Bílé s kyselinkou, radost z červených

22. 1. 2010

Jiří Hudec prezentoval vína ve Viničním altánu již několikrát. Tentokrát však poprvé představil vína z nového Vinařství Dietrichstein v Mikulově. Bylo jich celkem deset, pokud nepočítám závěrečnou prémii z dovozu.

Všechna byla z ročníku 2008, přičemž bílá charakterizoval styl velmi suchých vín – několika z nich to, bohužel, příliš neprospělo. Škoda. Červená to však napravila…

Největší problémy jsem měl se vstupním vínem Chardonnay 2008 v pozdním sběru. Poměrně ovocné víno ve vůni i chuti (jablko, hruška, stopa medu), i když trošku netypické. Kyselina však byla velmi výrazná a v dochuti ovocnost víno bohužel přehlušila. Víno jen k jídlo, a příliš bych to s ním nepřeháněl.

Sauvignon byl o něco lepší, alespoň pokud jde o vyčuhující kyselinu. Ve vůni ovoce (hruška, broskev, angrešt) a jemná stopa černého rybízu. V chuti naleželé ovoce a opět špetka černého rybízu. Velmi pikantní, jen decentně zakulacené víno, kterému by také slušela poněkud nižší kyselina.

Pinot gris v pozdním sběru voněl po vyzrálém hroznu, medu a vzdáleně i po vanilce. V chuti velmi pikantní ovoce s minerální a jemně vanilkovou stopou. Víno sice neurazí, ale také příliš nepotěší. Velmi vhodné k jídlu.

Kabinetní Ryzlink vlašský byl ve vůni ovocně-minerální, zřetelné byly také jemné citrusy a med. V chuti příjemná kombinace ovoce a minerálů, která mne vždy potěší. Kyselinka ještě stále výrazná, ale po ročním ležení v láhvi bude víno jistě kulatější a předvede se v nejlepším světla. Víno má pěknou perspektivu.

Asi nejzdařilejším vínem mezi bílými byl Ryzlink rýnský v pozdním sběru. Ve vůni kombinace ovoce (citrusy) a lehké minerality, navíc se stopou hrozinek a ořechů. V chuti šťavnatější, pěkně pikantní díky vyšší kyselině i zbytkovému cukru – 8 g/l a 7,2 g/l). Také toto víno má před sebou ještě lepší časy.

Tramín červený (Gewürztraminer) ve výběru z hroznů měl příjemnou vůni (vyzrálý hrozen, citrusy, především sladký grep, a exotické liči). V chuti spíše medově-muškátový se stopou grepu. Zakulacené i díky vyššímu alkoholu (14 %), jen lehce pikantní a kořenité, v dochuti pak trochu fádní.

Růžová Frankovka v pozdním sběru byla velmi suchá, jemně aromatická, nicméně v chuti nejen pikantní, ale i plnější. Trochu zbytkového cukru navíc a výraznější vůně (v tomto případě to byly kompotované jahody, stopa smetany) by této dobře pitelné růžovce jen prospěly.

Červená vína byla v porovnání s bílými o malý stupínek výše. Frankovka nebyly příliš hluboká, ale rozhodně příjemně voněla (višeň, třešeň, jemná vanilka), a i v chuti byla hezky ovocná. Lehčí, ale také svěží a pikantní. Potřebovala by o poznání větší bezcukerný extrakt a kyselinka by mohla být o něco nižší než 6,3 g/l.

Dvě závěrečná červená vína mne mile překvapila. Pinot Noir 2008 ve výběru z hroznů byl oproti svému o rok staršímu předchůdci v barikovém sudu lépe vyškolen. Řekl bych políben, nikoliv znásilněn. Víno z proslulé trati Za Cihelnou potěšilo již bohatou vůní tmavých peckovin (hlavně višeň), stopou vanilky a čokolády a jemným minerálním závojem. V pěkně uhlazené a pikantní chuti byly opět zřetelné višně v lehké rumové koupeli. Pěkný, dobře pitelný moravský pinot!

Ale rozhodně největším překvapením byl Merlot ve výběru z hroznů z trati Pod sv. Kopečkem. V poslední době jsem ochutnal několik tak hezkých moravských merlotů – jsou samozřejmě odlišné od těch z Bordeaux, o Novém světě ani nemluvě. Nicméně jsou příjemně ovocné, svěží s dostatečnou prezentací vyzrálých višní, v tomto případě v lehkém vanilkovém kabátě. Jemné tříslo je ještě živé a víno se bude nepochybně dál vyvíjet. Je hezky ovocité vhodné na delší pití – v zimě v létě.

A tady je hodnocení „vrcholového týmu“, tentokrát poněkud oslabeného:

Merlot 2008 – 9 bodů (z 10 možných), Pinot Noir 8,8 b., Ryzlink rýnský – 8,6 b., Ryzlink vlašský – 8,5 b., Tramín červený – 8,4 b., Sauvignon – 8,3 b., Frankovka rosé – 8,2 b., Pinot gris – 8,1 b., Frankovka – 8 b., a Chardonnay – 7,7 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist