Další potěšení s víny Pisoni

4. 5. 2015

     Bratranci Marco a Stefano Pisoni z rodinného vinařství Azienda Agricola Pisoni v Trentinu představili svá vína ve Viničním altánu loni i letos. Loni v dubnu přijel Marco, po roce zase Stefano. A jako posilu a „kontrolora” rodinných tradic si s sebou vzal i tatínka. K nim se připojil dovozce jejich vín, rodák z Trentina Roberto Lupo. Byl to prostě italský večer.
      Zahájili jsme vínem Nosiola 2014 z původní odrůdy v oblasti Trentina. Víno s ovocně-minerální vůní, v níž převládaly lehce nazrálé světlé peckoviny. V chuti rovněž světlé ovoce, šťavnaté a pikantní. Velmi zdařilý vstup!
      Po něm přišla na řadu již mnohem známější, celosvětová odrůda Pinot Grigio. Opět ročník 2014 s bohatou vůní jižního ovoce, v níž se objevily i tóny vyzrálého banánu. V chuti kulatější, bohatě ovocné, šťavnaté a velmi pikantní.
      Následovala dvě vína z aromatického muškátu. Nejprve suchý Moscato Secco 2014 s lehce kořenitou vůní s muškátovými tóny. V chuti ovocný s převahou citrusové kůry. Víno s pikantním závěrem.
      Sladký Moscato Dolce 2014 nebyl tak sladký, jak avizoval název. Ale byl bohatší v porovnání se svým suchým bratříčkem. Příjemná vůně muškátu a citrusů. V chuti jemně nasládlý, bohatě muškátový a měkce pikantní. Svěží víno s o něco plnějším tělem.
      A přešli jsme k červeným. Prvním bylo Maso Gobbo 2013, cuvée z odrůd Teroldego, Rebo a Merlot. Ve vůni džemovitá tmavá lesní směs a jemné živočišné tóny (kůže). V chuti lehčí, jemné peckoviny, měkce pikantní s živočišnou stopou.
      O poznání bohatší bylo Teroldego 2013 s vůní tmavého ovoce a s dotykem jemné čokolády. V chuti bohaté tmavé ovoce se stopou čokolády. Jemně pikantní s náznakem dřevitých tónů po ročním zrání ve velkém sudu.
      Velmi příjemným překvapením bylo cuvée San Siro Rosso 2012 z klasických odrůd pro Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot). Ve vůni výrazné tmavé peckoviny. V chuti vyzrálé třešně a višně s jemnou pecičkovou hořčinkou. V těle uhlazené a v závěru na patře příjemně pikantní. Víno zrálo 12 měsíců ve velkém sudu ze slavonského dubu. Skvělý poměr cena/výkon!
      O něco málo vyzrálejší a elegantnější Byl Pinot Nero 2013. Ve vůni višně v čokoládě. V uhlazené chuti tmavé peckoviny a jemná čokoláda. Lehounce pikantní víno s delikátním závěrem zrálo 18 měsíců v novém bariku.
      Na jeho úrovni bylo víno z původní odrůdy Rebo, ročník 2011. Ve vůni vyzrálé tmavé ovoce, kůže i špetka čokolády. V chuti kombinace přezrálých třešní, višní a lesní směsi. V uhlazeném a lehounce pikantním těle nechyběly tóny kůže a čokolády. Víno zrálo 18 měsíců v novém bariku.
      A na závěr naprostá jednička večera – Sarica Rosso 2010 I.G.T., cuvée odrůd Syrah (80 %) a Pinot Noir (20 %). Ve vůni tmavá lesní směs se vzdálenými tóny čokolády. V chuti uleželé lesní plody, tělo uhlazené, lehce pikantní s příjemnou, delší dochutí. I toto víno zrálo 18 měsíců v novém barikovém sudu.
      Krásná tečka za velmi přátelských italským večerem se skvělými víny a jejich spolutvůrcem. A stejně jako loni doufám, že to nebylo poslední setkání s víny Pisoni, a s Markem a Stefanem.
Početně velmi oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína takto:
Sarica Rosso – 9,3 bodu (z 10 možných), Pinot Nero 2012 a Rebo 2011 – 9,1 b., San Siro Rosso 2013 – 9 b., Teroldego 2013 – 8,9 b., Pinot Grigio 2014 a Moscato Dolce 2014 – 8,7 b., Moscato Secco 2014 a Nosiola – 8,6 b. a Maso Gobbo – 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist