Dobrá vína, dobrá nálada

4. 7. 2016

     Lukáš Polívka z Velkých Němčic přijel do Viničního altánu stejně jako loni v dobré náladě, která se rychle přenesla i na většinu degustujících. Protože ti, kteří dali přednost poslednímu utkání našich fotbalistů na Euru 2016, si dobré nálady rozhodně neužili.
Ale k vínu. Ochutnali jsme deset vzorků – šest bílých, dvě „roséčka” a stejný počet červených. Od suchých až po výrazně sladká včetně červené speciality.
      Vstupním vínem bylo Veltlínské zelené 2015 v pozdním sběru. Pěkná ovocně-minerální vůně s decentní kořenitostí. V chuti vyzrálé světlé peckoviny, lehounce kompotované, tělo uhlazené s jemným pepřovým „štychem”.
      Následovala Malverina 2015 v pozdním sběru. Víno z této odrůdy jsme ochutnali naposledy před rokem z nabídky Vinařství Baláž. Byla to „čtrnáctka”, která mne příliš nenadchla. Tentokrát z příznivějšího ročníku to již bylo něco jiného. Víno na hranici suchého a polosuchého s vyšším zbytkovým cukrem (8,4 g/l). Příjemné, možná obtížněji zařaditelná ovocně-květinová vůně. V podobné chuti bylo víno lehce zakulacené, šťavnaté s jemnou karamelovou stopou pro ležení na vinných kalech. V závěru bylo měkce pikantní.
      Suché Chardonnay 2015 v pozdním sběru mělo vyrovnaný zbytkový cukr a kyselinu, ale zároveň bylo ještě moc mladé. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s jemnou mineralitou. Chuť ovocná, lehounký karamel, malinko nasládlá s pikantním ocáskem. Ale potřebuje ještě ležet a „usadit se”. Ještě zajímavější, ale také ještě hodně mladý byl Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru, sur-lie a navíc barrique. Zemské víno, polosladké, ale pociťově spíše polosuché s vůní světlého ovoce, vanilky, v delikátním karamelovém závoji. V chuti kompotované světlé ovoce, lehká vanilka, náznak karamelu a velmi pikantní závěr. Víno musí alespoň rok ležet v láhvi, aby se harmonizoval zbytkový cukr a kyselina. Zatím je to nevyvážené, nicméně věřím v jeho pěknou budoucnost.
      Následující Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru byl na hranici polosladkého a sladkého (42 g/l zbytkového cukru), ale díky vysoké kyselině (9,1 g/l) nepůsobil přeslazeně. Společně s nízkým alkoholem (jen 9 %) by sváděl ke srovnání s ryzlinky „moselského stylu”. Jenže v tomto případě chyběla výraznější mineralita a bohatší tělo. Převažovala výrazná pikantnost. Také toto víno potřebuje zestárnout v láhvi.
      Hibernal 2015 v pozdním sběru byl ještě sladší (48 g/l zbytkového cukru). Vůně příjemná, „tradiční” – citrusy, především grep a černý bez.
V chuti sladký, ale „čistý” – opět grep a stopa černého bezu, možná i černého rybízu. V závěru pak lehounce pikantní. Taková chuťovka, maximálně jedna sklenička (tedy pro mne).
      Velmi mne potěšilo růžové cuvée Princess Jane rosé 2015, suché zemské víno z odrůd Zweigeltrebe a Pinot Noir). Příjemná vůně jemných tmavých peckovin s náznakem minerálních tónů. V chuti plné, ovocně-minerální (třešně, višně), šťavnaté a pikantní s lehkým „pecičkovým štychem”. „Růžovka”, která nepotřebuje letní bazén, ale lidi, kteří milují poctivé víno. Název je poctou krásné dámě, která asistovala při rozlévání vína a rozhodně nešetřila úsměvem.
      Miluji „růžovky” z Cabernetu Sauvignon, jenže ty sladké jsou trošku problém. Ochutnali jsme Cabernet Sauvignon rosé 2015 v pozdním sběru, sladké víno (58 g/l zbytkového cukru) s výraznou kyselinou (8,4 g/l). Pěkné, „”čisté“ aroma smetanového tmavého ovoce. Chuť bohatě ovocná, sladká a šťavnatá s příjemně pikantním závěrem. Opět taková chuťovka, ale musí být hodně podchlazená.
      Sladké a navíc barikové červené víno neochutnáváme časti. Tentokrát to byl Dornfelder 2015, polosladké víno s bohatou ovocnou vůní (tmavé peckoviny). Zaregistroval jsem i jemné tóny kvasícího kompotu. V nasládlé chuti jsem cítil tmavé peckoviny s pikantním ocáskem. Není to můj styl.
      Na závěr velmi pěkné, vyzrálé červené. Cuvée Ottumwa 2011, zemské víno z odrůd Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Ve vůni jemná kombinace lesní směsi a tmavých peckovin. V chuti jemné, uhlazené, měkce pikantní a bohaté na tmavé ovoce se stopou kůže.  Víno zrálo 48 měsíců ve starším (tříletém) bariku.
     Potěšení na závěr příjemného večera ze zajímavými víny.
     A ještě hodnocení „vrcholového týmu” ze kterého bylo tentokrát jen torzo:
Cuvée Ottumwa 2011 – 8,8 bodu (z 10 možných), Veltlínské zelené 2015 a Hibernal 2015 – 8,7 b., Cabernet Sauvignon rosé 2015, Malverina 2015 a Ryzlink rýnský 2015, barrique – 8,6 b., Chardonnay 2015 a Princess Jane 2015 – 8,5 b., Dornfelder 2015 – 8,4 b. a Ryzlink rýnský 2015 – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist