní dochutí. Mimořádně vydařené Svatovavřinecké, které se v této severní vinařské oblasti podaří jen ve výjimečných ročnících. Překvapilo a potěšilo!“

Co k tomu dodat? Snad jen to, že po roce jsem o něco více cítil jemné živočišné tóny (kůže). A myslím si, že tento „vavřinec“ v dobré formě ještě nějaký rok vydrží!

O závěr se postaraly dva modré pinoty. Nejprve jakostní Pinot Noir 2007 s parametry pozdního sběru. Ve vůni jemně nazrálé tmavé peckoviny a tóny kůže. V chuti kromě decentních živočišných tónů (kůže) také jemná stopa čokolády v těle plném vyzrálé lesní směsi. Víno ještě pikantní, ale již příjemně uhlazené s další perspektivou ležení v láhvi.

Závěrečnou tečku obstaralo víno, které na loňské degustaci získalo nejvyšší hodnocení „vrcholového týmu“ ze všech tichých vín. Pinot Noir 2006 ve výběru z hroznů. Lehounce pikantní víno s elegantním závěrem. Tak jsem ho hodnotil loni a nejinak je to i letos. Ve vůni vyvážená kombinace tmavých lesních plodů, kůže, čokolády a vanilky. V identické chuti je víno opravdu hlaďoučké s pěkně vyzrálou ovocitou dochutí a kouřovým vánkem. Nyní je na vrcholu – a ještě nějaký pátek na něm vydrží!

Tak to hodnotil i poněkud oslabený „vrcholový tým“:

Pinot Noir 2006 – 9,2 bodu (z 10 možných), Pinot Blanc 2009 – 8,9 b., Svatovavřinecké 2006 – 8,8 b., Pinot Noir 2007 – 8,7 b., Chardonnay & Pinot Blanc a Lady Lobkowicz červené – 8,5 b., Pinot Gris & Tramín 2008 – 8,4 b., Lady Lobkowicz bílé – 8,2 b. a Chardonnay & Pinot Gris 2008 – 7,6 bodu. Zweigeltrebe 2006, barrique nebylo hodnoceno.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist