Chilské víno a asijská kuchyně

3. 5. 2008

Hotel Imperial v Ostravě uspořádal 28. února zajímavý večer pod názvem Zázraky asijské kuchyně. Pozoruhodnou ukázku přípravy asijských specialit připravili členové Národního týmu kuchařů a cukrářů pánové Michálek, Pýcha, Pštros a Rataj. Všechna jídla
se připravovala na woku, tradiční asijské hluboké plechové pánvi. Kuchaři krátce orestovali zeleninu i maso za vysoké teploty v sezamovém oleji, každou položku zvlášť; neobvyklé a lahodné chutě se mísily až v ústech.

Pozornost byla věnována posledním kulinářským trendům, zejména fusion food – evropsko asijské kombinaci vzniklou vzájemným poznáním tajemství svých kuchyní. Je zvykem, že evropští kuchaři získají praxi v Japonsku či Thajsku a jejich kuchaři zase v Paříži
či Londýně. Nebo v Praze, jak jsme zjistili. Vznikají zcela neobvyklé kombinace toho nejlepšího z obou světů a kultur. „Je to splývání, které nikdy nekončí,“ vysvětlil pan Pýcha.

Hlavní složky asijské kuchyně tvoří rýže, zelenina, ryby, sója a mořské řasy, ať už pro přípravu sójových omáček nebo husté mazlavé pasty miso. Ta se vyrábí fermentací sojových bobů za přidání rýže a soli. Časté použití má také sójový tvaroh tofu, sraženina vyrobená ze sójového mléka.

K jídlům z Japonska, Thajska, Indonésie a Číny prezentovali sommeliérka ing. Staňková a sommeliér ing. Chrást vína chilského vinařství Anakena. Jemná, plná, ohnivá vína z úpatí věčně zasněženého andského pohoří zaujala letmým dotekem bariku, který krásně doplňoval bohaté ovocité vyjádření. Sklepmistr chilského vinařství Anakena studoval ve Francii; proto jsou jeho vína citlivě naladěna evropskému chuťovému očekávání… Svěží a půvabné růžové, vyrobené z odrůd Cabernet Sauvignon a Shiraz, vítalo
asi 70 hostů u vchodu. Jeho lahodná harmonie s tóny jahod a černých švestek příjemně podpořila výběr japonských chuťovek suši ze speciálně připravené rýže a rybího masa.

K výborné thajské nudlové polévce jsme pili čistý a pikantní Sauvignon, k indickému grilovanému kuřeti s jogurtovou marinádou bílý tělnatý Viognier, k indonéskému karí kuřeti s dlouhozrnou rýží nádherné a bohaté Chardonnay. Na červená vína se dostalo až při závěrečné ochutnávce; čekání stálo za to, zejména čekání na reservy Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Carmenére.

 

Zdenek Reimann

 

Text k obrázku: thajský expert Honza Pýcha kouzlí na woku s plamenem .

Musí to hořet a nesmí se připálit, zní jeho ponaučení.

TOPlist