„Cvrček“ a další lahůdky od Špalků

1. 7. 2008

Po více než třech letech jsme ochutnali o dva vzorky víc – tedy jedenáct. Hlavně však vyšší kvalitu vín. Vinařství rodiny Špalkových se ve Viničním altánu představilo opravdu ve velmi dobrém světle. Pánové Petr Ilgner a František Špalek přivezli vína především z ročníků 2006 a 2007, každopádně však právě tři starší vzorky představovaly to nejlepší z večera. Začali jsme však mladším vínem – jakostním Veltlínským zeleným 2007. Výrazně suchým, měkce ovocitým a pikantním vínem s lehce pepřovou dochutí. Slušné víno, ale chybělo mu bohatší tělo. Plné přezrálého jižního ovoce bylo následující Chardonnay 2006 ve výběru z hroznů, víno s lehce máslovou vůní a obdobnou stopou v dochuti, v níž se navíc ještě objevily lehounké minerální tóny. Pěkné víno, jemuž však příliš neslušel vyšší alkohol (14,4 %). Kabinetní Sauvignon 2007 nádherně voněl: černý rybíz, černý bez, drobné světlé ovoce. V první chvíli také tak chutnal, byl až delikátní, ale v závěru se ukázalo, že je nejen suchý a pikantní, ale zároveň i kratší. Chtělo by to boubelatější tělo. Ale i tak se dobře pil. Ryzlink rýnský 2006 v pozdním sběru mne trochu překvapil vysokým zbytkovým cukrem (30 g), ale protože měl i dostatek kyseliny (8,2 g), působil velmi pikantně, prostě styl německých ryzlinků. V ovocném víně byly zřetelné lehké minerální (petrolejové) tóny, jejichž stopa zůstala i v jemně meruňkovém těle. Pěkné víno se středně dlouhou dochutí. Rulandské bílé 2004 v pozdním sběru – „sur lie“, tedy zrálo na jemných kvasnicích a chutnalo výtečně. Zaujala lehce nazlátlá barva, jemná máslově-ovocná vůně a především elegantní a pravdu delikátní ovocná chuť. Harmonické, suché a svěží víno s delší a velmi příjemnou dochutí. U mne jednoznačně nejlepší z bílých. Růžové Zweigeltrebe 2007 mělo poměrně vyrovnaný zbytkový cukr a kyseliny. Kabinetní víno s vůní a chutí „ovocné směsi“, svěží a lehce pikantní se v závěru pochlubilo slušivým smetanovým závojíčkem. Jakostní 2006 Zweigeltrebe bylo příjemným překvapením. Fajnová vůně tmavých plodů s jemnou pecičkou, plná ovocná, lehce kořenitá a velmi vstřícná chuť. Hladké víno, které se pije doslova samo. A vydržíte u něj. Svatovavřinecké 2006 (opět jakostní) vonělo po džemovaném tmavém ovoci, v identické chuti bylo velmi pikantní, v dochuti pak trošku kratší. Nicméně dobře pitelné, nekomplikované víno. Třetí jakostní červené – Rulandské modré 2006 z Dívčí hory (Velké Pavlovice) – bylo opravdu zdařilé. Zaujalo již pěknou, plnou višňovou vůní griotky. Potěšilo pak zakulaceným, měkce ovocným (lesní plody) a lehce pikantním tělem. Hladké víno, jehož hrozny dozrály na vinici staré kolem půl století. Velmi příjemná záležitost. Po ní jsme však ochutnali rodinné cuvée Gryllus (cvrček) z ročníku 2005, „kombinaci“ Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a 10 procent Cabernetu Sauvignon. Víno zrálo 10 měsíců v bariku, přibližně z jedné třetiny v novém. Pěkně vyvážené víno s vůni tmavého ovoce, jemného koření a vanilky. Svým charakterem připomínalo jemné španělské „roble“ plné tmavého ovoce, lehce pikantní s jemnými vanilkovými tóny. Zdařilá červená „jednička“ večera. Na tom nic nezměnila ani závěrečná sladká tečka – „moravské portské“ stylu ruby. Před třemi lety jsme ochutnali bílé, tentokrát to byl Šaler červený 2004. Fortifikované víno z Modrého Portugalu a Frankovky s 16 % alkoholu a 72 g zbytkového cukru. Ve vůni višně v čokoládě a alkoholu, ve sladké a jen lehce pikantní chuti převládaly griotkové tóny. Velmi solidně vyrobené víno této kategorie, o které byl mezi hosty zvýšený zájem. Já jsem si však ještě spokojeně přechutnával předchozí červená vína. Určitě jsem nebyl sám, komu udělala radost. Ale několik favoritů jsem si vybral i mezi bílými, která doplnila velmi zdařilo sestavu vín vinařství z Nového Šaldorfu. Hodnocení „vrcholového týmu“: Gryllus – 9,1 bodu (z 10 možných), Rulandské modré – 8,9 b., Rulandské bílé – 8,5 b., Zweigeltrebe 2007 – 8,4 b., Šaler červený – 8,3 b., Chardonnay 2006 – 8,2 b., Sauvignon a Svatovavřinecké – 8,1 b., Zweigeltrebe rosé a Ryzlink rýnský – 8 b. a Veltlínské zelené – 7,1 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist